Hlavní obsah

Stará kuchyň: Lepší než moderní?!

Foto: Thinkstock

I starší kuchyňská linka může být moderníFoto: Thinkstock

Reklama

Je krásná, je příjemná, je praktická – přesto to má v současnosti těžké. Světu kuchyní totiž vládne minimalismus, jednoduchost a vysoký lesk. Takzvané klasické kuchyně si kupuje jen málokdo. A je to škoda. Mají své výhody, které u těch supermoderních nenajdete.

Článek

Popsat přesně klasickou kuchyň je těžké. Někdo tak říká dřevěné, jiní si představují tu s profilovanými dvířky. Zpravidla se tak označují takové, které neodpovídají posledním trendům. Několik společných znaků ale u nich lze najít. Především je to důraz na dřevo, které zůstává přiznané.

Nemoderní, ale spokojení

„Pokud bych to měl porovnat, tak klasických či rustikálních kuchyní se prodává zhruba jen deset procent, zbytek jsou ty moderní,“ říká Vít Šimeček z pražského kuchyňského studia Koryna. V malých městech je zájem větší, tam bývá poměr mezi moderními a klasickými často půl na půl.

„Pokud je třeba ve vesnickém domku sladěný do klasického stylu celý interiér, jiná než rustikální kuchyně tam umístit nejde. Rozhodně bych neřekla, že je to špatná volba,“ říká designérka Kamila Douděrová. A zároveň přidává radu, co právě v klasických kuchyních „letí“ a čeho se při výběru naopak vyvarovat: „Určitě si myslím, že dneska jsou zcela mimo a nepatří ani do klasických interiérů otevřené police, na které se vystavují všechny doplňky, co jsme za celá léta posbírali.“ I tady jsou plná dvířka správnou volbou.

Foto: Gorenje

Hlavním znakem je dřevěný povrchFoto: Gorenje

Větší prostor, větší krása

Ovšem aby krása rustikální, selské, romantické – názvů pro tento styl je totiž více – kuchyně vynikla, potřebuje poměrně hodně místa. „Tím, že jsou jejich dvířka členitá, tříští a opticky zmenšují prostor. Na rozdíl od těch moderních a hladkých, které působí jako jeden celek a proto se hodí i do malých bytů,“ konstatuje Kamila Douděrová. Ale rozhodně to neznamená, že když jste si pořídili malý domeček, jinou než high-tech kuchyň mít nemůžete. Lze zvolit jak dřevěnou kuchyň s hladkými dvířky, třeba se zaoblenými rohy, anebo dát přednost malému a nenápadnému frézování.

Hodně pomůže i barva. Tyto typy kuchyní se vyrábějí v naprosté většině z masivního dřeva, ale nemusíte volit jen smrk, dub či tolik oblíbený ořech. Variantou jsou bělené varianty těchto dřevin. Pokud někdo chce jinou povrchovou úpravu, zpravidla sáhne kromě bílé barvy třeba po vanilkovém nebo světle olivovém odstínu.

Na „neoblibě“ klasických kuchyní se projevuje i jejich vyšší cena. Vyrábějí se hlavně z masivního dřeva, protože u „nových“ materiálů, jako jsou fólie či lamino, nejde dělat různé prolamování či frézování. Dřevo je ošetřené speciálními vosky a laky, které ho chrání. U rustikálního stylu dostává přednost matný povrch, na kterém nejsou tolik patrné otisky rukou. Není tedy pravda, že by tyto kuchyně byly náročnější na úklid než moderní. I když na vyfrézovaných rámečcích se udržuje více prachu, u těch moderních zase musíte neustále odstraňovat otisky prstů z lesklých dvířek.

Foto: Gorenje

Dvířka jsou prolamovaná nebo frézovanáFoto: Gorenje

Foto: Koryna

Matný povrch je na úklid lepší než lesklýFoto: Koryna

Spotřebiče: na nerez zapomeňte

S kuchyňskými dvířky je třeba sladit i spotřebiče. Zatímco u vestavné myčky nebo lednice je jedno, po jaké sáhnete, nejvíce starostí zpravidla dělají trouby či sporáky, které jsou nejvíce vidět. Výrobci sice nabízejí kolekce retrovýrobků, lakovaných do černých nebo hnědých odstínů. Pokud si z nich ale nevyberete, doporučuje Kamila Douděrová sáhnout po bílé, zvlášť u běleného dřeva nebo světlých barev. A nemusíte se šidit ani na kvalitě. Bílý sporák rozhodně neznamená jen ten nejlevnější lakovaný výrobek. Zde lze využít typ z moderních kuchyní, které preferují bílé varné desky i trouby se skleněnými dvířky se spoustou šikovných funkcí. Bílá je totiž klasika.

A klasika je přece krásná. Prověřila to celá desetiletí, tak se inspirujte i vy!

Reklama

Související témata:

Načítám