Hlavní obsah

7 chyb, které zbytečně zmenší byt

Foto: Ikea

Pokud chcete do malé místnosti vtěsnat kuchyň, jídelnu i pracovnu, prostor zbytečně přehltíteFoto: Ikea

Reklama

Už jste určitě zažili ten krásný pocit, když se rozhlížíte po prázdných místnostech a ty vám připadají nádherně světlé a nadstandardně prostorné. Jenže pak sem nastěhujete pár základních věcí, a vše vypadá jako přeplněná garsonka. Důvod? Možná jste se dopustili některých ze sedmi zásadních chyb, na které upozorňují architekti!

Článek

Vypadá váš pokoj přeplněně, a přitom máte pocit, že jste sem moc nábytku nedali? Je to celkem možné. Zřejmě se vám ale úplně nepovedl výběr nábytku, neodhadli jste jeho velikost či se spletli ve volbě barev. Nejste si ničeho takového vědomi? Pak se rozhlédněte kolem sebe a zkontrolujte si, zda nevidíte některou z níže uvedených chyb.

1. Každý pes jiná ves

Tak by se dal zřejmě pojmenovat jeden z nejvíce zastoupených stylů v českých bytech a domech. Bohužel krásný není. „Dělá to spousta lidí, že se pouští do zařízení, a nemá představu o celkové koncepci interiéru. Potom ,slepují' jednotlivé kousky nábytku s tím, že to nakonec třeba vyjde,“ říká Halka Freidingerová ze Studia In2. Zároveň dodává, že se to povede jen pár vyvoleným. Je proto lepší mít vytvořenou koncepci a předem zvolené jak materiály, tak barvy.

Foto: Ikea

Málokdo vkusně skloubí různorodý nábytek. Lepší je držet se jednoho typuFoto: Ikea

2. Různorodá podlaha v jednotlivých místnostech

Do obýváku dřevo, do kuchyně dlažbu, na chodbu PVC – ano taková volba podlah je sice praktická na údržbu, ale stejně jako různé předěly místností prostor zmenšuje, rozčleňuje a ruší celkový harmonický dojem. Podlaha by měla být ideálně všude stejná, s co nejcitlivějšími přechodovými lištami, ideálně s žádnými. A to i ve spojení kuchyně s obývacím pokojem. I v kuchyňské části je nejlepší mít stejnou podlahu jako v obývacím pokoji, anebo alespoň barevně co nejpodobnější.

3. Volba výrazných interiérových dveří

Výrazné dveře nejsou dobrá volba. Měly být co nejjednodušší, nejčistší, nejneutrálnější. Je důležité je vnímat především jako součást architektury, nikoli interiéru. A z toho je třeba vycházet.

Foto: Sapeli

Výrazné dveře nejsou dobrou volbou, příliš přitahují pozornostFoto: Sapeli

4. Méně znamená více

Chybou je, když se jedné místnosti snažíme přiřadit zbytečně moc funkcí – tedy například jestliže chcete do jednoho pokoje vtěsnat kuchyň, jídelnu, obývák i pracovnu. „Prostor totiž nemusí kapacitně stačit. Často méně znamená více, a to platí také pro veškeré bytové dekorace,“ konstatuje Lucie Barešová opět ze Studia In2.

5. Pozor na světlo a barvy

Velký pokoj se dokáže proměnit v malou špeluňku, pokud zvolíte špatné barvy. Před jejich výběrem je třeba posoudit denní přísun světla i výšku místností. „Pokud vymalujete celý prostor včetně stropu jedním odstínem, může při volbě bílé nebo světlých barev vypadat příjemně a útulně. Ovšem při špatně zvoleném tmavém odstínu působí i velký pokoj dojmem, že je mnohem menší než ve skutečnosti,“ říká designérka Kamila Douděrová z firmy Kamidesign. Zároveň nabízí řešení pro ty, co se nechtějí sytých odstínů vzdát. „V takovém případě je lepší výrazně kolorovat jednu dominantní stěnu a ty zbylé včetně stropu ponechat světlé. Prostoru to nijak na velikosti neubere.“

Foto: Ikea

Pokud vymalujete celý pokoj tmavou barvou, bude působit stísněně a vypadat menšíFoto: Ikea

Foto: Primalex

Sytých barev se nemusíte vzdávat v žádném interiéruFoto: Primalex

6. Malá místnost potřebuje velké věci

I když bydlíte v malém bytě a máte malé místnosti, rozhodně nejste panenky, abyste si sem pořizovali malý nábytek, který by odpovídal spíš potřebám jejich než vašim. Malá skříňka sice vypadá v místnosti nenápadně, jenže brzo zjistíte, že vám nestačí, a tak přikoupíte další. Najednou zjistíte, že máte obestavěné všechny čtyři stěny různými kusy nábytku a interiér vypadá neutěšeně, roztříštěně, a tudíž i přeplněným dojmem. Je proto mnohem lepší zvolit velkou skříň přes celou jednu stěnu, která bude mít pokud možno světlé a nenápadné dveře. Bude tak působit jako zeď, málokdo si jí všimne a v ní vznikne spousta úložného prostoru. Podívejte se, jak přesně tento problém vyřešila majitelka jistého obýváku v paneláku (viz foto níže).

Foto: Kika

Více malých skříněk sice nabídne dost úložného prostoru, interier ale přeplníFoto: Kika

Foto: Simona Hubáčková

Lepší je zvolit velkou skříň přes celou stěnu, která splyne s okolím a nabídne spoustu místaFoto: Simona Hubáčková

7. A zase ty doplňky!

Je to velmi častá chyba českých interiérů, kterou však lze snadno napravit. Nebo vy snad nemáte doma na poličce či ve vitríně vystavené upomínkové předměty z cest, sbírku slonů pro štěstí, vonných svíček a podobně? „Střádání a vystavování drobností za každou cenu vede k zahlcenosti prostoru. Proto je lepší si většinu těchto drobností uklidit do krabic a venku dát vyniknout jednomu či dvěma originálním kouskům, které nezaniknou v záplavě jiných předmětů,“ dodává Kamila Douděrová.

Foto: Archiv redakce

Velmi častý nešvar našich bytů - spousta vystavených drobností opravdu nevypadá dobře!Foto: Archiv redakce

Máte pocit, že je váš byt malý? Zkuste ho uklidit podle předchozích pravidel, a možná budete překvapení, kolik místa v něm najednou bude!

Reklama

Související témata:

Načítám