Hlavní obsah

Úsměv jako z Hollywoodu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Oslnivě bílý úsměv upoutá pozornostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

V 21.století se továrny na dokonalou krásu a věčné mládí rozjely naplno. Oslnivě bílý úsměv na nás kouká z každé obálky časopisu a billboardu. A stává se neodmyslitelnou samozřejmostí.

Článek

Zuby jsou součástí prvního dojmu, který si o vás vytváří druhá osoba. Zdravý krásný úsměv je doporučující dopis, nebo letenka první třídou. Bělení zubů je novým trendem v péči o zuby a zevnějšek.

Jak si ale pomoci, aby náš úsměv zářil jako u filmových hvězd? Každý má od přírody daný určitý barevný odstín skloviny, dokonce se říká, že zuby žlutého odstínu jsou odolnější proti kazům. Tedy z vašeho odstínu musíte vycházet - chemickou a mechanickou cestou odstraníte celkem snadno a bezpečně zbarvení zubů od nikotinu, červeného vína, kávy, čaje apod.

Bělicí zubní pasty

Je jich v prodeji velké množství od těch nejlevnějších kolem 30 korun až po ty dražší za 350 korun. Obsahují ponejvíc abrazivní částice, tzn., že pasta jemně obrušuje zubní sklovinu. Neměly by se ale používat dlouhodobě, měly by se střídat s pastami ochraňující zubní sklovinu. Nebo vyzkoušejte bělicí pastu na základě přírodních produktů Aloe Ment Whitening (175 korun).

Bělení pomocí gelu

Další možností je bělení pomocí gelu. Je bezpečné a nepoškozuje zubní sklovinu. V zubních ordinacích se obvykle používají koncentrace peroxidu 16, 22 až 35 procent. V přípravcích pro domácí bělení je obsah karbamidu peroxidu 10 procent. Balení obsahuje dávkovač, tvarovatelný zubní aplikátor a samotný čisticí gel. White Pearl je nejoblíbenější a nejpoužívanější přípravek na bělení zubů (595 korun). Při působení 2x 30 minut denně se viditelné výsledky dostaví již do deseti dní. Záleží ale na stupni zabarvení zubní skloviny i příčině zabarvení. Bělení zubů však může způsobit dočasné zvýšení citlivosti zubů. Ta ale mizí během několika dnů po přerušení bělení.

Pro znásobení účinku současně používejte bělicí pudr WP Smile (118 korun), který obsahuje látku peroxydone, kterou používají na bělení i stomatologové. Peroxydone dokonale prostupuje do zubu, kde odbarvuje pigmenty usazené z kouření, pití kávy, červeného vína, ale bojuje i proti vlivu stárnutí. Je vhodný pro každodenní a dlouhodobé používání.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bělení pomocí pryžových aplikátorůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jednorázové bělicí proužky

Stačí jen nalepit proužky na zuby, nejlépe dvakrát denně, a nechat působit co nejdéle. Cena celé třítýdenní kúry stojí kolem 1000-2500 korun. Je to pohodlné, můžete si je nasadit, když se díváte na televizi. Výsledek zaznamenáte už za čtrnáct dnů.

Ambulantní bělení zubů

U metody Brite Smile vám zubař nanese na zuby 35procentní peroxid, který se zahřívá plazma lampou nebo laserem. Cena zákroku je kolem 4-16 000 korun, odvíjí se od počtu bělených zubů.

Druhý ambulantní způsob je podobný domácímu bělení s pryžovým aplikátorem. Jen tentokrát vám udělá dentista aplikátor podle otisku vašeho chrupu a bělicí gel dostanete v injekční stříkačce. Bělení provádíte doma podle návodu lékaře. Pryžový aplikátor na míru si můžete schovat pro další bělení. Cena je kolem 8000 korun.

Pamatujte si

Zuby se bělí až od osmnáctého roku. Máte-li mrtvý zub, tj. černý zevnitř, běžnými bělicími prostředky ho nevybělíte. Bělení zubů je bezpečné, zuby neničí, ale používejte přípravky jen z lékáren nebo speciálních prodejen s dentálními produkty. Bělení se musí po určité době opakovat, záleží na vašem životním stylu. Jste-li kuřáci a často pijete kávu, čaj, červené víno, zuby dříve získají nažloutlou patinu. Bělení podstupujte jen u zdravých zubů, máte-li korunky nebo výplně, není to pro vás vhodné. Zuby nesmíte bělit při zánětech ústní dutiny, kojení nebo v těhotenství.

Bělení zubů není jednorázová záležitost, ale vynaložené úsilí se vyplatí. Zdravé a zářivé zuby zvýší vaši sebedůvěru a budou vás nutit k častějšímu úsměvu. A s úsměvem jde všechno lépe.

Reklama

Související témata:

Načítám