Hlavní obsah

Recept na trvalé mládí - chemický peeling

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chemický peeling je k pleti šetrnýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás akné, jizvičky v obličeji, potýkáte se s mastnou či hrubou pletí, nebo už se vám v tváři objevují první projevy stárnutí? Zkuste chemický peeling!

Článek

Chemie – zní to spíš odpudivě? V tomto případě má ovšem blahodárný vliv. Jedná se o dermatologickou léčebnou korektivní metodu, při které se využívá zejména účinků ovocných kyselin. Ty naruší kůži a částečně odloučí (sloupnou) její povrchové vrstvy. Po ošetření následuje regenerace, která má za úkol zoptimalizovat výsledný efekt.

Pro koho je určený

Chemický peeling se dá použít v případě, kdy dochází ke změnám spojeným se stárnutím kůže (fyziologické, ale i stárnutí způsobené vlivem slunečního záření). V těchto případech vyhladí jemné povrchové vrásky, zvýší hydrataci kůže, vyjasní skvrny a dokáže vyhladit i stařecké bradavice. Skvěle se hodí, trápí-li vás akné. Ošetření totiž redukuje tvorbu mazu, upravuje poruchu rohovění vývodů mazových žláz, a proto už nedochází k tvorbě tzv. komedonů. Póry se celkově stahují a dochází k částečnému vyhlazení jizviček, které se vytvořily v minulosti.

Chemický peeling poslouží i těm z vás, které trpíte změnou pigmentace nebo melasmaty (melasma je získaná hyperpigmentace lokalizovaná na obličeji, případně krku. Je prokázáno, že příčinou je působení slunečního záření, genetické a hormonální vlivy).

Co vás při zákroku čeká?

Zákrok trvá zhruba 15–30 min. Na očištěnou a odmaštěnou kůži vám lékař aplikuje ovocnou kyselinu, kterou nechá působit zpravidla 2–10 minut. Pak se účinek kyseliny zastaví neutralizací. Lékař rozhoduje o tom, jaká koncentrace kyseliny (30–70 %) bude pro vás zapotřebí a jak dlouho bude na vašem obličeji působit. To se však může při jednotlivých ošetřeních - v závislosti na klinickém nálezu a ošetřované lokalitě - měnit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zákrok trvá necelých 30 minutFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Po aplikaci se místo působení opláchne. Hned poté se doporučuje laserová gelová maska nebo krém s obsahem antibiotik či indiferentní krém. Ideální je také kombinace chemického peelingu s biostimulační lampou Omnilux. Ta urychluje zklidnění a regeneraci kůže. Bezprostředně po zákroku je dobré chránit se před přímým slunečním zářením, aby se předešlo tvorbě eventuálních nechtěných pigmentací. Obvykle se ošetření provádí opakovaně 4–5x v intervalech po 7 až 14 dnech.

A abyste ještě zvýšila účinnost chemického peelingu, můžete na něj pleť připravit. Doporučuje se cca dva až tři týdny předem aplikovat na kůži AHA kyseliny v nižší koncentraci (8–15 %).

Jak probíhá zákrok se můžete podívat na videu:

{stream-video}

Pomůže to?

„Ošetřením chemickým peelingem dosahujeme celkového zkvalitnění kůže klienta (je jemnější, hladší, pružnější), dochází k vyblednutí pigmentací, sjednocení barevnosti, vypnutí a vyhlazení ošetřované lokality,“ říká MUDr. Klaudia Dvořáková z Asklepionu. „Peeling provádíme samostatně jako jednu z možností léčby daných indikací, eventuálně metodu zahrnujeme do komplexní léčby v kombinaci s laserovými ošetřeními či dalšími korektivně-dermatologickými metodami, např. výplňové materiály, aplikace botulotoxinu a další,“ dodává lékařka.

Tip: Na léto je ideální novinka v tomto oboru - chemický peeling Datura, po kterém není potřeba vyhýbat se sluníčku!

Reklama

Související témata:

Načítám