Hlavní obsah

Omyly, kterých se dopouštíte v zájmu zdraví

Foto: Thinkstock

Také každé sousto pečlivě žvýkáte a myslíte si, že tím prospíváte svému trávení?Foto: Thinkstock

Reklama

Myslíte si, že dobře rozžvýkanou stravu lépe strávíte, že víte, že na správném mytí rukou nic není, že potřebujete spát nejméně osm hodin, abyste prospěli svému zdraví? Potom se pletete a žijete v bludu. Pozitivní je, že omyl je krok k pravdě.

Článek

Je řada tvrzení, které automaticky přejímáte například z reklam, aniž byste o nich přemýšleli. Je důležité udělat si vlastní názor, nebo se aspoň nespokojit s jedním stanoviskem byť odborníka, ale pracovat s více náhledy na daný problém.

Dobře rozžvýkaná strava je z poloviny strávená

Jste přesvědčeni o tom, že když dostatečně v ústech rozmělníte potravu (někteří jogíni každé sousto žvýkají 24x), je to zdravější než spolykat velká sousta? Trávení jídla začíná sice v ústech (rozkladem určitých sacharidů slinami), ale vlastní chemický proces rozkladu probíhá až v žaludku a střevech a je jedno, jak velká či rozmělněná jsou sousta. Dobré žvýkání může zabránit jedině tomu, abyste se neudusili, a snad i tomu, abyste pomalým jídlem získali pocit sytosti, ale se zdravým trávením jídla to nemá nic společného.

Náš tip: Potravu důkladně žvýkejte, vypadá to lépe než hltání.

Zdravé je spát osm hodin

Sice se říká, že člověk potřebuje minimálně osm hodin spánku, ale existují lidé, kterým stačí spát jen čtyři hodiny (například vynálezce A. Edison, M. Thatcherová) a jiní potřebují deset hodin a více. Potřeba spánku je geneticky naprogramovaná. Dá se tedy říct, že ten, kdo spí méně, než odpovídá jeho „typu“, zaplatí za to zdravotními problémy. Potřeba spánku pro každého jednotlivce je individuální.

Co je ovšem prokázané, je to, že zdraví prospěšný je krátký dvacetiminutový až hodinový spánek v průběhu dne. Ten, kdo si ho může dopřát, patří k šťastným lidem, méně ohroženým srdečními chorobami.

Foto: Thinkstock

Délka spánku je věc individuálníFoto: Thinkstock

Náš tip: Důležitější než délka je kvalita spánku, připravte si rituály, které vás připraví na klidný spánek. Užitečné rady najdete ve článcích Pozor! Víme, proč špatně spíte! a Potraviny, které vám pomohou usnout.

Minerály v tabletách prospívají zdraví

Žijete v domnění, že když každé ráno spolknete hrstičku tablet s minerály, děláte pro své zdraví to nejlepší? Ano, tělo potřebuje pro své fungování minerální látky a stopové prvky, ale proč je do sebe sunout v drahých tabletách? Pestrou stravou, kdy zařadíte mléko, zeleninu, ovoce, vejce, luštěniny, celozrnný chléb a maso, si zajistíte veškeré minerály, které potřebujete.

Zeptali jsme se i na názor odborníka: „V přírodě jsou jednotlivé látky zastoupeny ve správných poměrech a množství, kdy jejich vstřebávání probíhá plynule. Schopnost sestavit si přesné složení a poměry potravinových doplňků, vitaminů a minerálů není u běžného zákazníka a konzumenta možná. Proto raději přijímejte minerály v potravě. Věnujte dostatek času k jejich zpracování a přípravě, zdraví prospějete víc, než koupí dalšího balení ,zázračného' preparátu," říká Lenka Kaprhálová, akreditovaný profesionální kouč a výživový poradce z centra Envi a dodává: „Pokud budete věnovat část svého času pohybu a racionálnímu stravování (čerstvé potraviny – ne chemicky upravené), uděláte pro sebe maximum. Všeho moc škodí, a to v případě tabletek může lehce nastat.“

Naš tip: Jezte pestrou stravu! Skvěle vyváženou najdete třeba ve článku Víkendová dieta: Začněte v sobotu!.

Foto: Thinkstock

Vitaminy a minerály je ideální dodávat tělu ve stravěFoto: Thinkstock

Dokonale čisté ruce

Když byste měli určit pořadí, co je hygieničtější – utřít si ruce do textilního či papírového ručníku, nebo si je vysušit pod vysoušečem rukou, co byste zvolili? Jestli vaše volba padla na papírový ručník, je to správně, při tomto způsobu utírání rukou na nich ulpí nejméně bakterií. Nejhůř z toho vychází vysoušeč rukou, který může být často kontaminován různými bakteriemi, které si horkým vzduchem přenesete na čistě umyté ruce.

Dále byste měli upřednostňovat mýdlo z dávkovače oproti tuhému, na kterém se bakterie drží a vy si je v rámci mytí jen s někým předáte.

A také, myslíte si, že jste si umyli důkladně ruce, když na nich byl prstýnek? Omyl. Bakterie se ukryly právě tam. Proto byste si měli šperky před mytím odkládat.

Náš tip: Mějte při ruce papírové kapesníčky, případně dezinfekční gel na ruce se vždycky hodí (použijte například Sanytol 75 ml za 75 Kč, Yves Rocher 100 ml za 135 Kč, PIC sprej v tužce 8 ml za 65 Kč).

Stíráním příborů si nepomůžete

Znáte ten známý grif, kdy si někdo v restauraci před jídlem otře příbor. Bohužel ubrouskem setřete jen to viditelné, takzvané mechanické nečistoty. Bakterie okem neviditelné pouze pěkně rozmažete po celé ploše. Víc odstraníte pod tekoucí vodou.

Náš tip: Vybírejte jen takové restaurace, které působí čistě!

Zdravý životní styl, když se přežene, není zdravý

Jak se lidé prohřešují vůči zdraví, líčí trenérka Lenka Králová z Holmes Place: „Nejhorší je přehnané sportování, kdy se neodpočívá a tělo se přepíná. I když to člověk dělá v zájmu zdraví, třeba kvůli hubnutí, škodí si, dokonce i jeho fyzická výkonnost klesá. Pro dnešní dobu je charakteristické přílišné až chorobné hlídání „zdravé“ stravy, které ale mnohdy vede ke vzniku poruch příjmu potravy. Není dobré se přejídat, ale chce to také trochu poslouchat své tělo, o co si říká. Časté jsou i takové excesy, jako že si někdo místo oběda vypije džus a myslí si, že je to stejné jako ovoce. A tak bych mohla pokračovat, byl by to nekonečný příběh omylů.“

Náš tip: Měníte-li zásadně svůj životní styl, „zdravější" variantou je začínat pod dohledem odborníka, například hubnutí je někdy těžké, když jste sami, paní Iveta je toho důkazem. Přečtěte si její příběh zde: Iva: Zhubla jsem 15 kilo za půl roku. S dietologem!.

Vždycky, když se pro něco nadchnete, měli byste si uvědomit i negativní stránku věci. A vykompenzovat to něčím tělu pozitivním. Není kladu bez záporu, co si o tomto tvrzení myslíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám