Článek
Nejlepší je použít bagety k dopečení. Nejprve jim skrojte vrchní část a lehce je pokapejte olivovým olejem. Vložte je do předehřáté trouby asi na 5 minut rozpéct a pak na ně dávejte náplň.
Postup
01.
Na žampionovou verzi si nejdřív na malé pánvi připravte karamelizovanou cibuli. Měsíčky cibule orestujte zvolna na másle dozlatova. Pak cibuli zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Nakonec zakápněte balzamikovým octem a osolte. Na jiné pánvičce orestujte na trošce másla na plátky nasekané žampiony s drceným kmínem. Osolte je, až když jsou opečené.
02.
Na rozpečenou bagetu nejprve naložte karamelizovanou cibuli a na ni pak žampionovou směs. Posypejte strouhaným sýrem a dejte do trouby pod gril. Hotovou zapékanku pokapejte kečupem, můžete přidat i česnekovou majonézovou omáčku.
03.
Zapékanku se sušenou šunkou a rukolou připravíte jednoduše. Na rozpečenou bagetu naložte strouhanou mozzarellu a dejte ji zapéct do trouby, aby se sýr roztekl. Teprve pak ji dozdobte plátky sušené šunky, čerstvou rukolou, nakrájenými cherry rajčaty a hoblinkami parmazánu.
04.
Zeleninovou zapékanku připravte následovně: ve větší pánvi orestujte na olivovém oleji nejprve měsíčky červené cibule. Po chvilce přidejte plátky česneku, provensálské bylinky a na kostičky nakrájenou zeleninu: lilek, cuketu a papriku. Vše zprudka za stálého míchání asi 5 minut restujte. Nakonec přidejte trochu rajčatové omáčky a osolte. Na rozpečenou bagetu nandejte zeleninovou směs a strouhaný sýr. Obloženou bagetu pak zapečte v předehřáté troubě pod grilem. Hotovou zapékanku posypejte nasekanou zelenou petrželkou.