Hlavní obsah

Souboj receptů: V hlavní roli voňavé bábovky!

Foto: Jakub Jurdič

Holky nejsou žádné bábovky, souboje se zhostily s elánem! A my potom jejich díla s ještě větším nadšením spořádali...Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jak to vypadá, když se v souboji receptů utká tradiční, po rumu vonící bábovka, se svou zdravější špaldovou verzí? Možná budete překvapeni, ale dali jsme přednost vláčné mrkvové z celozrnné mouky!

Článek

Naše redaktorka zdraví Eva dostála svému zaměření, když upekla špaldovou mrkvovo-jablečnou bábovku a produkční Katka provoněla redakci rumem se svojí mramorovanou verzí. Oba recepty jsou léty prověřené, tak nebuďte bábovky a pusťte se do pečení!

Evina mrkvovo-jablečná bábovka

Potřebujete:350 g mouky (200 g celozrnné špaldové a 150 g polohrubé pšeničné), 100 g najemno nastrouhané mrkve, 150 g nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek i se šťávou, 1 kypřicí prášek, 120 ml oleje, 2 vejce, 150 g přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 2 hrsti rozinek

Foto: Jakub Jurdič

Díky mrkvi a jablkům je bábovka krásně vláčnáFoto: Jakub Jurdič

Postup: Rozinky namočte do horké vody, do které jste přidali trochu rumu nebo citronové šťávy. Nastrouhejte mrkev a jablka. V míse ušlehejte vejce s cukrem, k tomuto základu přidejte olej, mouku s kypřicím prášek a vanilkový cukr. Vsypte nastrouhanou mrkev, jablka a namočené rozinky včetně tekutiny, ve které se máčely. Promíchejte. Pokud je směs příliš tuhá (záleží na šťavnatosti jablek a velikosti vajec), zřeďte trochou studené vody. Pak už jen těsto vlejte do bábovkové formy a pečte na 170 stupňů po dobu 50 minut.

Katčina rumová bábovka

Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 4 vejce, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek, 5 polévkových lžic rumu (Kačka ale přiznala, že jich bylo spíš 7 :-)), 3 polévkové lžíce kakaa

Foto: Jakub Jurdič

Obarvením půlky těsta a následným střídáním s těstem světlým vytvoříte efektní mramorováníFoto: Jakub Jurdič

Foto: archiv firem

Ať už dáváte přednost klasické bábovkové formě nebo se vám líbí netradiční tvary, z těchto forem si určitě vyberete!Foto: archiv firem

Postup: Olej smíchejte s oběma cukry, zašlehejte vajíčka a střídavě přidávejte vodu s rumem a mouku s kypřicím práškem. Polovinu těsta obarvěte kakaem. Do vymazané a vysypané (nebo do silikonové) formy vlejte polovinu světlého těsta, překryjte polovinou tmavého a ještě jednou zopakujte se zbylými díly. Pečte asi 40 minut při 170 stupních.

Snažíte se tradiční moučníky odlehčit po Evině vzoru, nebo dáváte přednost klasice, jakou upekla Kačka?

Reklama

Související témata:

Načítám