Hlavní obsah

Vdaly se po škole. Teď jsou samy!

Foto: Thinkstock

Život se studentskou láskou nemusí trvat věčněFoto: Thinkstock

Reklama

Svého prince potkaly už na střední, pak se vdaly a založily rodinu. Dalších 15 až 20 let chodily do práce, staraly se o děti, o manžela a o domácnost. Teď jsou bez muže, děti jsou téměř dospělé a ony začínají od nuly. Ačkoli jsou v nejlepších letech a plné sil, nevědí si po rozvodu s nečekaně nabytou svobodou rady. Ve světě nezadaných se doslova ztrácejí…

Článek

Katce je dnes 43 let a je zklamaná, vystrašená a neví, co se svým životem. Měl totiž vypadat úplně jinak. To, že se vcelku brzy vdala za svou první velkou lásku ze střední, pokládala za přirozené. I to, že si s ní ve velmi krátké době pořídila dvě děti, vnímala jako normální vývoj. „Chtěl to tak on a toužila jsem po tom i já. Říkala jsem si, že budu mít na děti dost sil a až vyrostou a osamostatní se, budu stále dost mladá na to, abych se svým mužem žila plnohodnotný život,“ líčí své plány Katka.

Jenže zazvonil zvonec, a pohádky byl konec. A ten rozhodně nebyl podle představ Katky. „Děti vyrostly, sice ještě studují, ale jsou v podstatě samostatné. Teď jsme s manželem měli začít cestovat, chodit do divadel, na večeře, jednoduše si užívat. Jenže místo toho jsme se rozvedli,“ popisuje Katka. Důvod? Podle jejího manžela vztah vyčpěl, nemá už ten správný náboj a oba si po těch letech prý zaslouží trochu té svobody. Bohužel ale Katka si s ní neví rady…

Foto: Thinkstock

Konec může znamenat i nový začátek!Foto: Thinkstock

Šok vystřídají obavy

Jejím pocitům se ale nelze divit, v podstatě jde o zcela přirozenou reakci na krach dlouhodobého vztahu. „Takový rozchod je náročnou životní situací a v bodovém hodnocení stresových stavů je na nejvyšších pozicích,“ potvrzuje psycholožka Lenka Čadová. V podstatě je to srovnatelně bolestivý zážitek jako například úmrtí někoho blízkého.

Podle Čadové je první reakcí šok, který trvá různě dlouho, ale vždy ho pak vystřídají pocity prázdnoty, osamění, zklamání, ublížení a zrady. „Ženy pochybují, že zvládnou budoucnost, a necítí žádnou jistotu. Nedokážou si ve svém životě představit jiného partnera než toho, se kterým doposud žily,“ popisuje Lenka Čadová.

Navíc hodně žen si z bývalého manželství s sebou potom nese traumatické a nepříjemné zážitky, a ty jim ničí budování jakéhokoli nového dlouhodobějšího vztahu. „Jsou přesvědčeny, že nemohou mít ve vztahu štěstí. Stále žijí ve vzorcích, které byly vytvořeny v předešlých vztazích, a nedokážou je překonat,“ upřesňuje Lenka Čadová. Výsledkem jsou pak následující problémy:

Nejdřív srovnejte vlastní hlavu

Existuje ale jen jeden způsob, jak opět začít normálně a spokojeně žít. Je potřeba přestat myslet na minulost, zaobírat se tím, proč to nevyšlo, kdo kde udělal chybu, kdo za co může a podobně. Stejně tak není dobré se upínat na myšlenku, že teď je nutné si rychle najít nového partnera. Mnohdy, zejména v počáteční fázi, kdy hrozí nebezpečné deprese, je dobré využít možnost návštěvy u odborníka, psychologa, psychoterapeuta, někdy pomůže i psychiatr. Lépe se ve vaší situaci zorientují a poradí, jak a co dál.

Šťastná i bez chlapa? Jde to!

Jednou z cest je také naučit se žít nejdříve samy, a až potom, časem, zkusit nějaké seznámení s jiným partnerem. Potvrzuje to i Lenka Čadová: „Ženy se musejí vypořádat se svou minulostí a naučit se žít šťastně i bez partnera. Žijete-li totiž spokojeně, je vysoká pravděpodobnost, že se seznámíte s novými lidmi. A navíc, spokojení lidé si nachází spokojené partnery, zatímco ti nespokojení opět přitahují nespokojené.“

Tip redakce: A že to i bez mužů jde, si koneckonců přečtěte v článku Ženy chlapy ke štěstí nepotřebují!.

Jak muže neodrazovat, ale zaujmout?

Že odradí každého chlapa v okolí, je další věc, které se mnohé ženy bojí. Rozhodně nerozdělujte lidi na zadané a nezadané, neporovnávejte je a nevybírejte si podle tohoto kritéria kamarády. „To vede pouze do slepé uličky. Tak jen ženy zjistí, že nezadaných je málo, a propadnou se do beznaděje,“ varuje Lenka Čadová. Podle ní je důležité být mezi lidmi, bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou svobodní, neuzavírat se do sebe a otevřít se novým příležitostem. Dobré je si uvědomit, že kamarádi mají své kamarády, proto se i dobrá nová přátelství mohou velmi hodit. Zásadní je také netlačit příliš na pilu a nežít podle představy, že bez chlapa to nepůjde. Oni to vycítí a leknou se!

Jednoduše řečeno, užívejte si života se vším, co vám nabízí. Přece nemusíte donekonečna žehlit manželovy košile, lítat po nákupech a přemýšlet, co uvaříte k večeři. Vždyť Jste single? Užívejte si!.

Rozpadl se vám dlouhodobý vztah? Co vám pomohlo překonat bolest?

Reklama

Načítám