Hlavní obsah

Souboj receptů: Jedlé dárky k Vánocům

Foto: Mona Martinů

Renata se utkala s Klárou, a výsledkem byla dvě skvělá jídla, která lze darovat i pod stromečekFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete někoho potěšit drobným vánočním dárkem, a nevíte, jaký vybrat? Uvařte ho! Za dnešní dva tipy dostanete dvojnásobnou pochvalu – za chuť i originalitu!

Článek

Máte v plánu obdarovat kolegyni, kamaráda nebo sousedku malým dárkem? Dejte jim něco k snědku vlastní výroby! Buď si můžete vybrat některou z lahůdek ze článku Dárky, které potěší hned dvakrát! Ty k snědku!, nebo připravit jeden z dnešních tipů. Skvělé je, že když dnešní dobroty smícháte, vznikne vám dokonalá souhra chutí! A co že jsme si to pro vás přichystali? Renata připravila luxusní domácí těstoviny, já zase petrželové pesto, které vydrží!

Renatiny skvostné těstoviny

Potřebujete:300 g hladké mouky, 3 vajíčka, 3 lžíce olivového oleje

Foto: Mona Martinů

Celozrnné těstoviny jsou báječné a zdravéFoto: Mona Martinů

Postup:Mouku můžete použít klasickou hladkou, kdybyste však těstoviny připravovali pro nějakého milovníka zdravého životního stylu, můžete půlku mouky nahradit celozrnnou, jako my v tomto případě (proto jsou těstoviny na fotografii tmavší).

Všechny ingredience důkladně propracujte, dokud nevznikne jednotné těsto. Pozor, těsto nesolte, těstoviny by ve finále zvlhly a nebyly by dlouhodobě uskladnitelné! Když máte těsto připravené, zabalte ho do potravinové folie a dejte chladit aspoň na půl hodiny. Pak ho vyválejte a tvarujte z něj libovolné tvary, nudle, ale klidně i čtverečky, nebo na co máte náladu, kreativitě se meze nekladou. Těstoviny pak nechte důkladně vyschnout (ideálně několik dní na suchém místě přikryté utěrkou), zabalte je do celofánu a máte hotovo.

Petrželové pesto

Na 1 malou sklenici potřebujete: svazek petržele (použít můžete hladkolistou i kudrnku), 1 malou chilli papričku, asi 5 lžic kvalitního olivového oleje, 30 g lískových ořechů, 3 lžíce strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Pesto vydrží dlouho a je opravdu skvěléFoto: Mona Martinů

Postup: Postup je velice jednoduchý, výsledek však stojí za to. Do vyšší nádoby dejte petržel a ponorným mixérem ji rozmixujte co nejjemněji. Pak přilévejte olej, dokud petržel nebude mít kašovitou konzistenci. Do směsi přidejte chilli papričku, ořechy, parmezán a česnek a vše mixujte, dokud pesto nebude úplně najemno. Nakonec ho dochuťte solí a pepřem, dejte do sklenic, převažte mašlí a šup s ním pod vánoční stromek.

Dali jste někdy někomu dárek, který jste sami uvařili nebo upekli? Nebo jste takový dostali?

Reklama

Načítám