Hlavní obsah

Test praček do malých koupelen

Foto: Thinkstock

I úzká pračka může mít přední plněníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte malou koupelnu a na pračku vám zbývá už jen málo místa? Pak vám nezbývá nic jiného než si koupit úzkou pračku s předním plněním. Časopis dTest podrobil zkoumání různé modely a zde jsou výsledky! Která pračka dopadla nejlépe?

Článek

Časopis dTest

Pračky s předním plněním z kategorie úzké neboli slim mají hloubku do 50 centimetrů. Vejdou se tedy i do malých panelákových koupelen. Porovnání dvanácti modelů ukázalo, že se svými výkony nemohou rovnat klasickým hlubším pračkám. Dobré hodnocení kvality nezískala ani jedna, čtyři alespoň dobře vypraly prádlo. Nejlépe prádlo vyprala pračka Samsung WF0500NUV a stala se i důkazem toho, že vyprat prádlo a přitom ušetřit elektrickou energii je možné.

Potvrzení známého

Že pračky obecně hůře máchají prádlo, je už z dřívějších testů časopisu dTest dobře známo. Úzké modely nejsou výjimkou, a tak ani neudiví, že jsou mezi nimi i takové, které za tuto funkci obdržely nejhorší známku. Naštěstí výsledek máchání můžete ovlivnit buď použitím funkce „přídavné máchání“, nebo zopakovat celý máchací cyklus. Sice se zdvihne spotřeba vody, ale prádlo bude maximálně zbavené zbytků pracího prostředku. Nechcete-li vodou plýtvat, vyměňte sypké prací prostředky za gely.

Test také potvrdil, že není radno se spoléhat na renomé značky. Vítězem minulého testu se stala pračka LG F1480QDS, obdržela vysoké skóre 68 %. Tentokrát testovaná pračka LG F1280NDS propadla a umístila se s pouhými 37 % až na konci tabulky.

Kdo vyčistí pračku?

Kromě samotného praní rozhoduje o kvalitě pračky i snadnost obsluhy a domácí „servis“, který se jí musí pravidelně poskytovat, tedy čištění zásobníku pracích prostředků a aviváže a filtru nečistot.

Ve filtru se usazují nerozpustné nečistoty, které neodtečou odpadem, končí v něm i mince, utržené knoflíky a jiné drobnosti zapomenuté po kapsách. Ač výrobci v návodech nabádají, jak je důležité filtr čistit, nijak to neusnadňují. Základním nedostatkem bývá filtr umístěný příliš nízko u země. Nejenže se musíte spustit na všechny čtyři a takřka si lehnout, abyste se k filtru dostali, ale navíc i podumat, čím otevřít jeho kryt. Vybrat si pračku, jejíž obsluha a očista nebudou za trest, je poměrně snadné – stačí si ji osahat v obchodě a nejlépe nechat si personálem předvést.

Foto: Thinkstock

Čistota pračky je pro požadovaný výsledek také důležitáFoto: Thinkstock

Pračka na chatu?

Máte chatu? Přebýváte na koleji? Pak možná přemýšlíte nad koupí mini pračky. Jedna byla i součástí testu! Mini pračka Clatronic MWA 3101 (průměrná cena 1340 Kč) je řešením nahrazujícím ruční praní několika málo kousků prádla. Stolní přístroj s kapacitou 1,5 kg prádla má hadici pro přívod vody a pro vypouštění odpadní vody například do umyvadla. Clatronic nemá termostat ani funkci ohřevu vody, je tedy na vás, jak teplou vodu do ní napustíte (pozor, aby se choulostivé prádlo v příliš horké vodě nesrazilo). Jednoduchý časovač lze nastavit maximálně na patnáct minut.

Samotné praní, tedy odstraňování nečistot, funguje překvapivě dobře i při patnáctiminutovém praní. Dokonce lze říci, že pračka pere lépe než běžné automatické pračky. To se ale neplatí o účinnosti máchání, která je velmi nízká a v prádle zůstalo velké množství zbytků pracího prostředku. Celkově lze říci, že mini pračka Clatronic plní účel, pro který je určena – efektivně nahrazuje nejnáročnější fázi ručního praní. Prádlo je ovšem nutné ještě ručně dovymáchat a vyždímat. Jako záložní přístroj ji i vzhledem k nízké ceně lze doporučit.

Podívejte se na výsledky vybraných praček z 12 testovaných!

AEG L71260SL

  • Hodnocení kvality: uspokojivě (56 %)
  • Cena: 15 320 Kč

Z hodnocení testu: Výrobek byl hodnocen pozitivně co se týče účinnosti praní. Jeho výhodou je i nízká spotřeba vody, přehledný ovládací panel, velký displej i snadné čistění zásobníku pracích prostředků. Nevýhodou byly naopak malý plnicí otvor, hladký volič programů i filtr nečistot umístěný příliš nízko u země.

Candy EVO4 1274 LW

  • Hodnocení kvality: uspokojivě (49 %)
  • Cena: 13 011 Kč

Z hodnocení testu: Jasnou výhodou pračky Candy byl krátký prací cyklus i nízká spotřeba vody. Vyzdvihnout můžeme i snadno přístupné madlo dveří či přehledný zásobník pracích prostředků. Minus bylo naopak obtížné zavírání dveří, nevhodné uspořádání ovládacích prvků a obtížné čistění filtru.

Indesit IWSE4125

  • Hodnocení kvality: uspokojivě (53 %)
  • Cena: 8582 Kč

Z hodnocení testu: Kladné hodnocení dostala pračka za účinnost praní a možnost nouzového otevření dveří při výpadku elektrické energie. Výhodou byly i zvukové signály ovládání a velký displej. Co spotřebitele naopak nepotěší, je vysoká spotřeba elektrické energie, špatně přístupný plnicí otvor i obtížné čištění filtru a zásobníku pracích prostředků.

Whirlpool AQG5104C

  • Hodnocení kvality: dostatečně (36 %)
  • Cena: 9639 Kč

Z hodnocení testu: Kladné body získala pračka za krátký prací cyklus, nízkou spotřebuje elektrické energie a vody a také přehledný ovládací panel. Naopak negativně dopadla při zkoumání účinnosti praní a máchání. Obtížné je i čištění filtru a zásobníku pracích prostředků, stejně jako otevírání a zavírání dveří.

LG F1280NDS

  • Hodnocení kvality: dostatečně (37 %)
  • Cena: 14 970 Kč

Z hodnocení testu: Výrobek byl kladně hodnocen za nízkou spotřebu vody a elektrické energie, taktéž za krátký prací cyklus i pohodlné otevírání zásobníku pracích prostředků. Nízká však byla celková účinnost praní. Problémem byl i hladký volič programů či obtížné čištění filtru a zásobníku pracích prostředků.

V testu časopisu dTest bylo testováno 12 úzkých praček s předním plněním. Kompletní výsledky 12 testovaných přístrojů včetně informací o dalších 143 pračkách, které časopis dTest v minulosti testoval, a testu parní pračky, najdete na www.dtest.cz/pracka.

Reklama

Načítám