Hlavní obsah
3,0
(40)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Je vám po vánočních hodech ještě těžko, ale chuť na sladké máte stále? Upečte si něco dobrého a přitom lehkého – třeba tenhle mrkvový koláč. To je ta pravá sladkost, která splňuje oba požadavky.

1 hod.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 200 g mrkve
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 70 g marcipánu
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 175 stupňů. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Vajíčka vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny, do které pak postupně zašlehejte i olej.

02.

Mouku prosejte přes síto a smíchejte ji se skořicí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Vzniklou moučnou směs vmíchejte do vaječné pěny a vše promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Mrkev očistěte a nastrouhejte, rozinky slijte a oboje vmíchejte do těsta. To nalijte do připravené formy a dejte asi na 35–40 minut péct do vyhřáté trouby. Upečený koláč vyjměte a nechte vychladnout.

04.

Cream cheese metlou smíchejte s trochou moučkového cukru. Z marcipánu rukama utvořte asi 8 kuliček a hotový koláč jimi ozdobte. Mrkvový koláč se sladkým cream cheese většinou celý potírá, pro zmíněné odlehčení ale kousek koláče podávejte vždy jen se lžící této bílé dobroty.

Související témata:

Načítám