Hlavní obsah

Staří mladí: Ufňukaná Uršula hrála čtrnáctku v 36 letech, hvězda Beverly Hills lhala na castingu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok sem, rok tam. Nikoho asi nepřekvapí, že se v rolích dospívajících objevují herci, kterým je o pár let více. V některých případech je ale věkový rozdíl mezi postavou a jejím představitelem tak veliký, až pozvedává obočí. Kdo ztvárnil po třicítce středoškolačku a která herečka o datu svého narození na castingu lhala?

Článek

Pro využívání starších herců existuje spousta dobrých důvodů. Tím nejpádnějším z nich přitom není ani tak zkušenost jako pracovní právo. Nezletilí herci mohou v Hollywoodu odpracovat výrazně menší počet hodin, čímž se natáčení prodlužuje a ano, i prodražuje. Producenti tak zpravidla vybírají herce, kteří jsou starší než postavy ve scénáři. Aby ale tento koncept fungoval, musí se trefit do hvězd, kterým diváci nižší věk uvěří. Co myslíte, povedlo se to v následujících případech?

Sissy Spacek jako Carrie

Příběh šikanované školačky s telekinetickými schopnostmi se dočkal remaku v roce 2013, původní film Carrie ale pochází z roku 1976. A právě v něm si postavu dospívající Carrie White zahrála americká herečka Sissy Spacek (72), které v době natáčení nebylo šestnáct, ale sedmadvacet. Ustrašenou dívku, která se pomstí svým spolužákům, ztvárnila tak věrohodně, že si vysloužila nominaci na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Šestnáctiletou Carrie přesvědčivě zahrála o jedenáct let starší Sissy SpacekFoto: Profimedia.cz

Stockard Channing jako Betty Rizzo

Osmnáctiletá parta z Pomády (1978) prošla castingem, při kterém režisér Randal Kleiser (75) údajně vyloučil všechny adepty, kteří měli jen náznak vějířků pod očima. Většina herců byla o pár let starší, nejdříve narozená z nich ale byla Stockard Chaning (78) alias Betty Rizzo. Středoškolačku si zahrála ve třiatřiceti letech, kdy by místo sezení ve školní lavici mohla učit. Johnu Travoltovi (68) bylo v době natáčení dvacet tři, Olivii Newton-John (73) dvacet devět.

Foto: Profimedia.cz

Osmnáctileté Betty Rizzo bylo v době natáčení Pomády třiatřicet letFoto: Profimedia.cz

Patrick Swayze jako Johnny

Starší herce povolali na scénu i tvůrci kultovního Hříšného tance (1987). Patrick Swayze (†57), který hrál čtyřiadvacetiletého tanečníka Johnnyho, byl ve skutečnosti o celých jedenáct let starší. A ani jeho partnerce Francis, přezdívané Baby, nebylo čerstvých osmnáct, když přinesla meloun mezi partu tanečníků. Jennifer Grey trénovala s hercem zvedačky ve svých sedmadvaceti letech.

Foto: Profimedia.cz

Osmnáctiletá Baby a čtyřiadvacetiletý tanečník Johnny. Hercům, kteří ztvárnili postavy v prázdninové romanci, bylo ve skutečnosti o dost víceFoto: Profimedia.cz

Gabrielle Carteris jako Andrea

Do notoricky známé party z Beverly Hills 90210 (1990–2000) patřila i pilná studentka Andrea Zuckerman, které mělo být v seriálu stejně jako jejím spolužákům šestnáct let. V době první klapky ale její představitelka Gabrielle Carteris (61) pomalu plánovala oslavu třicátin. Kolik jí bylo po dekádě, kdy seriál končil, si spočítáte snadno. Herečka se přitom na castingu ke svému věku nepřiznala. Producentům prý tvrdila, že jí je jednadvacet. A evidentně ji to uvěřili, stejně tak ji v roli správňácké redaktorky školních novin přijali i diváci.

Foto: Profimedia.cz

Roli v Beverly Hills dostala, i když na castingu lhala o svém věku. Středoškolačku Andreu hrála poprvé v devětadvaceti letechFoto: Profimedia.cz

Stacey Dash jako Dionne

Módou napěchovaný film Praštěná holka (1996) se točil kolem dvou středoškolských kamarádek. Cher Horowitz, kterou hrála Alicia Silverstone (45), a Dionne Davenport, jejíž roli si střihla herečka Stacey Dash (55). Obě ztvárnily šestnáctileté holky, jak je ale zřejmé z jejich aktuálního věku, dělí je propast deseti let. Zatímco blonďatá herečka byla opravdu náctiletá (i když naposledy), její parťačka měla na dortu téměř třicet svíček.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli hrály s Alicií Silverstone (vpravo) spolužačky, Stacey Dash se narodila o deset let dříveFoto: Profimedia.cz

Shirley Henderson jako Ufňukaná Uršula

Rekord v rozdílném osobním a filmovém věku zřejmě drží Shirley Henderson (56), která se objevila ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata (2002) a následně i Harry Potter a Ohnivý pohár (2005). Herečka, v jejíž prospěch nejspíš při castingu hrál její charakteristický dětský hlas, ztvárnila poprvé ducha čtrnáctileté školačky Uršuly v době, kdy jí bylo šestatřicet let.

Foto: Profimedia.cz

Čtrnáct? Kdepak. Postavu Uršuly ve filmech o Harry Potterovi ztvárnila šestatřicetiletá Shirley HendersonFoto: Profimedia.cz

Darren Barnet jako Paxton

V komediálním seriálu Tenkrát poprvé (2020–2021) hraje středoškolského idola Darren Barnet (30). Paxton Hall-Yoshidy, do kterého se nezakoukala jen Američanka indického původu Devi, kolem které se show točí, ale i spousta divaček, je v seriálu šestnáctiletý, jeho představiteli ale bylo na natáčení první série devětadvacet let. A ani loňská druhá řada není finální. V létě nás čeká trojka a vzhledem k popularitě seriálu je možné, že přijde další pokračování. Zdá se, že tento třicátník školní batoh jen tak neodloží.

Foto: Profimedia.cz

Líbí se vám představitel Paxtona z Tenkrát poprvé, a přitom nejste náctiletá? Skutečný věk herce vás uklidní!Foto: Profimedia.cz

Načítám