Hlavní obsah

Proužkomanie ovládá i bydlení!

Foto: Best Home Design

Interiér promění i pruhy na doplňcíchFoto: Best Home Design

Reklama

Zvětšit, zmenšit, rozšířit, nebo snížit? Zatímco ženy i muži s takovými požadavky na korekci svého těla vyhledávají plastického chirurga, pokoji pomůže malíř! Pokud totiž zvolíte místo jednobarevné stěny pruhy, dokážou udělat s interiérem zázraky!

Článek

V módě vypukla proužkománie a jedním z důvodů je i fakt, že tento vzor dokáže schovat různé vady na kráse těla. A totéž platí pro pruhy v místnosti. Ty také vysokou místnost sníží, úzkou rozšíří a naopak. Jen je třeba znát základní pravidla, která vám právě poradíme!

Pozor na špatná kouzla

Pruhy v interiéru sice dokážou kouzla, ale přece jen je třeba k nim přistupovat trochu jako k zázraku, tedy s pokorou. „Jinak by interiér připomínal cukrárnu. Stačí, když špatně zvolíte odstín nebo neodhadnete množství dekoru,“ říká designérka Kamila Douděrová. Zároveň přidává jednoduché rady, jak se podobných chyb nedopustit: „Určitě bych tento dekor dala jen na jednu stěnu a zvolila raději než stejnou šířku pruhů po celé zdi kombinaci širších a užších. Do interiéru tak dostanete určitou hravost.“

Foto: Vest Home Design

Pokud kombinujete pruhy na stěnách a závěsech, měly by mít jiný směrFoto: Vest Home Design

Směr pak vyberte podle toho, jakého efektu chcete dosáhnout. „Svislé pruhy prostor zužují a zvyšují, což se hodí ve velkých místnostech s nižším stropem, rovné pruhy místnost opticky rozšiřují a snižují, což uplatníte v případě příliš vysokého. K jeho snížení také pomůže, když horizontální pruhy skončí zhruba čtyřicet centimetrů pod stropem,“ vyjmenovává Radek Cita z Primalexu a zároveň doporučuje věnovat dostatek času správné kombinaci barev.

Foto: Tapetenraum

Jemné svislé pruhy prostor opticky zvýšíFoto: Tapetenraum

Více barev neškodí, ale…

Pokud pruhy do svého bytu zkoušíte poprvé a netušíte, co s interiérem udělají a zda se vám brzo neokoukají, je lepší volit méně syté odstíny. Nehledě na to, že i zde platí základní poučky o použití barev, tedy že prostory vymalované světlými tóny vypadají větší. Naopak tmavé odstíny prostor zmenšují. (Více se dočtete zde.) „Pokud budete mít pocit, že jste to s barevností přehnali, zkuste přemalovat několik pruhů šedou, případně bílou nebo černou barvou. Tyto odstíny dokážou pruhované barevné šílenství neutralizovat,“ nabízí dobrý tip Radek Cita.

Foto: Tapetenraum

Jestliže s pruhy začínáte, zvolte světlé a jemné odstínyFoto: Tapetenraum

Foto: Abitare

Zdají-li se vám barvy příliš divoké, šedá s černou je ztlumíFoto: Abitare

Tip redakce: Víte, jak vymalovat do pruhů?

Pruhy si na zdi zvládnete vytvořit sami! Existují na to dva postupy, které se liší podle toho, zda máte zeď s klasickou omítkou, nebo jste zvolili hladký sádrokarton či stěrkový podklad. V prvním případě nejprve vymalujte celou stěnu světlejší z požadovaných barev. Po zaschnutí si pak přesně tužkou a pravítkem nebo lištou narýsujte linku pruhů. Vezměte malý štěteček a jím namalujte několikacentimetrové okraje, abyste velkým stětcem či válečkem nepřetáhli. Vnitřní část pruhů už vymalujte klasicky stětcem nebo válečkem. Pokud není omítka dostatečně pevná, pásku ani lepenku nepoužívejte, protože byste ji poškodili! Ty vám pomohou pouze u hladkého podkladu, jako je právě sádrokarton nebo stěrka.

Čtyři barvy pro odvážné

Barvu pruhů přizpůsobte také konkrétní místnosti. Pokud jde o dětský pokoj, můžete s úspěchem kombinovat třeba bílou s veselým odstínem zelené, růžové, modré nebo žlutooranžové. V obývacím pokoji jsou příjemné odstíny oranžové, červené či terakotové. Pokud milujete modní trendy, zvolte pruhy v odstínech barvy roku 2011. Rozhodně nic nezkazíte, když na stěnu zvolíte pruhy příbuzných barev, jako je například světle modrá a tmavší modrá, které se liší zhruba o dva odstíny.

Foto: Abitare

Odvážnější mohou kombinovat na jedné stěně pruhy více barevFoto: Abitare

Jste-li naopak odvážnější a pruhovaná stěna se má stát opravdu dominantou celého pokoje, nebojte se na ni použít pruhy i čtyř barev. Ale ostatní zařízení pokoje pak musí být mírnější a neutrální, ideální je volba nábytku z bílého nebo ze světlého dřeva.

Foto: Abitare

Pruhy jsou in a objevují se i na čalouněném nábytkuFoto: Abitare

Pokud jste se do pruhů opravdu zamilovali, a chcete je nejen na stěnách, ale třeba i na záclonách či závěsech, pamatujte, že horizontální pruhy na stěnách by měly vždy doplnit záclony s vertikálními pruhy a naopak. Pokud byste linii nepřerušili, pokoj by nevypadal dobře!

Foto: Urban Spirit

Širší vodorovné pruhy dokážou zázraky s úzkou a vysokou místnostíFoto: Urban Spirit

Stále nejste rozhodnutí, zda jsou pro vás pruhy to pravé? Tak to s nimi nejdřív zkuste jen na doplňcích. Ověříte si, že pruhy, jsou opravdu in!

Reklama

Související témata:

Načítám