Hlavní obsah

Tři z vás testovali, zda si umí vyčistit zuby. Jak to dopadlo?

Foto: Greta Blumajerová

Tři z vás si otestovali, jestli čištění zubů zvládají na výbornouFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že zubům věnujete času víc než dost. Vždyť si je čistíte dvakrát denně, používáte ústní vodu a trvá vám to třeba i tři minuty! Ale opak je pravdou. Názorně vám ukážeme, proč i přesto máte kazy.

Článek

Agáta, Marek a Ingrid. Tři odvážní, kteří se nebáli svěřit do rukou dentálních specialistů a podstoupit křest ohněm. Tedy spíše tabletkou. „Zubní plak, který se udržuje na zubech, je hlavní příčinou vzniku zubních kazů. Existují speciální tabletky, které po krátkém převálení v ústech a následném vypláchnutí úst obyčejnou vodou zbytek zubního plaku po vyčištění odhalí,“ vysvětluje na úvod použitou metodu MDDr. Adam Šíma z pražské Dentální kliniky Jan Stuchlík, kde jsme náš test prováděli.

O co tedy přesně šlo? Naši tři odvážní měli za úkol vyčistit si zuby tak, jak to běžně dělají za použití všech pomůcek, které berou do rukou. Následně zubař provedl test krvácivosti dásní, který odhalí možné záněty (tím, že teče krev). Pokračovalo se vycucáním tabletky, která výraznějším zbarvením upozorňuje na místa, jež si dotyčný špatně vyčistil. A jak trojice obstála?

Agáta: Bez zánětů se neobešla

Agáta si čistí zuby ráno a večer, používá klasický kartáček, zubní nit a jednou za týden projede přední chrup i mezizubním kartáčkem. Kulatý kartáček má doma, ale prý ho nepoužívá. A je to škoda!

Co odhalil test: Test krvácivosti dásní odhalil drobnější záněty mezi stoličkami. „Zubní hygiena je u Agáty na velice slušné úrovni, na první pohled byl patrný pouze výraznější plak mezi 6. a 7. zubem z vnitřní strany,“ konstatuje Adam Šíma. I test tabletkou neodhalil žádná větší zásadní pochybení. „Nedokonalosti byly patrné pouze okolo některých výplní, kdy zůstala trocha plaku v přechodu mezi zubem a plombou,“ popisuje lékař.

Foto: Greta Blumajerová

Agáta se předvedla, i přesto barva ukazovala nedostatečné pročištění v mezizubních prostoráchFoto: Greta Blumajerová

Jak to vylepšit: Určitě je nutné začít používat mezizubní kartáček na zadní zuby, u těch předních postačí i nit. „Záněty způsobené zbytky jídla v mezizubních prostorách lze odstranit zcela bez léků během několika dní. Stačí je každý den pročistit mezizubními kartáčky. Zpočátku sice krvácí, ale během týdne budete zcela bez zánětů,“ vysvětluje Adam Šíma. Pokud by krvácení nepřestalo, navštivte lékaře, je možné, že je na zubu kaz nebo je dáseň drážděna převislou výplní. Plak z vnitřní strany stoliček je také jednou z nejčastějších chyb, vyřeší ho jednosvazkový (solo) kartáček a větší pozornost.

Ingrid: Prospěje jí změna zubaře!

„Mám zánět dásní,“ prohlásila Ingrid hned ve dveřích ordinace. Upozornil ji prý na to její vlastní zubař s tím, aby si kromě běžného kartáčku pomáhala párátkem a plochým kartáčkem dásně masírovala. Hloupost. A my vám prozradíme proč! Sama k běžnému čištění používá jen běžný kartáček a pastu.

Co odhalil test:Prvním nálezem byl kousek špenátu či petrželky mezi zuby. I s krvácivostí dásní na tom Ingrid byla hůře než Agáta. Záněty byly rozsáhlejší, což potvrzovalo hypotézu jejího vlastního lékaře. „S plakem je to jako s pralesem. Čím déle mezi zuby kvete, tím je druhově bohatší a žije si vlastním životem. Za 72 hodin už se vytvoří takový, že zuby začne ničit. Přitom ho stačí narušit právě mezizubním kartáčkem. Jemu pak trvá dalších 48 hodin, než se opět spojí a začne růst,“ vysvětluje stomatolog. Vše potvrdila i naše kouzelná tabletka. Ingrid navíc při čištění zapomněla i na vnitřní stranu předních horních zubů.

Foto: Greta Blumajerová

Ingrid zapomněla na horní přední zubyFoto: Greta Blumajerová

Jak to vylepšit:Spasení nepřinesou ani masáže, ani párátko, nýbrž obyčejný kartáček – mezizubní i jednosvazkový (s kulatým koncem). Druhý jmenovaný totiž Ingrid pomůže zacílit přímo na zadní strany předních zubů.

Marek: Překvapení dne

Kuřák a vášnivý milovník kávy. I proto odstín Markových zubů není takový, jaký by si v ideálním případě představoval. Ale zdání klame. Používá klasický kartáček, mezizubní kartáček, nit na přední zuby i zubní vodu. I to by vám mohlo napovědět, jak dopadl test v jeho případě…

Co odhalil test: Nic negativního. Marek si čistí zuby téměř dokonale, stomatolog odhalil jen drobný zubní kámen, který lze snadno odstranit při zubní hygieně v ordinaci. Jinak by Marek mohl jít ostatním příkladem.

Foto: Greta Blumajerová

Marek běžně používá hned několik druhů kartáčkůFoto: Greta Blumajerová

Jak to vylepšit: Přece jen se něco našlo. Lépe by mohl pracovat se zubní nití! Můžete stejně jako on vyzkoušet fígl s očkem. Utrhněte si 20 centimetrů zubní nitě a udělejte na ní dvojitý uzel. Menší smyčku poté napněte mezi palec jedné ruky a ukazováček druhé. Nití pak zamiřte mezi dva zuby tak, že nejprve zajeďte podél hrany až k dásni jednoho zubu, a poté až druhého. Jde o to očistit přechod zubu do dásní, takže řezání nepřipadá v úvahu!

Foto: Greta Blumajerová

Pokud chcete vytříbit svůj styl, myslete na to, že štětinky musí mírně zajet mezi zub a dáseňFoto: Greta Blumajerová

A jak si čistíte zuby vy? Rezignovali jste na mezizubní kartáček, nebo ho berete do rukou denně? Předávejte své zkušenosti ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám