Hlavní obsah

Skvrny na koberci? Zbavte se jich!

Foto: simpleetiquette.com

Malá nehoda se může stát kdykoliFoto: simpleetiquette.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ups! A je to! Na koberci víno, káva, stopy po domácích miláčcích. Jak se jich zbavit snadno a rychle bez toho, aby se koberec zničil? S našimi radami to dokážete!

Článek

Koberce se nekupují každý den a je třeba proto jejich životnost prodlužovat správnou péčí. Přístroj, který může koberci jak hodně prospět, tak mu i uškodit, je vysavač a na jeho výběru opravdu záleží. Nejvhodnější je ten s otočným kartáčem, ale pozor, jiný je na vlnu, jiný třeba na syntetiku. Proto nic nezkazíte, když zakoupíte takový, ve kterém je kartáč kombinován s klepáním. Stejně je ale výrobci doporučováno, aby s přihlédnutím na intenzitu používání byl každý koberec v rozmezí 12 až 18 měsíců vyčištěn odborně, např. nejšetrnějším suchým čištěním.

Někdy se můžeme snažit sebevíc, abychom koberec uchránily, ale stejně skvrnám nezabráníme. Rozlitá káva, šťáva či např. vosk ze svíčky. My ale víme, jak na ně!

Nápoje odstraní čisticí roztok

Jestliže skvrna vznikne rozlitím nějaké látky, postupujte následovně. Tupou stranou nože ji oškrábejte (je-li vlhká, odsajte ubrouskem). Čistění řídkým roztokem vždy provádějte od kraje skvrny do jejího středu, abyste zabránila roztahování nechtěného „koláče“. Následně opakovaně umyjte vodou kvůli zbytkům čisticího roztoku a vlhkost odsajte ubrouskem položeným na koberci a zatíženým čímkoliv, co najdete po ruce.

Žvýkačku dejte k ledu!

Pokud je skvrna ve vodě rozpustná, na její čistění taktéž používáme vodu. V případě kávy už ji ředíme vodou 1:1. U olejových skvrn najde uplatnění preparát typu absorbentu. Žvýkačku a vosk ze svíčky nejdříve zmrazíme kostkou ledu a poté seškrábneme a ošetříme čističem olejových skvrn. Všeobecně platí, že ať už je nečistota jakákoliv, při jejím odstraňování nikdy nelijeme roztok přímo na koberec, protože by se mohl poškodit! Ani nepoužíváme benzin, bělidla a prostředky určené pro mytí nádobí nebo podlahových krytin.

Foto: reimersteppichwaesche.de

Čistič skvrn koupíme v každé drogeriiFoto: reimersteppichwaesche.de

Koberce z Orientu? Žádná chemie!

Pro vlněné koberce se řídíme nepsaným zákonem, že od zakoupení po dobu tří měsíců by neměly být vystaveny silnému luxování a klepání na klepadlech. (Má se jim nechat prostor, aby se vlněná příze sama běžným používáním otevřela a vlákna se hezky propojila.) Na orientální koberce se proto nemohou používat chemické prostředky. Lze je vyčistit roztokem z přírodního čistidla, jehož jedna kávová lžička se smíchá s ¼ l vody. Ten se po na nanesení nechá pár minut působit a vytře měkkým hadříkem do sucha. Do přírodního čistidla se může přidat i jedna kávová lžička bílého octa (postup je shodný).

Běžné typy skvrn a jejich odstranění

1. Alkohol, čokoláda, kolové nápoje, hořčice, krev, kečup, víno, zmrzlina, mléko

Postup: Skvrnu navlhčíme vodou, nečistotu odstraníme hadrem a necháme uschnout. Roztok z čajové lžičky odstraňovače skvrn na vodní bázi (na 2 dl vody) nastříkáme na inkriminované místo, přetíráme a omyjeme čistou vodou. Vysušíme. Postup zopakujeme ještě s roztokem vytvořeným z polévkové lžíce čpavkové vody, taktéž na 2 dl vody (doporučuje autorka knihy Koberce Věra Pidrová).

2. Inkoust, lak na nehty, lak na vlasy, máslo, majonéza, asfalt, tekutý vosk, rtěnka, řasenka

Postup: Skvrnu navlhčíme lihem nebo rozpouštědlem a savým hadříkem odstraňujeme nečistotu. Necháme uschnout.

3. Káva, čaj, moč

Postup: Nečistotu postříkáme vodou, odstraníme třením a koberec necháme vyschnout. Poté naneseme odstraňovač skvrn pro koberec na vodní bázi smíchaný s vodou, přetíráme, omyjeme čistou vodou a usušíme. Jestliže skvrna stále přetrvává, použijeme ještě octovou vodu.

Pokud i vy máte nějaký zaručený recept, jak se skvrn na koberci zbavit, napište nám ho na info@prozeny.cz a podělte se s ostatními o cenné rady!

Reklama

Související témata:

Načítám