Hlavní obsah

Souboj receptů: Houbové dobroty

Foto: Greta Blumajerová

Kamila s Janou braly výběr kuchařek pro dnešní souboj opravdu vážně!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako minulý týden, i tentokrát jsme se rozhodli otestovat kuchařky, které jsou k mání na trhu. A protože houby rostou o sto šest, volba tématu byla jasná.

Článek

Trávíte víkendová rána v lese na houbách? Pak si nemůžete nechat ujít naše dnešní dva recepty na rizoto a polévku. Vůně hub tak provoní váš byt nejen při sušení! Pokud se budete podivovat nad tím, že jsou recepty psané jinak, než jste u nás zvyklí, pak vězte, že to má jednoduchý důvod: Abyste aspoň takto zprostředkovaně mohli kuchařskou knihu posoudit sami. Recepty jsou doslova přepsány.

Houbová polévka s krupkami

Jitka Rákosníková: Česká domácí kuchařka, díl I.; Mladá Fronta, Praha 2009.

Podzim nám často nadělí spoustu pěkných hub a sáhnout můžete samozřejmě po zásobách, které jsme si nasušili. Spojení krup či krupek (broušená, případně drcená zrna ječmene) s vydatnými polévkami je velmi tradiční. Kroupy patřívaly k „jídlům chudých“ pro svou láci a všeobecnou dostupnost a také pro skutečnost, že se velice navářejí a jsou velmi vydatné. Obsahují také mnoho cenných látek, a především jsou nositelkami příjemné, lehce oříškové chuti, která skvěle ladí jak s houbami, tak s podzimní zeleninou. Při přípravě byste je měli několikrát propláchnout v cedníku s jemnými oky pod tekoucí studenou vodou, a pak přelít vodou vroucí. Vařte je podobně jako rýži, jen zalité větším množstvím vody a po dobu asi 40 minut. Chuť zvýrazní stroužek česneku a lžíce másla či sádla.

Na 4 porce potřebujete: 4 menší brambory, 1 lžíci olivového oleje, 250 g míchané zeleniny podle stavu zásob, hrst čerstvých nebo sušených hub, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 g předem povařených krup či krupek, sůl, třený česnek a hrst sekané petrželky na dochucení.

Foto: Greta Blumajerová

Kroupy dodají zeleninové houbovce úplně jiný nádechFoto: Greta Blumajerová

Tip z kuchařky: Pokud používáte sušené houby, předem je namočte do vlažné vody nebo také mléka. Některé kuchařky doporučují je také v tekutině povařit. V každém případě tekutinu nevylévejte, ale přidejte do polévky; raději ji přeceďte přes čajové sítko, protože v sušených houbách občas ulpí písek nebo zemina.

Janino hodnocení receptu:„Tuhle knížku už nějaký pátek znám a celkově jsem s ní spokojena, i když pravdou je, že tím, že jsem teď musela vařit přesně podle návodu, jsem objevila pár drobností, které mě zmátly. Třeba návod na vaření krup byl už v úvodu, který zásadně nečtu :-). Navíc do české polévky, ať je jakákoli, podle mě prostě patří libeček a basta. Jinak ale knížku musím pochválit, když si na rozdíl ode mě recept pročtete celý předem, tak v podstatě nemůžete udělat chybu, a navíc byla polévka, kterou jsem nezahustila jíškou, vážně skvělá. Už pro mírně pokročilé je to hotový poklad!“

Houbové rizoto

Markéta Hrubešová: Tak vařím já; Mladá Fronta, Praha.

Potřebujete:300 g rýže (nejlépe arborio), 250 g hříbků, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 l vývaru, 1 dl suchého bílého vína, lžíci másla, hrst strouhaného parmazánu, 1 lžíci šalvějových lístků.

Foto: Greta Blumajerová

Houbové rizoto se bez parmezánu a šalvěje neobejdeFoto: Greta Blumajerová

Postup:Připravte si velký hrnec s vývarem. Na velké pánvi orestujte na olivovém oleji cibuli a česnek. Asi po třech minutách přidejte nakrájené očistěné houby. Zarestujte a přisypte rýži a dobře promíchejte, aby se zrníčka obalila. Zalijte vínem a nechte ho vyvařit. Pak zalijte naběračkou vývaru, promíchejte a nechte probublávat. Vždy, když se vývar vsákne, dolijte další naběračku. Celkem to trvá asi 20 minut. Nakonec vmíchejte máslo a parmazán. Okořeňte, posypte nakrájenou šalvějí a servírujte.

Tip z kuchařky: Když se řekne rizoto, většina z nás si představí nevzhlednou mazlavou hmotu, kterou nám ve školní jídelně pravidelně servírovali vždy následující den po pečeném kuřeti. Mochovská zelenina, trocha strouhaného sýra, okoralá rýže. Tak takhle ne! Rizoto je hlavně o trpělivosti a požitku z vaření. Takže ho nedoporučuji vařit, když spěcháte nebo když chcete jen zaplnit žaludek.

Kamilino hodnocení receptu: „Rizoto miluju a dělám ho v několika variacích. Z tohoto receptu jsem ale trochu rozpačitá. Výsledné jídlo bylo dobré, to je pravda. Ale to je rizoto – pokud se ho už jednou naučíte dělat – vždycky. Pokud je cílený na začátečníky (přece jen jde o jednodušší variantu, jen s houbami a šalvějí), budou s ním mít asi trochu problém. V ingrediencích chybí olivový olej, autorka nepíše, jak pokrájet cibuli a česnek (kostičky, plátky), nijak nespecifikuje ani vývar, který je u rizota stěžejní. V receptu se píše, že máte rizoto okořenit, ale už chybí informace o tom, čím (doporučuji čerstvě mletý pepř a sůl). Pokud je kuchařka cílená na někoho, kdo už rizoto vařit umí, je tahle verze trošku nuda. Navíc jsem se nikde nedozvěděla, kolik porcí z tohoto množství surovin připravím. Nemůžu si pomoct – mám pocit, že tenhle recept je tak trochu odbytý.“

Máte i vy doma nějaký skvělý recept? Pošlete mi ho na e-mail jana.ch@prozeny.cz nebo do zpráv na našich facebookových stránkách a přihlaste se tak do soutěže o hedvábný šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka.

Reklama

Související témata:

Načítám