Hlavní obsah

Tohle jsou rušivé elementy v bytě, ze kterých vás bolí hlava

Foto: THINKSTOCK

Úmorné bolesti hlavy nemusejí mít základ v nemoci, ale v množství elektrospotřebičů u vás doma!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás doma hlava? Máte už i problémy se spaním? Možná je to všechno jen kvůli špatným elektrospotřebičům, počítačům, a nevhodným zásuvkám!

Článek

Dnešní člověk je obklopen elektrospotřebiči vydávajícími různé druhy elektromagnetických vln. Pro zdraví člověka je rozhodující jejich intenzita a množství. Překročí-li se určitá hranice, nastane problém. Máte doma občas pocit, jako byste byli zaplaveni takřka neslyšným zvukem, hlukem, ze kterého vás bolí hlava, a přitom je vlastně ticho?

Elektromagnetické vlny

Každý elektrospotřebič je zdrojem nejen různých druhů elektromagnetických vln, ale v důsledku toho také různých druhů podprahových zvuků. „Takové vlnění a zvuky si při běžném pohybu v domácnosti neuvědomujete. Jakmile ale nastane ticho, můžete je začít vnímat jako nepříjemný tlak vyvolávající nejčastěji bolest hlavy, či dokonce závrať. Většinou si to ale člověk vysvětluje jako únavu či třeba jako vliv stresu v zaměstnání. Přitom příčna může být v nekvalitních elektrospotřebičích nebo v přetížených zásuvkách,“ vysvětluje emeritní profesor Ing. Jaroslav Šťastný, CSc. z elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze.

Foto: Thinkstock

Laptopy a jiné podobné přístroje usnadňují život, ale jejich nabíjení může být zdrojem bolesti hlavyFoto: Thinkstock

Vyhozené pojistky a stand-by režim

Nejdříve zkuste takové elektrospotřebiče, které jsou v pohotovostním „stand-by“ režimu, vypnout ze zásuvky. Je to případ spotřební elektrotechniky, tedy hi-fi, videa, „spící“ počítače a podobně. Tyto přístroje jsou stále pod proudem, i když jsou jakoby vypnuté. Zjistěte, zda se doma klima náhodou nezměnilo.

Foto: Home Steading Cottage

Kolik je ve vašem obýváku elektrospotřebičů? Nechali jste si zkontrolovat zásuvky, zda nejsou přetížené?Foto: Home Steading Cottage

Nepomůže-li to, zkuste vypnout veškeré elektrospotřebiče jednoduchým vyhozením jejich pojistek. Dejte pochopitelně pozor na pojistku bojleru nebo chladničky, které musejí zůstat nepřetržitě v chodu! Nastane-li kýžená změna, pak stačí postupně zapínat jednotlivé okruhy či místnosti a zjišťovat, kdy se nepříjemný „hluk“ či „tlak“ objeví. Tímto způsobem lze lokalizovat problematický spotřebič.

Foto: Archiexpo

Spotřební elektronika je neustále pod proudem a zapnutá, i když jste ji vypnuli. Takové vypnutí je ale jen přepnutím do pohotovostního režimu „stand-by“Foto: Archiexpo

Problémy přetrvávají?

Potíž může být i jinde. Stojí vaše spotřební elektronika, CD přehrávač, video a podobné jiné spotřebiče na kovovém podloží? Nebo jsou jednotlivé díly soupravy domácího kina či hi-fi soupravy postavené jeden na druhém? Pokud ano, zkuste je rozestavět tak, aby stály každý samostatně, případně mezi jejich styčné plochy strčte kousek silné látky, například kobercoviny. Zamezí se tím přenášení velmi mírného chvění mezi spotřebiči, které může způsobovat podprahový efekt vyvolávající bolest hlavy.

Foto: Elektronika Plzeň

Hi-fi stolky a nábytek, stejně jako TV stolky koupíte ve specializovaných hi-fi prodejnách a hi-fi „studiích“. Nejste-li nároční, pak ale stačí návštěva běžného obchodu s nábytkemFoto: Elektronika Plzeň

Foto: Televiznistolky-tvdrzaky

Spotřební elektroniku je vhodné umisťovat na nábytek, který je k tomu určenýFoto: Televiznistolky-tvdrzaky

Přetížené zásuvky, notebooky, tablety a mobily

Běžným zdrojem nepříjemného podprahového hluku jsou také přetížené zásuvky. Je to klasický problém, kdy je v jedné zásuvce pomocí rozdvojky zapojená nabíječka k mobilu, notebook a k tomu ještě třeba stolní lampička. Jsou to spotřebiče, které mají malou spotřebu, takže je lidé zapojují jen do jedné zásuvky v důvěře, že to nic nestojí. Tím ale zásuvku přetíží. Nedávejte do jedné zásuvky více než dva takovéto „lehké“ spotřebiče, a platí to zejména ve starých bytech s původními rozvody elektřiny.

Foto: On Architecture Site

Do ložnice televize nepatří, ale když už ji tam máte, tak do stejné zásuvky nezapojujte další spotřebič ani laptop nebo nabíječku na mobilFoto: On Architecture Site

Foto: Onkyo

Většinou si lidé dávají hi-fi soupravu do tzv. věže. Mezi přístroji ale může vznikat napětí, které se projevuje jako podprahový zvukFoto: Onkyo

Lednice, pračka a kuchyňské spotřebiče

Chladnička je klasickým zdrojem takového „hluku“. Problém může být kdekoli. Zkuste podložit nožičky kouskem textilní nebo gumové podložky tak, aby se nedotýkala přímo podlahy. „Pokud se nic nezmění, pak si budete muset zvyknout, nebo lednici vyměnit. S pračkou je to stejné, ale tu zapínáte jen občas. Ostatní kuchyňské elektrospotřebiče či bílou techniku pak můžete v případě neúspěchu pouze vyměnit. Přesvědčte se ale před tím, jestli je kuchyňský rozvod zásuvek dimenzovaný na vámi používané množství spotřebičů,“ radí elektroinstalatér David Koček.

Foto: Archiv autora

Vypadají vaše zásuvky takto? Pak se není čemu divit!Foto: Archiv autora

Obujte se do toho, projděte pořádně svůj byt. Věřte tomu, že se vám může opravdu zásadně ulevit! Máte nějaké podobné zkušenosti? Dejte nám určitě vědět v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám