Hlavní obsah

Sex: Kdo maže, ten jede aneb Průvodce světem lubrikantů

Foto: Isifa

Lubrikanty pomohou tam, kde je třebaFoto: Isifa

Reklama

Kdo maže, ten jede, říká se. Vlhkost je zkrátka základní prvek spokojeného sexu. Jenže co dělat, když se přirozený poševní sekret a sliny při milování rychle odpaří? Použít lubrikant! Pomůžeme vám vybrat ten správný!

Článek

Mnoho milenců považuje lubrikant za nepostradatelnou pomůcku pro lepší sex. Aby ne. Eliminuje odření pokožky, usnadňuje masturbaci, používání erotických pomůcek, vaginální i anální styk a zmírňuje poševní suchost. Vypadá to na samé výhody? Bohužel ne. Mazadla mají i svá negativa. Víme jaká!

1. Lubrikanty na bázi vody

Jedná se o univerzální a nejdostupnější formu maziva za rozumnou cenu. Mají hladkou konzistenci, vysokou kluznost, obyčejně jsou parfemované a mohou být použity s jakoukoli sexuální hračkou. Snadno se smývají z pokožky a jsou kompatibilní s kondomy. Tenhle typ lubrikantů je navíc nejlepší ve spojení s orálním sexem. Vyrábějí se i bez glycerínu, cukru a barviv.

  • Negativa: Jelikož se snadno vstřebávají do pokožky, tak vyžadují častější nanášení.
  • Cena:Zhruba od 149 korun za 100 ml.

2. Lubrikanty na bázi silikonu

Obecně platí, že jsou bez zápachu a patří mezi hypoalergenní. Oproti těm na vodní bázi vydrží poměrně déle, neboť se tak rychle nevpíjejí do pokožky, ale spíš zůstávají na jejím povrchu. Jestli je před vámi dlouhá, opravdu dlouhá noc plná vášně, silikon je ten správný parťák.

  • Negativa: Lubrikanty na bázi silikonu nelze použít na silikonové erotické hračky, neboť narušují jejich povrch. Dále patří mezi dražší zboží a nedoporučuje se používat je při orálním sexu. Jsou k pokožce přátelské, ale snadno se jich nezbavíte. Stojí trochu úsilí, aby se smyly (jsou odolné vůči vodě), výjimečně vhodné pro použití s kondomy, neškodí latexu.
  • Cena: Okolo 300 korun za 100 ml.

3. Lubrikanty na bázi oleje

Jsou nejvhodnější pro „out“ použití neboli masáž či masturbaci. Obvykle obsahují přírodní složky, jež hydratují a regenerují pokožku. Zpravidla mají příjemnou vůni a chuť, ale pro klasický sex vhodné nejsou.

  • Negativa: Nemohou být použity s výrobky, které obsahují latex (například kondom). Oslabují totiž jeho strukturu, takže hrozí prasknutí prezervativu. Zanechávají skvrny na oblečení.
  • Cena: Okolo 300 korun za 80 ml.

4. Lubrikanty s lahodným aroma

Kromě vytváření kluzkého povrchu mohou lubrikanty vnést trochu hravosti do sexuálního života, a to svojí vůní a chutí jahod, višní, mentolu, borůvky, čokolády… Tento typ mazadla je obvykle na vodní bázi, takže nezanechává skvrny, je přátelský k latexu a může být použit pro orální sex.

  • Negativa: I když lahvička voní tak, že by ji člověk celou snědl, často bohužel obsahuje látky, které dráždí pH rovnováhu v pochvě. Na vině je velké množství přidaného cukru, které zadělává na nepříjemné vaginální infekce. Stejně jako před regálem jogurtů hledejte spíš něco „light“. Na paměti mějte i to, že všechno, co je barevné a voní, může vyvolat alergickou reakci.
  • Cena: 50 ml od 100 korun.

4. Lubrikanty přírodní/organické/bio

Jsou většinou na bázi vody, a to bez chemikálií, takže je uvítají i lidé s citlivou pokožkou. Vítanou informací je i fakt, že nejsou testovány na zvířatech. Přírodní konzervanty jsou přínosem pro organismus – mají antibakteriální a protiplísňový účinek. Kdo opravdu touží po splynutí s přírodou, může si obstarat i bio vibrátor na solární pohon. Více zde.

