Hlavní obsah

Podle těchto 5 signálů poznáte, že váš vztah je u konce

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Někdy je bohužel rozchod to nejlepší, co můžete pro sebe a partnera udělatFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Jste spolu už dlouho, máte toho hodně za sebou, a tak čím dál častěji uvažujete o rozchodu. Nebudete toho ale časem litovat? Tohle je pět známek toho, že váš vztah je skutečně passé.

Článek

Partnerské soužití má různé etapy, někdy se cítíte báječně, láska z vás prýští, jindy vše ochladne a za moc to nestojí. Jak ale poznat, že je to skutečně na rozchod? Tohle je pět varovných signálů, které značí, že jít od sebe bude vysvobozením pro vás oba.

1. Žádné otázky

Kdy naposledy jste se partnera zeptaly, jaký měl den nebo co je u něj v práci nového? Kdy on položil nějakou osobní otázku vám? Kdy jste se spolu naposled o něčem opravdovém bavili, kdy jste požádali jeden druhého o radu či názor na nějakou věc?

Nemůžete si vzpomenout? Tak to si můžete „odškrtnout“ první varovný signál! „Komunikace a zájem o druhého je náboj pro funkční vztah, mlčení a nezájem naopak jeho zabijákem. Je to přežívání a brzy přijde konec. Někdo sice z takového mlčícího vztahu odejít neumí, ale najde si náhradu v podobě milenky, alkoholu, neustálých útěků za kamarády a podobně,“ varuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Žijete spolu, ale přesto bez sebe. Žádný zájem o toho druhého značí, že konec bude asi vysvobozenímFoto: Jack Frog, Shutterstock.com

2. Nulový intimní život

Nemáte potřebu se vzájemně dotýkat, nespíte spolu a ani jednomu z vás to vlastně nevadí. Nebo potřebu intimních hrátek má jen jeden z vás, ale už se mu nechce doprošovat, vzdal to. A tak se u vás v ložnici skutečně jen spí. „Pokud spolu partneři nesdílejí ložnici, neprovozují intimní hrátky, neumí usnout v objetí, je to jasná známka toho, že je vztah před koncem,“ tvrdí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

3. Žádné společné aktivity

On jde na pivo s kamarády, vy na víno s kamarádkou. On pravidelně vyráží na fotbal, vy do fitka. On kouká na televizi, vy si čtete. Každý si vlastně žijete ve svém světe, se svými přáteli a zálibami, společně nic nepodnikáte.

„Je samozřejmě dobré, aby každý měl nějaký svůj zájem či přátele, ale zároveň podmínkou toho, aby vztah fungoval, je to, aby partneři měli i společné aktivity. Bez nich se vytrácí radost i sdílení,“ říká Lenka Černá. A jakmile se nemáte s partnerem nad čím radovat, na co vzpomínat a užívat si společné chvíle, nemáte už vlastně skoro nic, jen se víc a víc odcizujete.

4. Pochroumané vztahy s okolím

Možná by vás to ani nenapadlo, ale to, jak vy a partner vycházíte s lidmi ve vašem okolí (vaši a jeho přátelé, rodina a příbuzní…), je částečně odrazem toho, jak je to mezi vámi dvěma. Obzvlášť pokud dřív problémy nebyly a objevují se až teď.

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Volný čas málokdy trávíte spolu, a když už, tak vás to spíš obtěžuje? To není dobréFoto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Mají vaše kamarádky jasný a ne moc hezký názor na vašeho partnera? Nesnáší váš muž vaši matku a vy zase nemůžete ani cítit tchána? Večeři s jeho a vašimi kamarády nepřipadá v úvahu, protože by se ty dvě skupiny nejspíš pozabíjely? A rodinná oslava je peklo, které jen tak tak přetrpíte? „Jakmile nefunguje vztah, většinou je nefunkční i ve zbytku rodiny,“ potvrzuje Lenka Černá.

5. Odpor

Už jen to, jak dýchá, vás rozčiluje. Jde vám na nervy, jak šoupe židlí, převaluje se v posteli, jak hlasitě kýchá. Jste na něj téměř alergická. Věci, které vám před lety připadaly milé nebo jste je pokládala za jeho drobný nedostatek, vás teď vytáčí doběla. A on to má nejspíš podobně. „Tohle je jasný signál, že je vztah na konci. Vznikla averze, která jasně říká, že mezi vámi již není žádná láska,“ tvrdí Lenka Černá.

Tady už opravdu není žádný prostor pro zlepšení. „Pokud vám vadí na partnerovi vlastně vše, je to jasná známka toho, že není čas na cokoli čekat. Vztah prostě umřel. A aby se z toho nevyklubala nenávist, je potřeba rychle jednat,“ dodává Lucie Mucalová.

Zažili jste někdy něco takového? Byl rozchod opravdu vysvobozením?

Reklama

Načítám