Hlavní obsah

Tohle stihněte ještě před třicítkou. Jde o zdraví!

Foto: Thinkstock

Před třicítkou se toho dá stihnout hodněFoto: Thinkstock

Přiznejte si to narovinu – ve dvaceti ani moc neřešíte, jestli vám náhodou nehrozí rakovina děložního čípku, nemáte bulku v prsu nebo jak bude vaše kůže vypadat za deset let. Ale z neuvěřitelně vzdálené, zamžené budoucnosti se ve třiceti najednou stává přítomnost s velmi konkrétními obrysy, a vaše tělo se brzy zeptá: „Myslíš na prevenci?“

Článek

Co byste pro sebe měly udělat ještě před tím, než oslavíte třicítku, abyste si udržely nejen mladistvý vzhled, ale hlavně zdraví?

Starejte se o svou kůži

Je pomalu načase si uvědomit, že přehnané opálení už dávno není v módě, a to zejména proto, že je prokazatelně nezdravé – má mnoho následků od předčasného stárnutí kůže a tvorby pigmentových skvrn (ano, až vám bude přes padesát, bude o nich váš lékař mluvit jako o stařeckých skvrnách) až po zhoubné kožní nádory. „Z rizikových znamének vzniká přibližně čtyřicet procent melanomů, zbylých šedesát procent vzniká na kůži, kde nikdy žádné znaménko nebylo,“ konstatuje MUDr. Yvetta Vantuchová, primářka Kožního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava a dodává, že právě časté opalování a spálení kůže má za následek vyšší riziko vzniku melanomu.

Takže si nechte zkontrolovat na kožním všechna znaménka a pihy a začněte se slunit rozumně. Kult extrémně opáleného těla nechte spát v devadesátých letech, vy si raději vytvořte lehké a zdravé opálení (poradíme vám v článku Snědá pokožka? Zařiďte si ji expres).

Začněte si vyšetřovat prsa. Důkladně a pravidelně!

Každým rokem je karcinom prsu diagnostikován přibližně u sta žen mladších 35 let! Nemoc u nich také bývá mnohem agresivnější. „U mladých dívek trvá oproti ženám po přechodu v průměru dvakrát déle, než je nádor diagnostikován, protože čekají i několik měsíců, než zajdou na vyšetření. Přitom zde hraje roli každý den,“ říká MUDr. Petra Tesařová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Proto, milé dámy, důkladné samovyštření pohmatem, prováděné jednou za měsíc vždy po menstruaci, by pro vás mělo být úplnou samozřejmostí. Při jakémkoli neobvyklém nálezu (zatuhnutí, bulka, změna tvaru, velikosti, konzistence, povrchu, zbarvení pokožky a podobně) navštivte okamžitě lékaře. Že neznáte návod na samovyšetření prsu? V tomto článku Chraňte svá prsa před rakovinou! najdete video, které vám vše ukáže.

Foto: Thinkstock

Nepodceňujte preventivní prohlídkyFoto: Thinkstock

Nechte se očkovat – máte na to věk i peníze!

A jsme zase jednou u toho, jak důležitá je obyčejná prevence. V České republice je rakovina děložního čípku ročně zjištěna u tisíce žen. Agresivní nemoci lze přitom předejít očkováním; to se dříve doporučovalo zejména mladým dívkám. „Stále platí, že optimální je očkování dokončit ještě před tím, než dívka začne sexuálně žít. Ukazuje se ale, že smysl má očkování i u ostatních věkových skupin žen, a to až do 45 let," vysvětluje přední český gynekolog Vladimír Dvořák. Očkování není zrovna levné (za tři dávky vakcíny dohromady zaplatíte přibližně 10 tisíc korun), ale jste už ve věku, kdy si samy vyděláváte, a navíc víte, že zdraví je důležitější než nová kabelka nebo welness víkend na horách. Navíc některé zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají.

Najděte si svůj sport

Zatímco v čerstvých dvaceti s vámi hodiny nočních veselic, litry vína a kila sladkostí nic neudělaly, v čerstvých třiceti už je každé ráno po flámu hotovým utrpením. A co teprve víkendové grilování, po kterém přímo cítíte, jak přibíráte! Nedá se nic dělat, vaše tělo se mění a metabolismus se zpomaluje. Berte to jako fakt, přestaňte si přidávat svíčkovou a najděte si sport, který vás bude opravdu bavit a u kterého alespoň nějaký čas vydržíte (a v létě můžete sportovat i venku,vyberte si svůj sport prostřednictvím našeho článku Nebaví vás v létě fitko? Vyražte za sportem ven!). Menší či větší omezení sice stojí spoustu úsilí, tou nejsladší odměnou vám ale bude pohled na bývalku vašeho manžela, která je stejně stará jako vy, ale váží o dvacet kilo víc. Smlsněte si!

Foto: Thinkstock

Ve sportu najdete uvolnění i nové známéFoto: Thinkstock

Urovnejte si vztahy

Celý život se něčím užíráme, ať už to jsou výčitky rodičů, kousavé poznámky spolužáků nebo sousedovic trávník, který je vždycky zelenější. Uvědomte si už konečně, že ubližujete jenom samy sobě a urovnejte si vztahy s okolím. Přestaňte soutěžit se sourozenci, kolegy i sokyněmi a začněte se mít rády takové, jaké jste. A odpusťte konečně rodičům všechny křivdy z dětství – ve svém věku mají svých starostí dost! Už jste dospělé a máte život ve svých rukou. Přestaňte se trápit malichernostmi a uvidíte, že se vám neuvěřitelně uleví!

Jak vážně berete prevenci vy? Už vás dostihly ,,hříchy mládí“, nebo se svědomitě snažíte předcházet všem nemocem?

Reklama

Související témata: