Hlavní obsah

Novinky v osvětlení: Co v bytě dokážou LEDky a halogeny?

Foto: SemQuelb

S nástupem podzimu se krátí dny a v bytech zdaleka nestačí pouze centrální osvětlení. Pro domácí aktivity potřebujete ještě lampy v nástěnném i stolním a podlahovém provedeníFoto: SemQuelb

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj nových technologií ve světelných zdrojích nabízí nové možnosti také v jejich konstrukci. Správný výběr osvětlení nepodceňujte. Dotváří atmosféru bytu, ale také ovlivňuje náladu.

Článek

Na trhu se stále ještě vyskytují zbytky klasických žárovek, dále LED zdroje, usporné zářivky a halogenové zdroje, které představují nejlevnější variantu klasických žárovek.

Halogeny

Vyšší účinnosti dosahují díky obsahu halogenů v baňce. K jejich výhodám patří jasné světlo, rozsvěcují se okamžitě a lze je stmívat. Oproti LED a kompaktním zářivkám mají ale o 50 % menší úsporu energie.

Foto: OBI

LED žárovky můžete koupit s totožnými vlastnostmi v různých tvarech – 3W/ E14, teplá bílá, 250 lm, 3000 K. Cena 149 Kč/ksFoto: OBI

„Při ročním provozu vyprodukuje jediná klasická 25W žárovka až 10 kg CO2, zatímco například LED zdroje pouze 1,2 kg CO2. Klasické typy navíc dlouho nevydrží, a tak je nutné je častěji obměňovat bez možnosti recyklace. LED zdroje i úsporné zářivky mají mnohonásobně vyšší životnost, a navíc poté, co doslouží, je lze dobře recyklovat a získat až 96 % původních surovin, které byly využité na jejich výrobu,“ vysvětluje Marie Pátecká z OBI marketu.

Foto: Philips

Halogenové žárovky s paticí GU10. Podle výrobce a provedení je pořídíte od 11 Kč/ks, kompaktní zářivky stojí od 59 Kč/ks výšeFoto: Philips

Kompaktní zářivky a LEDky

Úsporné kompaktní zářivky mají 5x menší spotřebu elektrické energie než klasické žárovky, ale pomalejší náběh světelného výkonu (až 2 minuty) a vadí jim časté rozsvěcení. Mají – stejně jako LED zdroje s 10x menší spotřebou než žárovky – vyšší pořizovací cenu.

Foto: Light Works

Závěsné svítidlo Discocó, halogenová žárovka, cena od 11 616 KčFoto: Light Works

LED zdroje vykazují okamžitý plný náběh světelného výkonu. Nevadí jim časté rozsvěcování, hodí se i tam, kde se rozsvěcí na kratší dobu. Disponují také možností plynulého stmívání. Ta je na výrobku označena jako dimmable či zkratkou dim.

Foto: Light Studio

Závěsné svítidlo Lunea se stínidlem z triplex opálového matného skla 30 cm 4200 Kč, 40 cm 5200 KčFoto: Light Studio

Světla podle místností

Různé aktivity vyžadují rozdílnou intenzitu osvětlení (udává se v luxech – lx), ta je stanovena normou ČSN EN 1246-1. Čtení, psaní, příprava jídla, ruční práce a psací stůl potřebují 500 lx, jemné ruční práce až 750 lx, čtení na lůžku 150–200 lx, obývací pokoj 200 lx, koupelna a WC 100–200 lx.

Foto: Delta Light

Nástěnné svítidlo Rand Reo, LED zdroj, cena od 8796 KčFoto: Delta Light

„Světlo musí být dostatečně jasné a zároveň příjemné pro oči. Proto je při výběru osvětlení třeba myslet především na funkci, kterou má osvětlení v konkrétních místnostech plnit,“ upozorňuje Marie Pátecká.

Foto: OBI

Nábytek lze osvětlit LED páskami, například na dálkové ovládání. 60 x LED, 4 pásky po 50 cm, 15 LED/50 cm. 13,5 W, životnost 50 000 hod. Stmívatelné, včetně adaptéru. Cena 899 KčFoto: OBI

Každá místnost by měla mít dostatečně jasné základní osvětlení, pro které vybírejte centrální svítidla. Na pracovní plochy má dopadat dostatek jasného světla, které ale nesmí oslňovat.

Foto: Ikea

LED osvětlení Omlopp s životností asi 20 000 hodin. Doplňte elektrickým transformátorem ze série Utrusta nebo Omlopp, prodává se zvlášť. Cena 299 KčFoto: Ikea

Pro osvětlení kuchyňské linky lze vybírat i z různých mini LED zdrojů světla, které nainstalujete nad nebo pod kuchyňskou linku, dle typu osvětlení. V obývacím pokoji či ložnici kombinujte stojací či nástěnné lampy, centrální osvětlení a speciální osvětlení polic, vitrín či obrazů. Světlo by mělo být příjemné a dobře rozprostřené v prostoru.

Foto: Luminex

K novinkám patří svítidla Coral od značky Rogu. Jsou v provedení stolní, nástěnná, stojací, závěsná stropní v různých provedeních a velikostech. Cena od 2595 Kč do 20 248 Kč dle typu a provedeníFoto: Luminex

Novinky na trhu

Vývoji zdrojů do svítidel se přizpůsobuje také jejich konstrukce a design. Jaké novinky můžete od svítidel očekávat? Mírně na ústupu jsou svítidla s ověsy, naopak se prosazují technické prvky. „Velký rozmach a rychlý vývoj LED zdrojů umožňuje výrobu tvarově velmi rozmanitých svítidel a zmenšování jejich rozměrů. Rozměr světelného zdroje již není pro designéry překážkou,“ popisuje Ing. Sára Odvárková ze společnosti Delta Light.

A tak v obchodech najdete třeba miniaturní stolní lampičky s dostatečně silným světelným zdrojem, nebo naopak rozměrná tělesa, která svítí pomocí led pásků.

Foto: Light Studio

Structural, zářivkové svítidlo z hliníkového profilu s opálovým PMMA difuzérem se svícením dolů, třížilový transparentní kabel. Cena od 6200 KčFoto: Light Studio

Foto: Light Works

Stojací lampa Cala s úspornou kompaktní zářivkou, cena od 26 826 KčFoto: Light Works

Foto: OBI

Spotové osvětlení LED, chrom. 3,5 W/GU10. Cena 499 KčFoto: OBI

Foto: Ikea

Dálkové ovládání Utrusta k LED svítidlům. Ovladač můžete připevnit na stěnu nebo pod kuchyňskou skříňku. Cena 399 KčFoto: Ikea

Foto: Bonami

Materiál na osvětlení dnes může být rozmanitý. Třeba v podobě betonu, viz svítidlo beron Round od Serax. V rozměru 18 x 17 cm stojí 2999 KčFoto: Bonami

Tipy na nová svítidla vám přinášíme obrazem. Přečtěte si také článek Kuchyňská linka: Jak ji správně osvětlit, abyste na vše viděli? nebo Jak dětem správně svítit? Neriskujte, že onemocní!.

Jak se vám nové trendy v osvětlení líbí?

Reklama

Související témata:

Načítám