Hlavní obsah

Test hotových sekaných: Místo masa separát i zakázaná látka!

Foto: Jakub Jurdič

Veronika s Janou se nestačily divit, co všechno se dá v takové sekané najít. Stačí si přečíst složení!Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taky někdy kvůli nedostatku času v obchodě sáhnete po hotové sekané, kterou jen ohřejete k večeři? Radši se podívejte na její složení. Možná byste se divili, co všechno v ní jde najít!

Článek

Já ani odbornice na značení potravin Veronika Křepelková nechceme házet všechny sekané z obchodů do jednoho pytle, v našem srovnání jsme objevily i takové, na kterých nic moc špatného není. I tady se ale potvrzuje pravidlo, že je lepší upéct si ji doma. Že na to nemáte vždycky čas? Tak si jich příležitostně napečte víc (třeba tu s houbami a smaženou cibulkou najdete) a uložte je do mrazáku. Bude to určitě lepší, než většina z dnes zmiňovaných…

U námi vybraných 5 sekaných jsme sledovaly zejména podíl masa, obsah drůbežího separátu a aditiv. Výrobky řadíme podle našeho hodnocení od nejlepšího po nejhorší a všechny důležité informace najdete také v přehledné tabulce na konci článku.

Pokud se o problematiku složení potravin zajímáte, určitě si nenechte ujít ani další naše testy, které najdete zde.

Sekaná pečeně Globus

Masný výrobek tepelně opracovaný

Hmotnost: 447 g

Cena:35,30 Kč (7,90 Kč/100 g)

Výrobce:Hypermarket Černý most

Zakoupeno:Globus

Složení:vepřové a hovězí maso, pitná voda, solicí směs (NaCl, konzervant E 250), směs koření, dextróza, glukózový sirup, antioxidant E 300, stabilizátor E 450

Minimální obsah masa 60 %, maximální obsah tuku 40 %.

Informace pro alergiky:Bez lepku

Popis:Pozitivně hodnotíme, že oproti svým konkurentům neobsahuje tolik přídatných látek. Na dvě z nich se ale přece jen nedíváme optimisticky: Konzervant E 250 (dusitany) působí proti bakteriím clostridium botulinum a slouží i jako stabilizátor barvy. Difosforečnany E 450 zase v masných výrobcích pomáhají zadržovat vodu, a tím snížit ztráty při tepelném zpracování. Vysoké dávky fosforečnanů přispívají k vylučování vápníku těla, proto je jejich množství limitováno. Jako jediná z našeho výběru je tato sekaná prodávaná na váhu.

Hodnocení: Od nás tahle sekaná dostává dvojku. Má vysoký podíl hovězího a vepřového masa. Dusitany se nám mohou nelíbit, jak chtějí, díky jejich vlastnosti uchovávat barvu je ale najdete i ve většině masa zakoupeného v řeznictvích. Tento výrobek obsahuje nejvíce tuku z námi hodnocených, zároveň je ale jako jediný bezlepkový a neobsahuje žádné další alergeny ani drůbeží separát.

Sekaná Korekt Globus

Masný výrobek tepelně opracovaný

Hmotnost: 500 g

Cena:27,90 Kč (5,58 Kč/100 g)

Výrobce:RAVY a. s., Liberec

Zakoupeno: Globus

Složení:vepřové maso 37 %, kuřecí maso 23 %, kuřecí strojně oddělené maso 4 %, rostlinná bílkovina (hrách), strouhanka (pšeničná mouka, voda, droždí, rostlinný olej, jodizovaná sůl, sladová mouka), cibule, pitná voda, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervant dusitan sodný), stabilizátor polyfosforečnan, látka zvýrazňující chuť a vůni glutamát sodný, antioxidant kyselina askorbová, směs koření.

Obsah tuku max. 20 %.

Informace pro alergiky:obsahuje lepek. V závodě se zpracovává mléko a celer.

Popis:Kuřecí separát ani notoricky známý glutamát ve výrobku nevidíme rády. Za zmínku v této sekané stojí i přidání hrachu, aby sekané bylo víc.Jelikož jsou přídatné látky (éčka) rozepsány slovy, může výrobek na první dojem působit jako bez nich.

Hodnocení:Tahle sekaná od nás dostává trojku s minus. Víc než třetinu masného podílu tvoří levné kuřecí maso, navíc doplněné nekvalitním separátem, glutamátem, výplňkovým hrachem a strouhankou a přehlídkou aditiv.

Pečená masová sekaná Pikok

Masný výrobek tepelně opracovaný

Hmotnost: 500g

Cena:27,90 Kč (5,58 Kč/100 g)

Výrobce:Ravy a. s., Liberec

Zakoupeno: Lidl

Složení:vepřové maso 37 %, kuřecí maso 23 %, kuřecí strojně oddělené maso 4 %, rostlinná bílkovina (hrách), strouhanka (pšeničná mouka, voda, droždí, rostlinný olej, jodidovaná sůl, sladová mouka), cibule, pitná voda, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervant dusitan sodný), stabilizátor polyfosforečnan, látka zvýrazňující chuť a vůni glutamát sodný, antioxidant kyselina askorbová, směs koření.

Obsah tuku max. 20 %.

Informace pro alergiky: obsahuje lepek a pšenici.

Popis: Složení tohoto výrobku je totožné jako u výrobku Sekaná Korekt z Globusu, obě vyrábí firma Ravy Liberec. Co nás zaujalo, je rozdílná informace pro alergiky – zdá se, že v sekané zakoupené v Lidlu nejsou stopy celeru a mléka. Zůstává tu tak otázka, zda se mají alergici na mléko a celer tohoto výrobku obávat.

