Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Oblíbená polská pouliční specialita. Zapékanky neboli zapiekanki jste možná na výletě u našich severních sousedů ochutnali. Jedná se o zapečené bílé pečivo: tradičně se žampiony a sýrem, ale i s jinými výbornými náplněmi. Vyzkoušejte tradiční recept a další dvě varianty: bezmasou se zeleninou anebo se sušenou šunkou.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 bagety
Na zapiekanki
  • 3 ks světlé bagety
  • 10 ml olivového oleje
Se žampiony a karamelizovanou cibulí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 150 g čerstvých žampionů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 3 lžíce strouhaného sýru
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce majonézy
Se sušenou šunkou a rukolou
  • 3 lžíce strouhané mozzarelly
  • 3 plátky sušené šunky
  • 10 g rukoly
  • 3 ks cherry rajčat
  • 1 lžíce parmazánu
Se zeleninou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g lilku
  • 100 g cukety
  • 1/2 ks čerstvých červených paprik
  • 2 lžíce rajčatové omáčky
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce strouhaného sýru
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
Článek

Nejlepší je použít bagety k dopečení. Nejprve jim skrojte vrchní část a lehce je pokapejte olivovým olejem. Vložte je do předehřáté trouby asi na 5 minut rozpéct a pak na ně dávejte náplň.

Postup

01.

Na žampionovou verzi si nejdřív na malé pánvi připravte karamelizovanou cibuli. Měsíčky cibule orestujte zvolna na másle dozlatova. Pak cibuli zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Nakonec zakápněte balzamikovým octem a osolte. Na jiné pánvičce orestujte na trošce másla na plátky nasekané žampiony s drceným kmínem. Osolte je, až když jsou opečené.

02.

Na rozpečenou bagetu nejprve naložte karamelizovanou cibuli a na ni pak žampionovou směs. Posypejte strouhaným sýrem a dejte do trouby pod gril. Hotovou zapékanku pokapejte kečupem, můžete přidat i česnekovou majonézovou omáčku.

03.

Zapékanku se sušenou šunkou a rukolou připravíte jednoduše. Na rozpečenou bagetu naložte strouhanou mozzarellu a dejte ji zapéct do trouby, aby se sýr roztekl. Teprve pak ji dozdobte plátky sušené šunky, čerstvou rukolou, nakrájenými cherry rajčaty a hoblinkami parmazánu.

04.

Zeleninovou zapékanku připravte následovně: ve větší pánvi orestujte na olivovém oleji nejprve měsíčky červené cibule. Po chvilce přidejte plátky česneku, provensálské bylinky a na kostičky nakrájenou zeleninu: lilek, cuketu a papriku. Vše zprudka za stálého míchání asi 5 minut restujte. Nakonec přidejte trochu rajčatové omáčky a osolte. Na rozpečenou bagetu nandejte zeleninovou směs a strouhaný sýr. Obloženou bagetu pak zapečte v předehřáté troubě pod grilem. Hotovou zapékanku posypejte nasekanou zelenou petrželkou.

Energetická hodnota celkem pro 1 bagetu
Energie4 077,99 kJ
Bílkoviny32,32 g
Tuky33,2 g
Sacharidy130,35 g
Sůl6,67 g
SAFA9,85 g
Vláknina11,02 g
Cukry18,1 g

Načítám