Hlavní obsah

Kořenicí směsi do polévky i na gril? Vyrobte si je doma!

Foto: Thinkstock

Stejně jako láska okoření váš život, tak i dobré koření zpříjemní celý pokrm!Foto: Thinkstock

Reklama

Hledáte inspiraci, jak chutně okořenit pokrm tak, aby byl pokaždé jiný? Nechte si od nás poradit a místo kupovaných směsí si namíchejte ty svoje na míru. Navíc jen z kvalitního koření a bez glutamátu.

Článek

Pročítáte poctivě etikety, vyhýbáte se éčkům, seč to jde, a když si pak jdete koupit kořenicí směs, zjistíte, že v ní je kopa glutamátu a soli, ale koření jako takového moc ne. Ať už nemáte dost zkušeností na namíchání vlastních směsí nebo prostě jen hledáte novou inspiraci, tenhle článek vám, doufáme, pomůže v obou případech!

1. Polévkové směsi

Moje směs na hovězí vývar

Na 1 litr polévky je třeba 3 kuličky černého pepře, malou snítku tymiánu, 1 stroužek česneku, 2 velké snítky nebo 1/2 polévkové lžíce majoránky, 2 listy libečku, 1/2 rovné lžíce saturejky

Babiččina směs

30 g černého pepře, 10 g bílého pepře, 5 g muškátového oříšku a 5 g květu, 2 bobkové listy, 5 g sušeného tymiánu, 5 g hřebíčku a 20 g zázvoru. Ingredience si obstarejte pokud možno už v mleté podobě, vše vložte do hmoždíře a pořádně protlučte dohromady. Na 1 litr polévky dávejte 1/2–1 lžičku koření, hodí se do vodových i jíškových polévek.

Foto: Thinkstock

Nenechte se nalákat drahými sáčky s polévkovým kořením a připravte si domácí vývar se vším všudy!Foto: Thinkstock

Bouquet garni

Bouquet garni v češtině znamená něco jako „zdobená kytice“, garni lze přeložit i jako „vyložit, vycpat“ – a v tom je jádro věci. Jedná se o kytičku čerstvých bylinek převázaných provázkem, která se vkládá do polévek, vývarů, ragú nebo dušených směsí, kde vyvaří svoji chuť a před podáváním se vyndává. Klasický polévkový bouquet garni je ve složení petržel, tymián a bobkový list, podle chuti přidejte majoránku, kerblík, libeček, saturejku nebo estragon. K masu můžete zvolit samozřejmě i jiné byliny!

2. Směsi do mletého masa

Italská směs

Oregano, tymián, saturejka, rozmarýn, šalvěj, bazalka, od každého po 1 dílu. Směs se hodí zejména do karbanátků, omáček na špagety s rajčaty a podobně, na 500 g masa pak vyjde asi 1,5 lžičky.

S vůní tymiánu

Tahle směs vám možná bude připadat netradiční, když se ale podíváte do starých kuchařek, zjistíte, že kombinace je to naopak klasická (a nejen k mletému masu!). Smíchejte 2 díly tymiánu, 1 díl citronové kůry, 1 díl nového koření, 1 díl hřebíčku, 1 díl černého pepře a 1 díl zázvoru. Vše si pořiďte už v mleté formě nebo klasicky použijte hmoždíř!

3. Směsi na ryby

S rajčaty

Nebojte se rybu udělat s rajčatovou omáčkou! Na 4 porce takové omáčky si kromě asi 6 rajčat a 1 bílého jogurtu připravte 4 stroužky česneku, 1 lžíci plodu koriandru, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku zázvoru, 1 lžičku kurkumy a špetku pálivé papriky

Foto: Thinkstock

Směsi na ryby můžete vynechat klidně úplně, ve většině případů vám postačí kmín a sůlFoto: Thinkstock

Obalovací směs

Pokud chcete rybu jen opéct na oleji, přimíchejte do hladké mouky následující směs: 50 g jemně strouhané a usušené petržele, 50 g stejně připraveného celeru, 2 g tymiánu, 2 bobkové listy, 3 g nového koření a 2 g citronové kůry. Na mouku na dvě ryby vystačí asi 1 lžička směsi.

Rybka klasická

Jednoduchá kořenicí směs na rybu, která bude chutnat jako od babičky, je v následujícím složení: 1 stroužek česneku, po 1 lžičce kmínu a petrželové natě, 1/2 lžičky hořčičného semínka a špetka muškátového květu

P.S.: Do břicha vykuchané ryby také stačí vložit bouquet garni (viz výše), ve kterém by neměla chybět saturejka! Nezapomeňte ale na to, že nejlepší rybu stejně většinou připravíte pouze za použití soli a pepře, u některých ryb se hodí ještě římský kmín, kopr, šalvěj nebo koriandr.

4. Houbové koření

Tady je potřeba si uvědomit, že to, co kupujete jako houbové koření, je většinou jen prášek ze sušených hub. Ten si můžete v hmoždíři vyrobit i z vlastních hub (ať už směsi nebo z jednoho druhu) a dochutit s ním třeba polévky nebo omáčky. Pokud chystáte jídlo se žampiony, přidejte špetku anýzu, který podtrhne jejich chuť.

Moje směs na vepřové na houbách

1,5 lžičky uzené papriky, 2–3 hřebíčky, 1 lžička kmínu, 1/2 lžičky černého pepře, 1/2 lžičky chilli a 1/4 lžičky citronové kůry, uvedené množství vystačí zhruba na 400 g masa

Foto: Thinkstock

Kořenicí směsi si namíchejte sami, vyhnete se tak drahé soli a glutamátuFoto: Thinkstock

5. Grilovací koření

Následující směsi můžete promíchat s olejem a maso v nich chvíli marinovat nebo řidší olejovou pastou maso potírat během pečení.

Barbeque

Sladká paprika, chilli, celerová nať, muškátový oříšek, oregano, nové koření, koriandr, hořčičné semínko, šalvěj, kmín, hřebíček, pepř a šťáva z cibule a česneku. Podíl jednotlivých koření se může měnit podle vaší chuti, takže začněte 2 díly sladké papriky, chilli a cibulové šťávy, od všeho ostatního 1 díl a podle vůně a dalších zkušeností přidávejte další.

Bylinková směs

2 stroužky česneku, po 1 lžičce rozmarýnu, bazalky a oregana, po 1/2 lžičce šalvěje, máty, tymiánu a pepře. Vše spojte trochou oleje.

Klasická grilovací směs

Po 2 dílech od sladké papriky, karí a rozstrouhané cibule a 1 díl nastrouhaného česneku

Našli jste svoji oblíbenou kořenicí směs? Nebo vám tu nějaká chybí? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám