Hlavní obsah

Ryby ve třech skvělých letních úpravách

Foto: Greta Blumajerová

Který z těchto receptů to dneska vyhraje u vás?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Léto je období zaslíbené lehkým pokrmům, jako jsou třeba saláty nebo ryby. A právě rybám se věnujeme v dnešním článku, kde se dozvíte, jak si ji připravit smaženou, pečenou i v polévce.

Článek

Z ryb, a to ať už sladkovodních nebo mořských, jde udělat spousta výborných pokrmů. My jsme se dnes rozhodli podívat se na to, jak si jednoduše a chutně připravit candáta a mořského vlka. A že vám z ryb zůstala spousta odřezků? V tom případě si můžete udělat bouillabaissu – tedy pokud vám zbyly kousky z ryb mořských.

Candát na másle se smetanovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete: 2 filety z candáta, sůl, špetku mletého kmínu, 1 lžíci hladké mouky, olivový olej a asi 50 g másla

Na omáčku si připravte: 0,5 dl suchého bílého vína, 250 g smetany ke šlehání, sůl, čerstvě mletý pepř a podle chuti pažitku

Foto: Greta Blumajerová

Candát je jedna z nejchutnějších sladkovodních rybFoto: Greta Blumajerová

Postup:Filety z candáta opláchněte a opatrně osušte, ze strany, kde je kůže, je zlehka nařežte. Z obou stran je osolte. Hladkou mouku smíchejte s trochou mletého kmínu a filety v ní obalte; nezapomeňte mouku ale důkladně oklepat, maso jí má být jen lehce zaprášené. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a maso na něm opečte asi 4 minuty ze strany, na které je maso, pak asi 3 minuty z té, na které je kůže. Těsně před tím, než bude ryba hotová, položte navrch masa na plátky nakrájené máslo, aby se rozpustilo a vsáklo do masa.

Plamen ztlumte, rybu z pánve sejměte a odložte ji do tepla. Do výpeku na pánvi nalijte víno a nechte odpařit alkohol. Pak vmíchejte smetanu, nechte ji projít varem, aby zhoustla, a omáčku dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a případně přimíchejte i nasekanou pažitku. Rybu podávejte se šťouchanými bramborami a omáčkou.

Mořský vlk pečený s česnekem a bylinkami

Na 2 porce potřebujete: 2 mořské vlky (říká se mu také morčák; pokud preferujete sladkovodní ryby, bude se recept vyjímat i na okounovi nebo pstruhovi), 3 stroužky česneku, sůl, podle chuti bylinky: plocholistou petržel, rozmarýn, oregano, v případě sladkovodní ryby i trochu majoránky a asi 70 g másla

Foto: Greta Blumajerová

Pečená ryba na česneku se bude vyjímat i na vašem stoleFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu zapněte na 170 stupňů. Očištěnou a vykuchanou rybu osušte, položte si ji na suché prkénko a ostrým nožem ji z obou stran několikrát nařízněte příčnými, lehce zešikmenými řezy ve směru od hlavy k ocasu. Česnek oloupejte, prolisujte a smíchejte se solí a trochou vody, aby vznikla kaše. Zvolené bylinky nasekejte najemno. Osušenou rybu ze všech stran (i zevnitř z břicha) postupně potřete česnekovou pastou i bylinkami.

Pekáček vymažte kouskem másla a obě připravené ryby do něj urovnejte. Zbytek másla nakrájejte na tenké plátky a položte je navrch na rybu. Pekáček vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami (jak si připravit skvělé bylinkové brambory, se dozvíte v článku Nové brambory ve třech levných úpravách).

Francouzská bouillabaissa

Na 2 porce potřebujete: asi 600 g odřezků a masa z mořských ryb – třeba platýse, ďasa, pražmy apod., můžou a nemusí být i plody moře – slávky, krevety apod., 1 malý pórek, 1/2 malého fenyklu, 2 větší rajčata, olivový olej, zelené koření ( do bouquet garni svázané 2 snítky tymiánu, 1 větší bobkový list, 2 větvičky petržele, 1 stonek bazalky), navíc ještě asi 2 snítky tymiánu a 2 stonky bazalky, špetku šafránku, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Na podávání se hodí toasty z bílého chleba

Foto: Greta Blumajerová

V polévce využijete i jinak mnohdy nepotřebné odřezky z rybFoto: Greta Blumajerová

Postup:Tahle polévka pochází z jihofrancouzského přístavu Marseille, a tak není divu, že se v ní zpracovávají zbytky ryb, které po staletí živily tamější obyvatele, a pro Provence typické bylinky. Pokud se tedy chystáte dělat mořské ryby a víte, že vám z nich zůstanou po vyfiletování hlavy, ocasy apod., je bouillabaisse skvělý tip na jejich zpracování. Kousek rybího masa si samozřejmě nechte i jako vložku do polévky!

Pórek nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky, fenykl na plátky, které navíc rozeberte. Rybí maso nakrájejte na malé kousky a dejte marinovat do kapky olivového oleje spolu s nasekanou bazalkou a tymiánem. V hrnci rozehřejte olej a orestujte v něm pórek. Postupně přidejte i fenykl, rajčata, bouquet garni, zbytky ryb a orestujte. Pokud používáte i krevety, přidejte i slupky a hlavičky z nich. Vše pak zalijte asi 500 ml vody a nechte asi 45 minut pozvolna vařit na mírném ohni. Pak polévku přeceďte přes síto a měkké části zeleniny a zbytky masa přes síto lžící i propasírujte. Hotovou polévku dochuťte solí, pepřem a trochou šafránku, přiveďte k varu a přidejte i kousky masa, případně i vyloupané krevety a očištěné slávky. Vše vařte asi 5 minut, dokud není rybí vložka hotová, a podávejte s opečenými toasty.

Jak děláváte ryby v létě vy? Preferujete klasické úpravy, nebo máte radši gril?

Reklama

Související témata:

Načítám