Hlavní obsah

Bělení zubů: Jaké metody opravdu fungují?

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Úsměv s krásnými bílými zuby by chtěl každý. Jenže jak toho docílit a neutratit majlant? Máme několik prostředků, které najdete doma v kuchyni. Ano, nejsou to žádné čáry máry, jen přírodní metody.

Článek

Někdo má od přírody zuby bílé jako sníh a stačí mu, že si je dvakrát denně vyčistí. Ovšem mnohem více lidí si musí k hollywoodskému úsměvu trochu pomoct. Pokud patříte do druhé skupiny, můžete na to jít v zásadě dvěma způsoby – s pomocí lékařů nebo vlastními silami. Jak asi tušíte, medicinální cesta bude rychlejší, ale rozhodně ne zadarmo.

Laserové ošetření, po němž vyjdete ze zubní ordinace s úsměvem jako padlý sníh, vaše peněženka zásadně pocítí – připravte si 8 až 20 tisíc korun. Můžete zvolit i domácí bělení, kdy si do speciálních „futrálků“ na zuby na noc aplikujete gel, který bělí, zatímco vy spíte. Metoda je trochu levnější (5 až 10 tisíc korun), ale poměrně zdlouhavá. Naštěstí jsou tu přírodní cesty, které vedou ke stejnému cíli, ovšem nestojí ani zdaleka tolik.

Na co si dát pozor

Než rozebereme bělení přírodními cestami, je třeba zmínit důvody, proč zuby ztrácejí svou přirozenou barvu. Jak už bylo zmíněno, někomu příroda nadělila bělejší odstín, jinému žlutější – mohou za to geny. Na všechny bez rozdílu však negativně účinkuje káva, červené, ale i bílé víno, černý čaj, sójová omáčka, kola, červená řepa nebo kečup. Výrazné změny na zubech může zanechat i léčba některými antibiotiky a samozřejmě kouření cigaret.

Barvení kávou můžete částečně eliminovat tím, že budete pít jen chladnou, a to brčkem. Víno často prokládejte obyčejnou vodou a po jídle obsahujícím hodně rajčat si dejte jablko nebo žvýkačku, díky nimž se vytvoří v ústech více slin, které spláchnou všechno, včetně nežádoucích pigmentů. Obecně zařazujte do stravy dost potravin bohatých na vápník, jako je mléko, brokolice nebo mák, a udržujte zuby v dobré kondici pravidelným čištěním.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Některé potraviny obsahují látky naleptávající i zabarvující zubní sklovinu. Základ je si zuby pravidelně čistitFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Soda je prostě zázračný pomocník

Není novinkou, že se obyčejnou sodou dá vyčistit koberec, stříbro nebo umýt vlasy. Alkalické prostředí, které jedlá soda nastolí v ústech, společně s třením dovede rozpustit zubní kámen a dodat úsměvu na bělosti. Zuby budou obecně v lepší kondici a jako bonus se vám zlepší dech. Lžičku sody smíchejte se zubní pastou nebo vodou na jemnou kašičku a tou si opatrně vyčistěte zuby. Zuby ale rozhodně nedřete, abyste nenarušili sklovinu, spíš štětinkami jen lehce přejíždějte po zubech. Vyhněte se dásním, abyste si je neporanili. Tuto proceduru opakujte maximálně jednou za týden.

Nekonečné možnosti využití kokosového oleje

Ještě před třiceti lety ho nikdo neznal, a dnes je kokosák, jak se oleji přezdívá, na výsluní. Maže se na obličej i vlasy a dodává zubům lepší odstín. Můžete ho aplikovat jako terapii celé ústní dutiny – ráno na lačno převalujte v ústech zhruba tři lžíce kokosového oleje 5 až 15 minut a vyplivněte. Máme však i jednodušší metodu – vetřete prstem nebo tamponem po čištění zubů ráno i večer trošku oleje do zubů. Už po týdnu či dvou uvidíte efekt bělejšího chrupu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kokosový olej se hodí k mnoha účelům. Kromě toho, že se na něm dá například smažit, skvěle bělí zubyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kurkuma nebarví, ale bělí!

Může to znít jako oxymóron, ale kurkuma, koření, které dovede zabarvit skořápku vajíček o Velikonocích, dokáže krásně vybělit chrup. Aby se zázračný žlutý prášek dobře nanášel, pomozte si opět kokosovým olejem – jednu lžičku rozpuštěného oleje smíchejte na kašičku se lžičkou kurkumy a naneste kartáčkem na zuby. Chuť není nijak závratná, ale dá se to vydržet, případně si ji vylepšete nepatrným množstvím peprmintového esenciálního oleje. Při každodenním použití už po týdnu uvidíte změny. 

Jahody ano, citron ne!

O magické funkci jablek jsme se už zmínili, ale to ještě nevíte, jak účinné jsou jahody! Tři čtyři rozmačkejte vidličkou na kaši, smíchejte se lžičkou sody a naneste prstem nebo kartáčkem na zuby. Berte to jako kosmetickou kúru, lehněte si a snažte se s otevřenou pusou vydržet alespoň 5 minut, aniž byste si jahodovou „masku“ slízli. Aplikujte zhruba jednou za týden či dva. Ovocné kyseliny z jahod jsou agresivní tak akorát, což se však nedá říct o citronu nebo octu. Zaručené rady na bělení s pomocí těchto dvou pomocníků raději neberte vážně, abyste zbytečně netrápili zubní sklovinu.

Foto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Jahody obsahují kyseliny, které bělí chrup. Kašičku ale musíte nechat několik minut působit na povrchu zubůFoto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Využít se dá i banánová slupka 

Opět asi překvapivá rada, ale právě slupka z banánu obsahuje spoustu minerálů, jako je hořčík, draslík nebo mangan, které účinkují na zubní sklovinu jako bělidlo. Každý večer si po klasickém vyčištění zubů ještě přeleštěte chrup vnitřní stranou banánové slupky, a již po týdnu můžete pozorovat bělejší odstín.

Ještě jedna rada na závěr: pokud máte citlivější zuby, veškeré bělení, tedy i to domácké, může ještě umocnit vaše nepříjemné pocity při pití horkého nebo studeného nápoje. Proto je dobré v průběhu každého bělení používat speciální fluoridační pasty, které zmírňují citlivost a zacelují vnější vrstvu zubu.

Máte jinou osvědčenou cestu k bělejším zubům? 

Reklama

Související témata:

Načítám