Hlavní obsah

Proč ve vztahu vždycky jeden miluje víc?

Foto: thinkstock

Láska dvou lidí nemůže být zcela totožná, vždy je někdo, kdo v danou chvíli miluje o něco vícFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

On miluje vás a vy zase jeho. Tvoříte pár, možná máte děti, jste rodina. Jenže jsou vaše city v rovnováze, milujete se opravdu stejně silně? Odborníci se shodují, že tahle rovnost je v podstatě nemožná, vždy je někdo, kdo miluje víc. Ale pozor, pokaždé to může být jinak. V různých fázích vztahu se totiž síla lásky u každého z páru mění.

Článek

Vlastně je to logické. Každý člověk je jiný, proto i to, jak lidé milují, jak silné city mají a jak s nimi nakládají, se liší. Proto je velmi nereálné, že by k sobě dva lidé cítili stejně silnou lásku. „Každý člověk má zcela odlišnou osobnost, proto není pravděpodobné, že by se dva lidé v danou chvíli navzájem milovali s naprosto stejnou intenzitou,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Podle ní to ale není vůbec špatně, naopak. Láska je vlastně jakýsi živý organismus, vyvíjí se, mění, jednou sílí, jindy zase slábne, jednoduše žije stejně jako vy.

Kdo miluje víc? Pokaždé někdo jiný!

Za ideální stav lze podle odborníků pokládat vztah, kde je intenzita vzájemných citů jaksi podobná. Ovšem nejdůležitější je vědomí toho, že láska se mění, a to v souvislosti s délkou vztahu, věkem lidí a také v situacích, v nichž se zrovna daní dva lidé nacházejí. „Vztah prochází různými fázemi, určitě cítíte jiné city na začátku při úvodní zamilovanosti, jiné v době přirozených vztahových krizí a jiné po třiceti letech společného života. A ty různé konflikty a krize nemívají partneři vždycky ve stejný čas, takže i jejich city různě kolísají,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: thinkstock

Ideální je, když lásku cítí oba dva stejněFoto: thinkstock

Jednoduše existují období, kdy vy cítíte k partnerovi bezmeznou lásku, ale on může o svých citech z nějakého důvodu pochybovat. Pak se najednou vše změní a je to naopak. Vy přemýšlíte, proč vlastně s tímto člověkem jste, zatímco on je šťastný a city z něj doslova prýští.

Nejvíce pak vzájemná láska kolísá v době následujících životních mezníků:

  • První společné bydlení – nejdřív se objeví obrovská euforie z toho, že konečně žijete spolu. Zařizujete byt, budujete si své hnízdo. Později se ale klidně může stát, že partnerovi nadšení a láska k vám vydrží, vám ale začne vadit koš plný špinavého prádla, partnerovy poházené svršky a podobně. Vaše city tak trochu ochladnou, ale pak se naučíte tyto drobnosti tolerovat a vaše láska zase zesílí.
  • Narození dítěte – často se stává, že žena díky mateřské lásce jaksi posílí své city vůči partnerovi, který jí dítě „dal“, stará se o rodinu a podobně.Kvůli náročné péči o dítě ale nemívají ženy dost času a sil dát své city najevo, proto jejich partner naopak může procházet takovou menší krizí, kdy není středem pozornosti, a tak by se dalo říci, že zrovna v tu chvíli on svou ženu miluje méně. (Přečtete si, Co prožívají novopečení otcové!.)
  • Zdravotní problémy či krize v práci – pokud má jeden z páru některé z těchto potíží, odrazí se to na jeho náladě a chování. Může být protivný, podrážděný, nepříjemný. Vy se ho snažíte podpořit v těžké chvíli a jeho city k vám se díky tomu posílí. Ovšem ty vaše se mohou naopak oslabit, protože musíte čelit jeho špatným náladám. Více se o tom dočtete v článku Co dělat, když nedostatek peněz ohrožuje vztah?.
Foto: thinkstock

Těhotenství a porod je jedním z mezníků, kdy se city měníFoto: thinkstock

To jsou ale krátkodobé situace, takzvané „krizovky“, kterými si dříve či později projde asi každý. „Obecně ale platí, že pokud vztah funguje, je založen na přátelství, důvěře, společných zájmech, sexuálním souladu, toleranci a podobně, dá se předpokládat, že vaše vzájemné city budou sílit a láska nevyčpí,“ říká Lucie Horníková.

Teorie o štěstí a spokojenosti

O tom, kdo miluje víc a kdo méně, se vedou časté diskuse. Jedna teorie dokonce tvrdí, že jeden z páru je vždy tím druhým doslova uchvácen a žije s pocitem, že lepšího partnera by nemohl mít. Je nadšený! Druhý si je pak vědom kvalit svého protějšku, má ho rád, ale zároveň není přesvědčen o tom, že nikdo lepší neexistuje. Je takzvaně „jen spokojený“.

Odborníci ale tvrdí, že takhle to není. „Jak chcete rozlišit nadšení a spokojenost? Žádný metr či láskoměr neexistuje. Každý máme jiný temperament, způsob prožívání a podobně,“ tvrdí Lucie Horníková. Co je pro jednoho „jen spokojenost“, může pro druhého znamenat vrchol štěstí. „Navíc já bych to takhle vůbec neřešila. Mně přijde už dost vysoká meta, když jsou oba dva ,jen' spokojení. To není vůbec málo,“ dodává Anita Michajluková.

A jak je to u vás doma, kdo koho miluje víc? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám