Hlavní obsah

Facky, pěsti, nadávky do krav a ocasů na politické scéně. Naposled ujely nervy Černochové s Konečnou

Foto: Michal Šula, Michal Turek, Seznam Zprávy

Foto: Michal Šula, Michal Turek, Seznam Zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politika je pro většinu lidí trochu nuda. Muži v oblecích, dámy v kostýmcích, dlouhé proslovy leckdy o ničem, samá inflace, hrubý domácí produkt, důchodová reforma… Ale někdy se i naši nejvyšší představitelé utrhnou ze řetězu. A pak lítají flákance, pohlavky a mnohdy i dost vulgární výrazy. Naposled své emoce na uzdě neudržela komunistická europoslankyně Kateřina Konečná a ministryně obrany z ODS Jana Černochová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I politici jsou zjevně jen lidé, takže jim čas od času rupnou nervy. A pak se i z formálních projevů či příspěvků stane slušná šaráda. Bývá to legrace, na internetu z jejich emočních výstupů vznikají virální videa, jenže ve výsledku je to možná spíš k pláči.

Jana Černochová versus Kateřina Konečná

Naposledy si do vlasů (obrazně řečeno) vjely europoslankyně Kateřina Konečná a ministryně obrany Jana Černochová. Vše způsobila jedna jediná fotka, kterou Černochová sdílela na sociální síti. Je na ní ona s premiérem Petrem Fialou a oba mají na sobě mikinu s českým lvem a nápisem „Munice pro Ukrajinu“.

Jenže Konečná ji nasdílela na svůj profil a opatřila komentářem „jak český lev ke dvoum ocasům přišel“. Nechat to být, elegantně mlčet? Kdepak, Černochová postupovala podle zákona o akci a reakci. „Kateřino, nepijte tolik, ztrácíte glanc. Lidsky chápu, že Vám ujíždí nervíky, protože se teď perete o ‚bojovou dávku potravy‘ v podobě dalších milionů Vašeho platu europoslankyně, ale nechovejte se tady, prosím, jako tupá a vulgární a primitivní kráva. Děkuji Vám,“ napsala ministryně.

Foto: Síť X / Jana Černochová

Fotografie Jany Černochové a Petra Fialy, ke které si Kateřina Konečná neodpustila komentář o dvou ocasechFoto: Síť X / Jana Černochová

Miloš Zeman o Pussy Riot

Bývalý prezident Miloš Zeman je nepsaným králem bonmotů a pro ostré slovo nikdy nechodil daleko. Ale jeho vyjádření týkající se ruské feministické a protestní ženské kapely Pussy Riot, které pronesl v roce 2014 v rámci svého tradičního rozhlasového pořadu Hovory z Lán, je asi nejostřejší.

„Víte, co je to pussy v angličtině?“ zeptal se Zeman moderátora, ale okamžitě si sám hned odpověděl. „Ku*da. Takže s prominutím v textech této skupiny je ku*da sem, ku*da tam,“ vysvětloval ve veřejnoprávním rozhlasovém prostoru.

Miroslav Macek versus David Rath

Co byste tak čekali na sněmu České stomatologické komory? Vášnivé debaty o stavu české zubařské obce? Možná, ale sjezd v roce 2006 byl jiný. Moderoval ho tehdejší vicepremiér za ODS Miroslav Macek a účastnil se ho i tehdejší ministr zdravotnictví David Rath.

A tihle dva se postarali o pořádný poprask. Macek totiž zpoza řečnického pultíku požádal obecenstvo o malé strpení s tím, že si musí vyřídit jednu ryze osobní záležitost. Pak přistoupil k sedícímu Rathovi a vrazil mu pořádný záhlavec, až to plesklo. Rath ho označil za zbabělce, neb ho napadl zezadu, pak si „kluci“ ještě trochu zašermovali pěstmi, ale včas od sebe byli odtrženi. A pak soud rozhodl, že musí Macek Rathovi zaplatit stotisícové odškodné.

Lubomír Volný versus ČSSD

Tak se nám chlapi poprali. Ne v putyce čtvrté cenové, ale na půdě Poslanecké sněmovny. Bylo to v roce 2021, v době koronavirové pandemie, a vláda žádala o prodloužení nouzového stavu. Tehdejší poslanec Lubomír Volný (v té době nezařazený, předtím člen SPD) ale urážel sociální demokraty včetně předsedajícího Tomáše Hanzela, který mu proto vypnul mikrofon. Začala strkanice a bitka o mikrofon, kterého se Volný domáhal, ale Hanzel a další členové jeho strany mu ho odmítali vydat. Ano, tady poprvé zazněla nechvalně proslulá věta „dostaneš flákanec“, a to z úst Volného.

Andrej Babiš o Janu Lipavském

Veřejně se Andrej Babiš vulgarit příliš nedopouští, v jeho případě jde spíš o úsměvné přeřeky typu „my chceme znovu motýle“, „sorry, jako“ a podobně. Ale stačí jedno špatné kliknutí, kterým letos v březnu Babiš poslal nevhodný mail někam, kam neměl v plánu. Ministra zahraničí Jana Lipavského v něm označil za zm*da, ale snad ještě horší je, že v mailu své spolupracovníky úkoloval tím, aby mu na něj sehnali kompro.

Politici jsou na očích, jsou to osoby veřejně činné a lidi samozřejmě zajímá i jejich soukromý život. Teď třeba hýbe společností: Rozchod! Monika Babišová a jaký byl její život s Andrejem

Související témata:
Jana Černochová
David Rath

Načítám