Hlavní obsah

Prý už ho nepřitahujete. Co s tím?

Foto: Thinkstock

Po určité době už není sex tak spontánníFoto: Thinkstock

Reklama

Potkáte ho, milujete ho, chcete ho. Sex je super! Ale bude vám to v posteli klapat napořád? To těžko! Musíte se totiž snažit udržet si pro partnera sexuální atraktivitu. Víte, jak na to, aby vám za pár měsíců nevyčetl, že už ho nepřitahujete? A když to udělá, co po tom? My vám prozradíme, jak být stále svůdná a jak se poprat s jeho nezájmem!

Článek

To, že sexuální přitažlivost nebývá po nějaké době partnerského soužití tak intenzivní jako na začátku, zná asi každý. I osmadvacetiletá učitelka mateřské školky. „Když jsme se s Jirkou potkali, jiskřilo to mezi námi jako blázen. Každou volnou chvilku jsme chtěli být o samotě. Milovali jsme se ve spíži na večírku u známých, rychlovka proběhla v sauně i na záchodě v restauraci. Říkala jsem si, že by to takhle mohlo vydržet napořád,“ vypráví Leona. Jenže bohužel. Zájem partnera o ni ochladl zhruba po roce a půl vztahu.

Jiří přestal být iniciativní, sex ho nezajímal, stýkal se s kolegy z práce a kamarády. „Když jsem se ho ptala, jestli se něco neděje, pokaždé odsekl, že nic nebo že je unavený z práce,“ podotýká Leona. Jenže tyhle odpovědi ji po čase přestaly bavit, a tak na partnera uhodila přímo. To, co následovalo, jí vyrazilo dech. „Prostě mě už nepřitahuješ, nejseš pro mě sexy,“ odpověděl její přítel. Taky by vás to srazilo na kolena? Aby ne! A co hůř: každou to může potkat!

Už se mi nelíbíš, miláčku

„Problém slečny Leony není ojedinělý. Je jasné, že na začátku vztahu je vše bouřlivější, atraktivnější, prostě je to nové,“ objasňuje sexuolog Luděk Daneš. Nic však netrvá věčně. „Po několika letech se prvotní nadšení zmírní a i v sexu nastane období klidu a určitého stereotypu.“ Podle odborníka to ale neznamená, že by vztah musel ochladnout – jen se prostě dostal do jiné fáze. Říct ale otevřeně druhému, že necítíme chemii jako onehdy, je velmi neslušné. „Pokud muž řekne své manželce nebo partnerce, že ho nepřitahuje, je to docela síla a svědčí to o netaktnosti partnera,“ soudí sexuolog. Ano, zasloužil by si za to možná pokárání, nicméně nějaký důvod k tomu určitě má. Jaký?

Foto: Thinkstock

Ochladnutí bývá většinou na straně partneraFoto: Thinkstock

Příčinou může být i milenka

Podle Luďka Daneše může být příčinou stereotyp, kdy se postupně začnou více objevovat negativní vlastnosti lidí, které se v době „poblouznění“, kdy se ve fáze zamilovanosti a přitažlivosti vylučuje do mozku dotyčných „droga zamilovaných“ neboli fenylethylamin, snadno přehlédly. „Častou příčinou ochladnutí bývá i jiná žena, která je samozřejmě zpočátku opět atraktivnější. Pak se historie opakuje,“ dodává Daneš. A myslí si, že možná je konkrétně v případě Leony příčina v něčem úplně jiném.

Jak se vypořádat s jeho nezájmem?

Řekl vám, že se mu již nelíbíte, že mu na vás vadí to a to? Stop! Ještě než v důsledku zklamání přistoupíte k radikálnímu řešení, zkuste na celou věc pohlédnout s chladnou hlavou. Neskrývejte své zranění, ale na druhou stranu se pokuste do partnerových pocitů vcítit a rozviňte s ním debatu na téma, do jaké míry tento problém váš vztah ohrožuje, respektive jak si vlastně oba dva představujete ten spokojený? Pokud máte shodný názor, má smyl na záchraně partnerství zapracovat, a to co nejdřív, aby ve vás nevzrůstala vlna pochybností nad vaší ženskostí. Když společnou řeč nanajdete, věřte, že to není konec světa. Takové věci se stávají. Řekněte si, že to nebyl ten pravý a vina nestála jenom na vás. Co není sexy pro něj, pro druhého bude...

Jak být stále pro partnera sexy?

Sexuologové se ale shodují, že takovým situacím lze předcházet, a pro udržení atraktivity a přitažlivosti doporučují nebýt pro partnera inventářem – jistotou, protože ta přináší po čase do vztahu nudu.

Proto mějte na paměti, že:

  • Muže vzrušují ženy, které dávají najevo, že po sexu touží.
  • Muže dráždí jistá dávka záhadnosti a spontánnosti.
  • Mužskou touhu zabíjí ženská rezervovanost, nízké sebevědomí partnerky, přílišné žvatlání, hraní si na sexuální mrtvolu, nedbalost o vzhled, zaprané spodní prádlo, přílišná vážnost a jejich neustálé opravování a „vychovávání“.
  • Muže dále odrazuje, pokud se žena shazuje sama před sebou a upozorňuje na své nedostatky, kterých by si třeba ani nevšimli. Také tuny make-upu, okatá podbízivost a hovoření o bývalých milencích.

Abyste se mohla zpět zařadit mezi vzrušující a lákavé objekty, je třeba respektovat partnerův postoj a nenutit ho k ničemu, co on sám nechce. Než přijde na to, zda má zájem ve vztahu s vámi pokračovat, pokuste se o následující „záchranou misi“.

Foto: Thinkstock

Jistota přináší do vztahu nuduFoto: Thinkstock

Návrat mezi sexy femme fatale. Co je nutné udělat?

  • Nic neuspěchat.
  • Vrátit se na začátek vztahu. Je chybou si myslet, že budete ve svém sexuálním životě pokračovat tam, kde jste spolu přestali. To už je pryč. Chovejte se jako v době, kdy jste se poznali, a začněte s navrhováním schůzek, navazováním kontaktu letmými doteky, sváděním.
  • Nebát se otevřeně mluvit o svých pocitech. Partnerovi se může vybavit, jak to bylo krásné, když jste se procházeli po pláži na dovolené, měli první výročí, sex ve výtahu…
  • Po sexu si najít čas na objetí. Hlaďte partnera, buďte něžná, věnujte se dohře.
  • Vyhnout se sexuální rutině. Obměňujte sexuální praktiky, objednejte si hezké spodní prádlo, navštivte sexshop, zkrátka buďte spontánní.

Zabírají i malá gesta

Ono to není ani tak o tom stavět se na hlavu a vymýšlet možné a nemožné, někdy stačí udělat jen něco jinak, odlišně – například nečekaně převzít iniciativu a svého partnera vyprovokovat k akci. I takové postupy se sakra počítají! Anebo zvolte náročnější taktiku: Vždy se s partnerem milujte tak, jako by to bylo naposledy. Zvládnete to?

Reklama

Načítám