Hodnocení: Totožná sekaná z Globusu dostala trojku s minus, takže v případě, že se tahle vyrábí v jiném provozu a opravdu je tam o zmíněné dva alergeny méně, dostává trojku s minus i tahle. V opačném případě, tedy že jsou alergeny špatně označeny, je to na čtyřkua možná i pětku – výrobek by mohl silnému alergikovi způsobit zdravotní problémy.

Albert Quality Masová sekaná

Masný výrobek tepelně opracovaný. Vakuově baleno

Hmotnost:500 g

Cena:28,50 Kč (5,70 Kč/100 g)

Výrobce:Masokombinát Plzeň

Zakoupeno:Albert

Složení: drůbeží maso strojně oddělené 35 %, vepřové maso 25 %, pitná voda, strouhanka [pšeničná mouka, pitná voda, rostlinný olej, zlepšující pekařský přípravek (pšeničná mouka, cukr, stabilizátory (E 412, E 471), sladová mouka, antioxidant (E 300)], pekařské droždí, jedlá sůl, kmín], pšeničná mouka, vepřové kůže, regulátory kyselosti (E 326, E 500), vláknina, jedlá sůl s jódem, česnek, vepřový bílkovinný extrakt, antioxidanty (E 306, E 320), směs koření a extraktů koření, stabilizátory (E 450, E 451), látka zvýrazňující chuť a vůni (E 621), dextróza, rostlinný olej, zahušťovadlo (E 412), konzervant E 250.

Tuk max. 35 %, sůl max. 2,8 %

Informace pro alergiky: Obsahuje pšenici. Může obsahovat stopy: vajec, sóji, mléka, pistácií, mandlí, celeru a hořčice.

Popis: Už jen fakt, že největší část výrobku – tedy 35 % – tvoří drůbeží separát, svědčí o tom, že tahle sekaná nebude nic moc. Výrobci na zahuštění nestačila strouhanka, a tak výrobek vyzbrojil i dalším zahušťovadlem E 412 (guma guar). Nechybí ani starý známý glutamát (E 621) a sada antioxidantů a stabilizátorů v podobě fosforečnanů (viz výše).

U E 412 (guma guar), E 471 (mono a diglyceridy mastných kyselin) a E 306 (extrakt s obsahem tokoferolů) nebyly zjištěny možné nežádoucí účinky, a tudíž jsou tolerovatelné. Větší problém je použité E 320 – butylhydroxyanisol (BHA).

Hodnocení: Nedá se svítit, tady je to jednoznačně pětka. Takovéto množství separátu ani potenciálně nebezpečná aditiva jíst prostě nechceme!

Clever sekaná

Masný výrobek tepelně opracovaný. Vakuově baleno

Hmotnost: 950 g

Cena:62,90 Kč (6,62 Kč/100 g)

Výrobce:Kostelecké uzeniny, Kostelec

Zakoupeno:Billa

Složení:kuřecí maso 40 %, vepřové sádlo 15 %, vepřové maso 10 %, vepřové kůže 9 %, drůbeží maso strojně oddělené 6 %, pitná voda, bramborový škrob, pšeničná mouka, jedlá sůl, stabilizátory E 450, E 451, E 250, E 328, zahušťovadlo E 1422, koření, dextróza, antioxidant E 300, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, extrakty koření, barvivo E 120.

Obsah soli max 3 %, obsah tuku max 35 %,

Informace pro alergiky:Obsahuje lepek

Popis:Výrobek obsahuje nejméně masa (50 %) z námi hodnocených sekaných. Najdeme v něm také vepřové kůže, sádlo a v neposlední řadě i drůběží separát. K negativnímu hodnocení tohoto výrobku dále přispívá i přítomnost di- i trifosforečnanů (E 450, E 451), dusitanů (E 250), glutamátu (E 621) a barviva košenila (E 120, je spojováno s hyperaktivitou u dětí).

Co nás ale opravdu zaujalo, je přídatná látka E 328, tedy mléčnan amonný. Nenašly jsme ji na seznamu přídatných látek obecně povolených při výrobě potravin, který je součástí legislativy o přídatných látkách. Jak nám potvrdila ing. Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu, pokud nějaká látka ve zmiňovaných seznamech není, nesmí se používat.

„Může to klidně znamenat ale jen to, že o její schválení nikdo nepožádal. Schvalovací proces je velmi dlouhý a finančně nákladný. Aby se některá látka mohla přidávat do potravin, musí projít mnoha přísnými testy. To, že některá látka není v seznamu, ji automaticky neřadí mezi škodlivé nebo nebezpečné,“ dodává Daniela Winklerová.

Na obsah sekané jsme se zeptaly i společnosti Billa, která ji prodává. „Na váš podnět výrobce, tedy Kostelecké uzeniny, provedl revizi složení výrobku. Podle jeho vyjádření se E 328 v produktu nevyskytuje, k uvedení na etiketě došlo omylem, ostatní informace na ní jsou ale v pořádku," ujistila nás tisková mluvčí Billy Gabriela Bechyňská. Kostelecké uzeniny také prý přislíbily okamžitou nápravu.

Hodnocení: Za minimum masa s notnou dávkou tuku a aditiv, a navíc chybu na etiketě si výrobek nezaslouží nic jiného než pětku. Složení je tak sice naprosto v pořádku, poctivá sekaná ale vážně vypadá jinak, a už s ohledem na druhou nejvyšší cenu v našem srovnání bychom čekaly trochu jinou kvalitu.

A co vy? Kupujete občas sekanou v obchodě, nebo si na ně necháváte zajít chuť a věnujete se radši přípravě té domácí?

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů)

Související témata:

Načítám