  • Negativa: Vyšší cena.
  • Cena: 200 ml za 380 korun.

6. Lubrikanty s hřejivým nebo chladivým účinkem

Nanáší se během masáže či na citlivá místa, jako jsou bradavky, penis, vnitřní strany stehen a podobně. Vyvolají hřejivý nebo mrazivý pocit, což je sexy a zábavné, navíc zvyšují sexuální citlivost.

  • Negativa: Ne každému je pocit horka nebo chladu příjemný, je třeba nejdříve vyzkoušet to na malém vzorku gelu.
  • Cena:Od 150 korun za 100 ml.

7. Lubrikanty pro anální sex a fisting

Mazivo určené speciálně pro anální styk a fisting je obvykle na bázi vody a silikonu. Jeho podstata je dlouho vydržet tam, kam se sluneční svit nedostane. Složení některých výrobků zaručuje, že se nepoškodí citlivé sliznice. U dražších variant pro anální sex je lubrikant dermatologicky testován a obsahuje extrakt z jojoby, který se vstřebává skrz pokožku, a uvolňuje tak napětí análního svěrače.

  • Negativa: Vyšší cena. Nelze použít na hračky ze silikonu.
  • Cena: Od 400 korun za 100 ml.

8. Lubrikanty s afrodiziaky

Obsahují rostlinné stimulanty (například yohimbin), které zvyšují průtok krve do genitálií. Jsou-li použité na citlivé oblasti jako klitoris, bradavky a podobně, zvyšují jejich sexuální vnímavost a zintenzivňují prožitek.

  • Negativa: Účinky mohou trvat až hodinu, takže jestli vás to po pár minutách přestane bavit, máte smůlu. Navíc yohimbin může vyvolat vedlejší účinky jako závrať, bušení srdce či pokles krevního tlaku (záleží na citlivosti každého).
  • Cena: 118 ml za 280 korun.

9. Lubrikanty pro delší sex

Snížení citlivosti penisu je vítané především při problémech s předčasnou ejakulací. Proto jsou tu lubrikanty, které se aplikují před zahájením milování. Obvykle jsou rozpustné ve vodě a mohou se s klidným svědomím používat s kondomem.

  • Negativa: Mohou znecitlivit nejen penis toho, kdo je použije, nýbrž i pohlaví protějšku. Je tedy vhodné používat je s kondomem. Obsahují chemikálie (například novokain).
  • Cena:390 korun za 30 ml.

10. Lubrikanty hydratující vaginu

Typ estrogen-free lubrikantu je k dostání například ve formě kuliček. Tlumí vaginální suchost, která přichází z důvodu menopauzy, kojení, stárnutí. Hydratační účinek může trvat i několik dní.

  • Negativa:Jako momentální řešení aktuálního problému jsou fajn, dlouhodobě to ale není východisko. O jejich používání je vhodné poradit se s lékařem, který přihlédne k aktuálnímu zdravotnímu stavu.
  • Cena: 50 ml za 199 korun.

11. Lubrikanty a krémy na zúžení poševního vchodu

Jejich používání nevykazuje žádné reálné výsledky, ale na trhu jsou k mání v mnoha variantách. Slibují pochvu užší jako před prvním milováním. Více o nich zde.

  • Negativa: Jsou neúčinné a drahé.
  • Cena:Za 50 ml zaplatíte od 500 korun výše.

12. Lubrikanty pro podporu početí

Gel má pozitivní vliv na spermie. Zvyšuje jejich pohyblivost a životnost. Díky iontům vápníku a hořčíku podporuje plodnost.

  • Negativa:Může se objevit podráždění pokožky, vyšší cena.
  • Cena:V balení 8 x 4 gramy za 408 korun.

Stále nemáte jasno, jaké mazadlo si vybrat? Není divu, když jich je tolik. Při experimentech ale opatrně. Než si nadšeně obstaráte lubrikant, který na obrázku v katalogu vypadá opravdu luxusně, přemýšlejte. Zeptejte se prodejce, zda má ke koupi jeho vzorek. K dostání jsou i celé sety pro odzkoušení, na jejichž základě se ten pravý určitě ukáže!

A jaký lubrikant používáte vy? Nebo je nepotřebujete?

Reklama

Související témata:

Načítám