Hlavní obsah

Nekrade vám spaní catathrenia či syndrom explodující hlavy?

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je tady a chcete-li se ubránit podzimní únavě i pochmurné nostalgii z nedostatku světla, je třeba myslet na dostatečný spánek. Co když vám ale poklid v peřinách kradou až trochu strašidelné zdravotní komplikace?

Článek

Potíže se spánkem jsou na vzestupu. Okrádat vás o klid ale může nejen chrápající partner, rušivé zvuky nebo intenzivní světlo. Zloděj spánku může tkvět hluboko uvnitř vaší hlavy.

1. Syndrom explodující hlavy  

Už skoro usínáte a najednou vás probere ohromující rána, jako by někdo vystřelil z děla nebo praštil do bubnu. Pátrat po zdroji zvuku je zbytečné, odehrál se jen ve vaší hlavě. Tuto diagnózu totiž provází nepříjemné sluchové halucinace. Zvláštní porucha sice neohrožuje vaše zdraví přímo, je ale nepříjemná, protože vás okrádá o klidný spánek, a uléhání do postele tak může přerůst v úzkostný stav. Navíc na ni neexistují léky, je třeba najít a eliminovat její spouštěč. Může to být přemíra stresu, alkohol nebo drogy, porucha ale také může souviset s epilepsií.

Foto: Kleber Cordeiro, Shutterstock.com

Tuto nemoc provází nepříjemné zvukové halucinaceFoto: Kleber Cordeiro, Shutterstock.com

2. Catathrenia 

Budit vás může i úporné chrčení, mručení a nářek. Jeho autorem jste ale vy sami, tedy v případě, že trpíte spánkovou poruchou zvanou catathrenia. Při ní nemocný vydává směs neartikulovaných zvuků, které ruší nejen jeho spoluspáče, ale i jeho samotného. Neustále ho vytrhávají ze spánku, takže se ráno budí neodpočatý. Nemoc může způsobovat také namožení dýchacích cest a bolest na hrudi. Zhoršuje ji stres, nevhodný jídelníček, ale i poloha ve spánku – nejčastěji se projevuje při spaní na zádech.

3. Spánková apnoe

O klidný spánek vás mohou okrádat i krátkodobé zástavy dechu. Ty se mohou opakovat i vícekrát do hodiny a brání organismu upadnout do hlubokého spánku, ráno pak chybí potřebný pocit osvěžení. Tělo se navíc dostatečně neokysličuje, což může ohrožovat mozek i cévy a hrozí vyšší riziko mrtvice. Nemoc souvisí s obezitou a tukem usazeným v horních dýchacích cestách, zhoršují ji kouření, užívání opiátů a ucpaný nos. Úlevu přinese redukce váhy a změna životního stylu, případně spánek ve speciální dýchací masce.

Foto: Tetiana Volkonska, Shutterstock.com

Lidé, kteří trpí apnoe, se nikdy pořádně nevyspí a bývají přes den unaveníFoto: Tetiana Volkonska, Shutterstock.com

4. Spánková paralýza 

Není to jen obyčejná noční můra. Při spánkové paralýze je mozek bdělý, ale vaše tělo je v hlubokém spánku a nedokáže se pohnout. To vyvolává pocit děsu, který mohou ještě zhoršovat halucinace: můžete vidět nebo slyšet příšery, které vás mají v moci a znemožňují vám se hnout, často sedí člověku na hrudi. Strach je velice intenzivní a paralyzující a zachránit vás může jen probuzení se z tohoto děsivého snu. Zajímavé je, že spáč často vnímá, že jde jen o sen, obavy ale nejsou o to menší. Spánkovou paralýzu vám může přivodit alkohol, dlouhé ponocování nebo přepínání se.

5. Fatální familiární insomnie

Podle vědců lze bez spánku vydržet maximálně deset dní. Co by následovalo pak? Na to zná odpověď děsivá nemoc zvaná fatální familiární insomnie. Tato bohužel dědičná choroba začíná jako obyčejná nespavost, která se ale stále zintenzivňuje, až nakonec postižený jedinec nedokáže vůbec spát. To samozřejmě zatemňuje mysl, pacient trpí halucinacemi, stavy úzkosti, nepoznává rozdíl mezi snem a realitou. Chřadne i jeho tělo, slábnou svaly, ztrácí na váze, přichází o zrak, postupně upadá do bezvědomí. Nakonec je nenávratně v kómatu a umírá. Děsivá nemoc zřejmě souvisí s poruchou části mozku thalamu, kvůli které pacient ztrácí schopnost usnout.

Reklama

Načítám