Hlavní obsah

Trápí vás nízký či vysoký tlak? Tohle pomáhá!

Foto: Thinkstock

Proti nízkému i vysokému tlaku se dá bojovat několika způsoby, a my víme jakýmiFoto: Thinkstock

Reklama

Problémy s krevním tlakem jsou nebezpečné a zároveň záludné. Narozdíl od zlomené nohy nebo vykloubeného ramene totiž tlak nebolí. Přesto dokáže mnoha z vás velmi zkomplikovat život, ať už jde o nízký či vysoký. Ovlivňuje jej mnoho faktorů – stres, špatné jídlo, málo tekutin, nedostatek spánku… Že to dobře znáte? Jak se dá proti tomuto problému bojovat? My to víme!

Článek

„Máte nízký tlak? Tak se dožijete dlouhého věku, ale bude vám často špatně. Ti s vysokým tlakem se naopak mají dobře, nepociťují trable, ale riziko infarktu či mrtvice jim život mnohdy zkracuje,“ říká praktická lékařka Eva Křečková. Alarmující je fakt, že podobné příhody stále častěji postihují i velmi mladé lidi. Co se s tím dá tedy dělat?

Je můj krevní tlak v pořádku?

Jistě už jste někdy podstoupili měření krevního tlaku; víte tedy, že se jeho hodnoty uvádějí ve dvou číslech. Laicky je nazýváme horní a spodní. Je přirozené, že během dne i noci tato dvě čísla mírně kolísají. K větším odchylkám by však mělo docházet jen v situacích, při kterých je to logické – při sportu, rozčilení, ve stresu – tyto faktory nezřídka způsobí, že se hodnota krevního tlaku vyšplhá pěkně vysoko. Pokud ale tlak kolísá i v klidových situacích, něco je špatně!

Představte si srdce jako pumpu a cévy jako hadice. Při vysokém tlaku krev pumpuje tak rychle, že hadice nestíhají a nafukují se. Logicky může dojít k tomu, že prasknejedno nebo druhé: pumpa nebo některá z hadic. U nízkého tlaku nastává opačný efekt. Krev pumpuje málo, mozek a končetiny se odkrvují. Ovšem výrazně nebezpečnější je tlak vysoký!

Prevence je na prvním místě!

„Podle současných vědomostí si výšku krevního tlaku z přibližně 50 % nesete v sobě jako rodinné dědictví – je předurčena geneticky. Druhá polovina je dána vaším životním stylem. Tedy člověk s relativně příznivýmigeny se může při optimálním životním stylu hypertenzi vyhnout nebo s genetickou informací méně příznivou alespoň podstatně oddálit její vznik," vysvětluje MUDr. Ivo Matyášek. Ať se již jedná o vysoký, nízký či kolísavý krevní tlak, je třeba si uvědomit, že prevence je zároveň léčbou. Jaké je tedy tajemství příznivého krevního tlaku?

Foto: Thinkstock

Sport je jedním z nejlepších způsobů prevenceFoto: Thinkstock

Pozor na nízký krevní tlak

„U žen do 30 let věku se často setkáváme se sklonem k nízkému krevnímu tlaku. V naprosté většině případů nejde o skutečné onemocnění, spíše o odchylku od normy, kterou není nutno léčit. Jen vzácně může jít o příznak jiné nemoci, jako je cukrovka nebo onemocnění nervového systému. Většinou stačí úprava životosprávy, dostatek tekutin a soli, zvláště v letním období,“ radí kardiolog Aleš Omáčka. Nezřídka je nízký tlak častý také během těhotenství.

Klesání tlaku na sobě z jistotou poznáte: časté jsou stavy blížící se mdlobě, fyzická slabost s rychlým nástupem. Potíže s nízkým krevním tlakem jsou bohužel i pro mě skoro denní chleba. Nedávno jsem si naměřila hodnoty 95/55. Pokud si říkáte, že to snad ani není možné, tak věřte, že je. Tyto extrémní výkyvy mám bohužel spojené s opakovanými migrénami, závratěmi, nevolnostmi a pocity na omdlení. Přitom stačí jen změna počasí.

Pomoci můžetřeba deci vína. Tvrdší alkohol není příliš vhodný, protože může po krátké účinnosti dojít ke „zhoupnutí" tlaku ještě níž, než jaký byl před konzumací. O česneku se lidově říká, že tlak upravuje – tedy zvyšuje nízký a normalizuje vysoký. Můžete jej také zkusit – mnoho lidí si tuto samoléčbu velmi pochvaluje.

