Hlavní obsah

Stěhování rostlin z balkonů začíná! Jak na to?

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Reklama

Ozdobili jste si letos balkon novým zeleným přírůstkem, a teď řešíte, co s ním, když léto končí? Přestěhujte ho domů a dopřejte mu podmínky vhodné pro přezimování.

Článek

Pokud běžně letníte i pokojové rostliny, už jste je patrně přenesli do interiéru nebo to udělejte co nejdříve.

Nedávejte je však hned na jejich původní místo, ale postupně je přivykejte na změnu prostředí (nejprve je dejte například do chladnější ložnice, pak do teplejšího obýváku). Ovšem co s ostatními rostlinami v nádobách, které by venku nepřečkaly zimu?

Které rostliny přestěhovat?

Mnohé hrnkové balkonové rostliny pocházejí z jižních zemí, tudíž nejsou mrazuvzdorné. Stěhování se tedy bude týkat například oleandru, durmanu, buganviley, hořcového stromku, olivovníku, citrusů, datlovníku, palem, cykasů, vavřínu, myrty, kamélie, blahovičníku…

Foto: alybaba, Shutterstock.com

Hořcový stromek patří mezi oblíbené nádobové rostliny, které nesnášejí mráz, a proto je musíte správně zazimovatFoto: alybaba, Shutterstock.com

Obecně platí, že když teploty klesnou k 10 ºC a hrozí příchod prvních mrazíků, což se nedá vyloučit ani koncem září, nastal čas pro stěhování. Novou adresou se stanou například chladnější chodby či schodiště, zimní zahrady, garáže, kde nemrzne, sklepy s okny. „Střih se u mnohých těchto rostlin provádí až na jaře. Před zazimováním jim maximálně ostřihejte větve napadené škůdci a chorobami,“ doporučuje zahradní architektka Dana Makrlíková ze společnosti Leone Garden.

Foto: Černý Jaroměř

Převislá hlíznatá begónie nepotřebuje přes zimu téměř žádnou péči, stačí jen dobře uskladnit hlízyFoto: Černý Jaroměř

Preventivní opatření

Přestože se nároky jednotlivých rostlin můžou v detailech lišit, neuděláte chybu, když dodržíte následující pravidla pro jejich zimní stanoviště:

  • Teplota:Doporučuje se kolem 8–12 ºC. Pokud by prostor nabídl teplo jen kolem 5 ºC či nepatrně méně (nesmí klesnout pod 0 ºC), pak se rostliny lépe vypořádají i s menší „dávkou“ světla; samozřejmě platí i opak (čím je stanoviště světlejší, tím může být teplejší).
  • Světlo: Umístěte je blízko oken, a pokud to nejde, pomůžou i optické efekty, například zrcadlo odrážející světlo. Nebo si pořiďte speciální fotosyntetickou žárovku (zářivku).
  • Vzduch: Ani příliš vlhký, ani moc suchý, daný prostor by měl mít možnost přirozeného větrání (větráním navíc zabraňujete „návštěvám“ škůdců, například svilušek). „Přílišný průvan však není žádoucí, rostliny totiž můžou větrem omrznout, i když je teplota nad nulou,“ upozorňuje zahradní architektka Julie Reicheltová ze společnosti Flora Bohemica.
Foto: hornbach

Fuchsie si při přezimování vystačí s teplotami pod 10 ºCFoto: hornbach

Co jim (ne)dopřát

Chladnější prostředí je potřebné, ale studená podlaha rostlinám nemusí svědčit, proto nic nezkazíte, když pod nádobu dáte například kus polystyrenu. Až dořešíte problém optimálního prostoru, uleví se vám – tyhle rostliny nepotřebují moc péče. V zimě odpočívají, proto se také nehnojí. Jen je před přezimováním lze preventivně postříkat ochrannými přípravky proti škůdcům (mšice, molice, svilušky) a chorobám a průběžně je kontrolujte. Nechtějí ani velkou zálivku, postačí jednou, maximálně dvakrát měsíčně.

Foto: hornbach

Na foto (zleva): Z balkonu je na zimu třeba přestěhovat i dosnu a vavřínFoto: hornbach

Dodržujte jednoduchou zásadu: zemina nesmí zcela vyschnout. A i to, že čím je teplota daného prostoru nižší a čím mají rostliny méně výhonů, tím potřebují i méně vláhy. „Na přelití si dávejte pozor, aby se nestalo, že kořeny rostliny budou stát více dní v přemočené půdě, která v chladu příliš neschne, a kořínky můžou zahnívat,“ uvádí Julie Reicheltová.

Foto: obi

Rovněž pro palmy v nádobách (v popředí žumara, v pozadí fénix) platí, že byste je během zimování neměli hnojitFoto: obi

Co chtějí tradiční balkonovky

Rostliny typu muškát či fuchsie zkraťte, například fuchsie o třetinu, muškáty o dvě třetiny původní délky. Kromě begónií chtějí chladné a světlé místo, teplotu vhodnou podle druhu (jde o rozpětí asi 4–15 ºC) a minimální zálivku.

Foto: hornbach

Proč si pořizujeme oleandry? Připomínají nám dovolenou strávenou v jižních krajíchFoto: hornbach

Nejjednodušší to máte s hlíznatými begóniemi – očištěné hlízy bez stonků uložte do rašeliny nebo pilin v bedýnce a dejte do sklepa či na jiné temné místo. Na co pozor? Muškáty mají při zimování občas tendenci kvést. Kvetení však rostliny oslabuje, proto případná poupata během zimy odstraňujte.

Nečekejte, až se ochladí příliš, a začněte se stěhováním rostlin v nádobách co nejdříve. A pokud je vám líto, že balkon osiří, máme pro vás tip. Úžasná zahrádka do bytu i na balkon? Ta vertikální!

Reklama

Načítám