Hlavní obsah

Past na hubnutí? Půsty a ovocné dny!

Foto: isifa

Ovocný den vám může pomoci, ale ne s hubnutímFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadlo vás držet půst či zkusit ovocný den proto, abyste zhubli? Co zmůžou a v čem vám nepomůžou tyhle změny? Pátrali jsme za vás, a známe odpovědi. Tak čtěte!

Článek

Zkusit jednou týdně jíst celý den jen ovoce, nebo dokonce zahájit několikadenní půst? „Zcela úpřímně se k těmto změnám moc nepřikláním,“ uvádí nutriční terapeutka Gabriela Knosová. „Očistné dny nezmohou nic zásadního, možná jedině odlehčí a uleví zažívání a trávení. O hubnutí však nelze hovořit,“ doplňuje odbornice.

Raději jezte vyváženě než vůbec

Podle ní tělo totiž potřebuje na svůj bezchybný provoz pravidelný denní přísun určitých dávek vitaminů, minerálních látek, ale zejména živin, jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. „V jednostranně zaměřeném, byť jen jednodenním stravování se minimálně jedné, častěji více, z těchto složek nedostává. Samozřejmě, že jeden očistný den nezpůsobí žádnou katastrofu, ale pokud se pravidelně každý den stravujete vyváženě a plnohodnotně, tak není důvod zařazovat žádné odlehčené dny či půsty. Vícedenní půsty jsou pak ještě méně vhodné,“ říká Gabriela Knosová.

Foto: thinkstock

Co zvolíte?Foto: thinkstock

Hlubší smysl ano, ale jinak ne

S tím zcela nesouhlasí výživová poradkyně Aneta Procházková: „Pakliže jsou půsty součástí celkového životního stylu a mají nějakou hlubší myšlenku a nejsou jen vytrženy z kontextu, smysl mají,“ dodává a odkazuje tak třeba na jógíny, životní filozofii inspirovanou Východem, ajurvédu...

Zásadní totiž podle ní je, jaký je cíl vašeho půstu. „Pokud se například stravujete neracionálně a tělu byste chtěli tímto trochu ulevit, proč ne,“ doplňuje. „Chcete-li ale, aby ručička na váze ukázala lepší číslo, či abyste dopnuli plesové šaty, nemusíme hned zacházet do extrému hladovění,“ doplňuje ji Gabriela Knosová. „Odlehčený a svěží jídelníček lze sestavit i z plnohodnotných potravin, může být opravdu velmi pestrý, a především pokryje vaše potřeby všech živin, aby organismus nestrádal,“ objasňuje.

Očistné dny podle odborníků

  • Co mohou přinést pro tělo dobrého? Výše zmíněné odlehčení trávení, úpravu vyprazdňování, pocit lehkosti. To vše však za předpokladu, že se běžně nestravujete racionálně.
  • Co naopak špatného?Nevyváženost, jednostrannost, horší pocit zasycení, často hlad a chutě na jiné potraviny, zejména v podvečer a večer, kdy už energie chybí.
  • Proč vám nepomůžou v hubnutí?Pokles hmotnosti po odlehčeném dnu je dán pouze úpravou vyprázdnění, ztrátou tekutin a menším objemem jídla, které se tak dlouho neudržuje ve vašich útrobách. Pokud jednostranný jídelníček trvá více dní, musíte počítat i se ztrátou svalové hmoty, což je však v redukčním režimu zcela nežádoucí jev.

Co vy na to? Máte s očistnými dny své zkušenosti? A jaké?

Reklama

Načítám