Co obecně pomáhá?

  • zyšování fyzické odolnosti pravidelným sportováním
  • vyhýbání se dlouhému stání, nebo naopak rychlému vstávání
  • hodně pít tekutiny, doporučuje se i káva, ale slabá – tlak totiž může po vymizení účinku kávy klesnout ještě rapidněji – zkuste tedy raději slabý slazený černý čaj
  • vitamin C

Tip redaktorky:Nedám dopustit na tabletku analgetika a opravdu hodně, hodně piji vodu. Zkuste to také!

Co s vysokým krevním tlakem?

„Ve věku kolem 40–50 let dochází velmi často k patologickému zvýšení tlaku, které vyžaduje odborné vyšetření a léčbu," dodává Aleš Omáčka. To však není pravidlem, hypertenze vás může postihnout i ve věku mnohem mladším. A co víc, vysoký tlak je zrádný v tom, že o něm nemusíte dlouhá léta vědět (projevuje se totiž vcelku běžnými příznaky – bolestí hlavy, bolestmi na hrudníku, únavou, poruchami spánku) – většinou vám ho ale lékař diagnostikuje náhodně, nebo až ve chvíli, kdy nastanou komplikace. A ty nejsou zanedbatelné!

Vysoký tlak způsobuje srdeční selhání, může přivodit mozkovou příhodu, urychluje proces aterosklerózy, či postihuje ledviny. Je tedy dobré nepodceňovat preventivní prohlídky u praktického lékaře (jednou za dva roky ji hradí pojišťovna) a pokud zjistíte, že máte hypertenzi,  tlak je potom třeba často měřit, zejména při pocitech nastupující nevolnosti. V případě i pro vás individuálně příliš vysokých hodnot se vyplatí volat lékaře a přinejmenším s ním okamžitě svůj stav konzultovat.

Co obecně pomáhá?

  • nekouřit
  • pít alkohol v přiměřeném množství
  • upravit jídelníček (bůček, bramboráky, polévky ze sáčku a podobná tučná a slaná jídla by v tomto případě měla být passé, naopak konzumujte ryby, cereálie, nízkotučné mléko, zeleninu, ovoce…)
  • vyvarovat se obezity (bojovat s přebytečnými kily vám pomůže Dieta podle metabolického typu)
  • zdravý pohyb a odpočinek
  • minimalizovat stres
  • procházky v přírodě
  • spokojený sex
  • pokud kávu, tak rozpustnou a maximálně tři šálky denně – na „turka“ rozhodně zapomeňte
  • čokoládu výjimečně, ale jen hořkou

V lékárně vám mohou doporučit i některý z volně prodejných léků (doplňků stravy), které slibují optimalizaci krevního tlaku a stavu žil. Mnoho uživatelů na ně nedá dopustit.

Když tlak kolísá

Kolísavý tlak je nezřídka reakcí na stresové situace. Ano, psychika v tomto případě hraje obrovskou roli. Lidé s kolísavým krevním tlakem nesmí podceňovat pravidelná domácí měření,vždy při pocitu nastupující nevolnosti, a ta je třeba při akutnímzáchvatu opakovat i po několika minutách! Pokud se hodnoty po půlhodině klidu dostanou do normálu, je vše v pořádku. Lékaře je třeba urychleně vyhledat v případě bolestí hlavy nebo na hrudi, poruch řeči či zhoršeného dýchání. Jeho nebezpečí spočívá právě ve velkých výkyvech, kvůli nimž jsou cévy vystaveny větším nárazům. Vzniká tak riziko trombózy nebo embolie.

Co obecně pomáhá?

  • kromě rozumné životosprávy, stejně jako ve dvou předchozích případech, by na místě měly být pravidelné návštěvy lékaře a nepodceňování užívání předepsaných léků

Chraňte si své zdraví, které je tím nejdůležitějším, co máte. Začněte tím, že si domů pořídíte tlakoměr. Třeba už jen proto, abyste si kdykoli mohli ověřit, jestli je váš krevní tlak v pořádku. A propos, víte, jak byste o sebe měli správně pečovat? Důležité informace a tipy najdete ve článku Tohle stihněte ještě před třicítkou. Jde o zdraví!.

Reklama

Související témata:

Načítám