Hlavní obsah

Pravidla správně uspořádané šatní skříně. Znáte je?

Foto: THINKSTOCK

Víte, jak vypadá správně srovnaná šatní skříň? My vám to řekneme!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Jak máte uložené věci v šatní skříni? A kde má místo spodní prádlo? Máme pro vás několik pravidel pro jarní úklid v šatníku. Jak vše uspořádat?

Článek

Podle jakého klíče by se z pohledu odborníků mělo řešit uložení oděvů v šatní skříni? Existuje několik pravidel. Dodržujete je u vás doma?

1. Kabáty a bundy? Oddělte je!

Oděvy by ve skříni měly být odděleny podle jednoduchého principu. Ukládejte kabáty a bundy do jiné části skříně než spodní prádlo. „Svrchníky obsahují nečistoty z venkovního ovzduší, které bývá kontaminováno toxickým spadem. A tak není dobré, když se dostanou z kabátů a dalších na ty části oděvu, které přicházejí do styku s holou kůží na intimních a citlivých místech těla,“ upřesňuje Ing. arch. David Knotek.

Foto: Sconto nábytek

Není-li zbytí, dodržujte alespoň jednu hlavní zásadu a ukládejte bundy a kabáty zvlášť, tedy mimo úložný prostor se spodním prádlemFoto: Sconto nábytek

2. Špinavé vs. čisté

Ze stejného důvodu byste v ideálním případě měli ve skříni oddělovat i čisté a nošené prádlo. „Doporučuji si vyčlenit v šatní skříni jeden oddíl, kam se budou ukládat všechny právě používané věci bez ohledu na to, zda se jedná o trička nebo mikiny," radí interiérová specialistka Tereza Hrodíková.

Foto: Realt Nábytek

Svrchníky je nutné ukládat odděleněFoto: Realt Nábytek

3. Boty do pytle? Ano!

Boty musejí být uloženy zcela mimo kontakt s jakýmkoli oděvem. V sezoně nejlépe v předsíni v botníku, po ní je třeba je co nejlépe vyčistit, ošetřit doporučovaným způsobem a suché je uložit do speciálního boxu, krabice či pytle. Ten lze uklidit do samostatně uzavíratelné části skříně.

Foto: Výroba Infini

Šatny a šatní skříně typu „vše v jednom“ jsou v mnohém praktické, ale ideální řešení to z hlediska hygieny neníFoto: Výroba Infini

4. Pozor na drahé kožichy

Až zima konečně skončí a vy budete moci zavřít kožich či bundu do skříně, pamatujte na jedno: pověste je a počítejte s tím, že nesmějí být namačkané. Je nutné vyvarovat se jejich častého otěru s jinými oděvy – brzy se začnou ničit. Tipy, jak správně zimní oblečení uložit, najdete zde.

Foto: Nábytek Aldo

Jak často uklízíte vnitřek šatní skříně?Foto: Nábytek Aldo

5. Žehlili jste? Věšte!

Základní pravidlo je věšet takové šatstvo, které bylo předtím žehleno. Naopak se nedoporučuje věšet těžké svetry, zejména ne pletené a s velkými oky, neboť jejich struktura by vahou mohla povolit. Kalhoty a sukně mohou být většinou složené.Sklady totiž nejsou po rozložení tak patrné jako u jemných materiálů.

Foto: VAM Interiér

Na reklamních fotografiích vypadá vše velmi úhledně srovnané. Obuv, a zejména ta používaná, do šatní skříně ale určitě nepatříFoto: VAM Interiér

6. Pryč s vysavačem

Žehlicí prkno ve skříni je častým hříchem českých domácností a lze ho ještě pochopit a tolerovat. Co byste ale společně s šaty rozhodně neměli uchovávat, je vysavač. Ten jako zásobárna prachu a vysátých nečistot nemá mezi oblečením co pohledávat, stejně jako jiné úklidové prostředky, třeba prachovky.

7. Spodní prádlo vyžaduje prostor

„Spodní prádlo je v celé své ploše ve styku s holou kůží. Je dobré ho chránit nejen před prachem a alergeny ze svrchníků, ale i před alergeny z místnosti,“ upozorňuje MUDr. Ivana Slamíčková.

Plastové boxy jsou nejlepší pro všechny – nejenže izolují od prachu, ale snadno se udržují čisté. Každopádně je pořiďte dostatečně rozměrné, nebo si prádlo poničíte. A týká se to zejména podprsenek: ty by měly být volně rozložené, nikoli přeložené ve stylu jednoho košíčku vmačknutého do druhého nebo jinak pomačkané. Hrozí jim tak deformace i rychlé znehodnocení materiálu.

Jak vypadá vaše skříň a kde máte spodní prádlo?

Reklama

Načítám