Článek
Postup
01.
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 175 stupňů. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Vajíčka vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny, do které pak postupně zašlehejte i olej.
02.
Mouku prosejte přes síto a smíchejte ji se skořicí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Vzniklou moučnou směs vmíchejte do vaječné pěny a vše promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Mrkev očistěte a nastrouhejte, rozinky slijte a oboje vmíchejte do těsta. To nalijte do připravené formy a dejte asi na 35–40 minut péct do vyhřáté trouby. Upečený koláč vyjměte a nechte vychladnout.
04.
Cream cheese metlou smíchejte s trochou moučkového cukru. Z marcipánu rukama utvořte asi 8 kuliček a hotový koláč jimi ozdobte. Mrkvový koláč se sladkým cream cheese většinou celý potírá, pro zmíněné odlehčení ale kousek koláče podávejte vždy jen se lžící této bílé dobroty.