Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Je vám po vánočních hodech ještě těžko, ale chuť na sladké máte stále? Upečte si něco dobrého a přitom lehkého – třeba tenhle mrkvový koláč. To je ta pravá sladkost, která splňuje oba požadavky.

1 hod.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 200 g mrkve
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 70 g marcipánu
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 175 stupňů. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Vajíčka vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny, do které pak postupně zašlehejte i olej.

02.

Mouku prosejte přes síto a smíchejte ji se skořicí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Vzniklou moučnou směs vmíchejte do vaječné pěny a vše promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Mrkev očistěte a nastrouhejte, rozinky slijte a oboje vmíchejte do těsta. To nalijte do připravené formy a dejte asi na 35–40 minut péct do vyhřáté trouby. Upečený koláč vyjměte a nechte vychladnout.

04.

Cream cheese metlou smíchejte s trochou moučkového cukru. Z marcipánu rukama utvořte asi 8 kuliček a hotový koláč jimi ozdobte. Mrkvový koláč se sladkým cream cheese většinou celý potírá, pro zmíněné odlehčení ale kousek koláče podávejte vždy jen se lžící této bílé dobroty.

Energetická hodnota celkem pro: 24 cm průměr formy
Energie18 006,27 kJ
Bílkoviny77,79 g
Tuky252,26 g
Sacharidy427,59 g
Sůl3,72 g
SAFA57,86 g
Vláknina18,67 g
Cukry313,55 g
Související témata:

Načítám