Hlavní obsah

Solární světla na zahradu i terasu: Vypadají jako žáby i lucerničky!

Foto: ikea

Solární svítidla vám můžou zpříjemnit chvíle strávené na teraseFoto: ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Solární svítidla jsou rok od roku populárnější. Kdo má alespoň malou zahrádku nebo třeba i balkon, ten je používá. A není divu, vždyť jde o šikovné „dva v jednom“.

Článek

Solární osvětlení se dá postavit na zem, zapíchnout do hlíny, zabudovat do dlažby, pověsit třeba na pergolu, připevnit na stěnu… Výběr je neskutečný, tak se do něj pusťte dříve, než přijde podzim.

Solární mýtus

„Lidé mají představu, že solární svítidla plnohodnotně nahradí svítidla na elektrickou energii. Pravda je taková, že nenahradí. Solární svítidla pracují s velmi malým příkonem, proto je nelze srovnávat s klasickým elektrickým osvětlením,“ uvádí Petr Zavřel ze společnosti Eglo. Soláry mají mnohdy dekorativní funkci a fakt, že také decentně svítí, berte jako přidanou hodnotu. Což ale neznamená, že neosvítí cestu nebo nenasvítí třeba skalku. A navíc vás jejich provoz nic nestojí.

Foto: Magnet3Pagen

Tři želvy s mozaikovými krunýři, polyresin, délka každé 9,5 cm, za 415 KčFoto: Magnet3Pagen

Foto: OBI, Eglo

Na foto (zleva): Svítidla s bodcem, model 47651 připomínající lucernu, plast, výška 27 cm, za 129 Kč, světlo se skleněnou mozaikou, nerez + sklo, výška 25 cm, za 129 KčFoto: OBI, Eglo

Z čeho se skládají

Aby solární svítidla fungovala, musí mít solární článek, jednu či dvě baterie a světelný zdroj v podobě LED diod. Solární článek se umísťuje buď přímo do svítidla, nebo vně, ale vždy je se svítidlem propojený kabelem. Externí umístění někdo vnímá prakticky – článek vystavíte slunci a samotné svítidlo instalujete do stinné části zahrady, a přesto bude fungovat. Výrobek může být vybavený senzory pohybu (pak se večer rozsvítí, když kolem něj projdete) nebo i vypínačem.

Foto: Eglo

Na foto (zleva): Lampa 47313, kov + plast, výška 30 cm, průměr 18 cm, za 219 Kč, a dekorativní kočka, kov, 16 x 33 x 35 cm, za 499 KčFoto: Eglo

Foto: IKEA

Řetěz s pěti ptáčky Solvinden, různé barvy, plast, celková délka 10 m, za 499 KčFoto: IKEA

Jak to funguje

„Solární článek zde slouží jako zařízení, které převádí sluneční energii na elektrickou, jde o takzvaný fotovoltaický jev,“ vysvětluje Petr Zavřel. Přes den tedy solární článek čerpá sluneční energii, aby ji v podobě elektrické energie dodal bateriím. Optimální je postavit či nastavit solární článek po celý den na nejvíce osluněné místo.

Foto: Kika Nábytek

Svíticí řetěz, plast, průměr lampiček 7,5 cm, celková délka 3,6 m, za 399 KčFoto: Kika Nábytek

Foto: Philips

Sloupkové svítidlo 17809/93/16, hliník, 16,1 x 84 x 16,1 cm, za 3118 KčFoto: Philips

Jak dlouho vydrží baterie

V průměru se udávají tři roky, prakticky může fungovat i déle, či naopak po kratší dobu. „Její životnost záleží na počtu nabíjecích a vybíjecích cyklů, což se může u jednotlivých výrobků lišit,“ podotýká odborník. A dodává, že solární svítidlo nejlépe pracuje, když je co nejvíce v provozu; nesvědčí mu „pobývat“ třeba rok či dva v garáži nebo v obchodě, než si ho koupíte.

Nová baterie vás může přijít na 20 až 30 korun, u velkých, třeba 1,5metrových svítidel, i na 200 až 300 korun nebo více, záleží na typu a také obchodní politice dodavatele a prodejce. Velikost však nemusí nutně souviset s cenou.

Foto: IKEA

Osvětlovací řetěz s květinami Solvinden, plast, celková délka 6,75 m, za 399 KčFoto: IKEA

Foto: Magnet3Pagen

Nástěnná lucerna, kov, 30 x 19 x 46 cm, za 689 KčFoto: Magnet3Pagen

Barevná záře

Standardně solární svítidlo nabízí bílou záři. Pokud vám to nestačí a chcete mít pestřejší osvětlení, kupte si výrobek s RGB LED diodami, jež bude v průběhu svícení měnit určité spektrum barev. Ovšem i tady máte možnost volby – až vás to přestane bavit, zafixujete si jen jednu.

Foto: Eglo

Nástěnné svítidlo 48207, sklo, 12,5 x 12 x 8 cm, za 329 KčFoto: Eglo

Foto: Magnet3Pagen

Lampa Skleněná mozaika, sklo + nerez, výška 53 cm, kus za 275 KčFoto: Magnet3Pagen

Jsou soláry bezpečné?

„Naprosto, jelikož je napájejí baterie o velmi nízkém napětí. A pokud se navrhují pro použití do vody, pak jsou zabezpečené tak, aby do nich voda nenatekla a nezpůsobila korozi vnitřních částí,“ uvádí odborník. Dříve se venkovní solární svítidla vyráběla hlavně z plastu, dnes se používá také nerez, mosaz, keramika…

Foto: OBI

Solární osvětlení kámen, plast, za 699 KčFoto: OBI

Foto: Mall CZ

Dekorativní osvětlení s barevnou změnou, polyresin, výška 7,5 cm, průměr 10,5 cm, 2 kusy za 549 KčFoto: Mall CZ

A jak je udržovat? Snadno – v sezoně jen světlo, a zejména pak solární článek občas otřete od prachu a nečistot, podpoříte tím nabíjecí výkon. A než přijde zima, uskladněte je například ve sklepě nebo v komoře.

Reklama

Načítám