Hlavní obsah

Test bělení zubů: Co funguje?

Foto: Thinkstock

Reklamy nám slibují bělostný úsměvFoto: Thinkstock

Reklama

Nádherný úsměv podtržený zářivými bílými zuby, kdo by ho nechtěl. Zvláště když je dosažitelný díky bělení. Vybrat si některou z metod byste si měly nejen podle ceny, účinnosti, ale hlavně šetrnosti k zubní sklovině. Jak obstály vybrané procedury, které jsem dlouhodobě testovala? A jak to vidí zubař?

Článek

Býváte hypnotizovaná běloskvoucím úsměvem lidí z filmů a reklam? Přiznávám, jsem imunní k slibům kosmetických přípravků, že omládnete do druhého dne a vrásky zmizí rychlostí světla, protože od určitého věku jsou na každém vrásky a povolené kontury obličeje viditelné, navzdory reklamám. Ale jakmile se začne mluvit o bělení zubů, zbystřím, protože slibované bílé zářivé zuby kolem sebe vídám. Takže to jde, jen najít ten správný účinný zdravý způsob, který je navíc cenově příznivý.

Vyberte metodu, která zuby nepoškodí

Vybrala jsem si osvědčené metody a značky, protože třetí zuby nenarostou. Když jsem konzultovala zářivě bílý odstín se zubní lékařkou Magdalenou Kašparovou, upozorňovala mě, že možná to, co obdivuji, jsou keramické korunky. Poradila mi, abych si před chemickým bělením nechala zuby prohlédnout, nejlépe i zrentgenovat. Zuby musí být bez kazů, poškozených plomb a skloviny. Před každým způsobem bělení jsem navštívila zubaře, chci mít vlastní zuby, co možná nejdéle.

Foto: dentalhygiena.eu

Bělicí pasta Rembrandt PlusFoto: dentalhygiena.eu

Bělicí pasta

Začala jsem pastou, která měla vydatnou reklamu a je z hlediska pohledu dentistů bezpečná. Obsahuje kombinaci přírodních enzymů a jemných lešticích složek, které rozpouštějí barevné pigmenty a mají se zabarvením a zubním plakem zatočit. Zubní pasta není abrazivní a je citlivá k odhaleným krčkům. Po poctivém čištění zubů dvakrát a někdy i třikrát denně po dobu půl roku k výraznému probělení nedošlo. Dokonce jsem přesvědčená, že pasta Sensodyne Whitening, která stojí třetinu, bělí víc. (Cena 280 Kč za jedno balení tuby)

Stanovisko MUDr. Kašparové: Jedná se o vhodný doplněk po bělení zubů jinou metodou, udržíte si získaný bílý odstín mnohem déle. Ale pozor, aby pasta neobsahovala abraziva.

Bělicí proužky

Pro další pokus jsem vybrala silnější zbraň, bělicí proužky Aquafresh Pure White Ultra, obsahující 10% karbamid peroxid. Voskované proužky dobře přilnou, nechávají se působit nejlépe dvakrát denně po třiceti minutách po dobu jednoho měsíce. Je to poměrně zdlouhavá a časově náročná metoda, slibovaný efekt vybělení o pět odstínů se v mém případě nekonal. Výsledek byl viditelnější než u zubní pasty, ale zubní krčky značně zcitlivěly. (Cena 1140 Kč za celou bělicí kúru)

Stanovisko MUDr. Kašparové: Bělicí proužky mají vyšší účinek než pasta, záleží ale na výrobci. Ne každý je zvládne správně aplikovat a lidé je nechají působit mnohem déle, než doporučuje návod, a způsobují si tak komplikace ve formě citlivosti zubů.

Foto: wizaz.plBělicí proužky Aquafresh Pure White UltraBělení plazmovou lampou v kosmetickém studiu

Bělení laserem (cena od 17 000 Kč) se mi zdálo příliš drahé, takže jsem s ním dost váhala a nakonec je vyloučila. Zaujala mě metoda NewWhiteSmile, založená na vzájemném působení bělicího gelu s obsahem karbamidu peroxidu a speciálního modrého světla z plazmové lampy.

Vybrala jsem si kosmetické studio, ve kterém je bělení levnější než v zubní ambulanci. „Bělení je skutečně bezpečné při dodržování předpisů,“ říká Eva Hynková majitelka Imagestudia, „tedy lampa musí mít atesty a bělení si neprovádějte častěji než jednou za rok.“ Jediným nepohodlím bělicího procesu je otevřená pusa, ale dá se vydržet díky gumové ochraně, která i zamezuje gelu dostat se na dásně. Ale výsledek stojí za to!  Za hodinu a půl jsou zuby viditelně lesklé a vybělené, citlivost krčků jsem nezaznamenala. (Nabídková cena v Imagestudiu je 3500 Kč)

Stanovisko MUDr. Kašparové: Metodu gellampa doporučuji zejména proto, že ji provádí vyškolený personál. Ale rozhodně před tím navštivte svého zubaře, protože v případě netěsnících výplní nejenže si způsobíte citlivost zubů, ale může dojít k barevnému rozdílu mezi výplní a běleným zubem. Riziko vidím i v tom, že se zákazník ve svých lesklých zubech zhlédne a bělení si bude dopřávat častěji.

A rada na závěr od lékařky Magdaleny Kašparové: Před bělením navštivte hygienistku, profesionální čištění zubů odstraní pigmentace a barevné usazeniny na zubech, zlepšíte tak výsledky bělicí metody.

A co vy, vyzkoušely jste nějakou metodu bělení zubů?

Reklama

Související témata:

Načítám