Hlavní obsah

Nesnesitelně upřímné děti: Jaké hlášky řekly učitelce?

Foto: Thinkstock

Jakou hlášku jste od svých dětí slyšeli vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teď už se tomu asi smějete, ale když jste se dozvěděli, co proneslo vaše dítě na adresu učitele, možná vám pořádně zatrnulo. Dětské upřímnosti ale neporučíte, i když z toho může být pěkný trapas.

Článek

Dozvědět se nemilosrdnou pravdu není jednoduché pro nikoho. Učitelé a učitelky, myslete ale na to, že děti vidí svět jinýma očima a platí u nich dvojnásob, že co na srdci, to na jazyku. Které dětské hlášky třeba ve třídách zazněly?

Učitelka je nemehlo

I když máte dojem, že dítě vaše dospělácké hovory nevnímá, můžete se mýlit. Stejně jako rodiče sedmileté Emy. Ta se koukala na pohádku a na jejich řeči nijak nereagovala. Táta mámě vyprávěl událost z odpoledne toho dne, kdy před supermarketem viděl parkující učitelku z Eminy školy. Parkoviště několikrát objela a vyhlížela správné místo. Ani na tři pokusy se jí ale umístit auto na místo nepovedlo. Nakonec zaparkovala přes dvě parkovací místa. A Emin táta to doma okomentoval zdánlivě nevinnou větou: „Ta ženská je pidlovoká nebo nemehlo.“ Emě stačily jen dva dny na to, aby otcovo hodnocení na paní učitelku použila a řekla jí ho do očí.

Foto: Thinkstock

Učitelka, která neumí parkovat, to je téma :-)Foto: Thinkstock

Tenhle dort se nepovedl

Tomáš s rodiči vyrazil na zahradní slavnost, kterou na konci roku pořádá jeho škola. Podmínka účasti je jediná – každý musí donést něco, čím ostatní pohostí. Na slavnosti se tak sejdou chlebíčky, koláče, buchty nebo saláty a další pochutiny. Něco je kupované, většina je ale domácí výroby. S vlastnoručně upečeným dortem se rozhodla vytáhnout i učitelka matematiky. A protože se vždy jako první ke stolům s jídlem vrhnou děti a ochutnávají jednu laskominu po druhé, vyrazil i Tomáš. Došlo i na učitelčin dort a trapná chvíle byla na světě. Tomáš začal prskat a nakonec dort vyplivl. To vše dovršil větou pronesenou pořádně hlasitě: „Fuj, to je hnusný.“ Situace byla o to trapnější, že paní učitelka jen chvíli před tím ostatním nabízela recept.

Dárek ve slevě

Učitelka Katka dostala na konci školního roku spoustu kytek a bonboniér. Každému dítěti popřála krásné prázdniny a poděkovala za dárek. Odpověď jednoho žáčka ji ale rozesmála. Důvěrně se k ní naklonil a prozradil jí rodinné tajemství. „Nebojte, paní učitelko, moc nás to nestálo. Byla ve slevě a brzo bude prošlá,“ ohodnotil bonboniéru. Doma ho asi za přiznání výhodného nákupu nepochválili, měl ale pravdu, datum spotřeby bylo do konce měsíce.

Foto: Thinkstock

Věk je častým motivem ke komentáři na adresu pedagogůFoto: Thinkstock

Vy máte ránu!

Nečekanou pravdu se ve škole dozvěděla učitelka Marie. Pořídila si nový klobouk a měla dojem, že jí opravdu „sekne“. A utvrzovaly ji v tom i kolegyně, sklidila samé pozitivní reakce. Jenže role samozvaného a nemilosrdného módního policisty se nakonec zhostila dívka, kterou Marie potkala na chodbě. Školačka na učitelku vytřeštila oči a pronesla památnou větu: „Tedy paní učitelko, vy máte ale ránu.“

Ve třiceti na holuby

Hlášky na učitele, za které by rodiče potomka asi nepochválili, se ale nevyhýbají ani starším dětem. Třeba jako patnáctileté Tereze. Při hodině společenských věd teoretizovali žáci s učitelem na téma co budu až mi bude třicet. Spolužáci nadšeně popisovali svoje pracovní plány, fantazírovali, kde budou žít a jaký bude svět. Tereza zvolila velmi stručnou odpověď. „Ve třiceti budu tak stará, že už budu jenom krmit holuby.“ Spolužáky pobavila, učitele už méně. Bylo mu třicet a kousek.

Pokud dítě urazilo učitele nevědomky, netrestejte ho. Zvláště malé děti reagují upřímně a nemyslí to zle.

Reklama

Načítám