Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Petr Makovička

Ozdobte ještě kolečky cibule a můžete podávatFoto: Petr Makovička

Máte ještě ve spíži z letní procházky usušené houby a nevíte, co s nimi? Máme pro vás tip – myslivecký kotlíkový guláš! Dokonce si i ušetříte mytí nádobí, vaří se totiž v jednom jediném „kotlíku“! Zkuste ho a nebudete litovat!

15 min.
Příprava
2 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g hovězího masa
  • 4 ks paprik
  • 4 ks rajčat
  • 4 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrsti sušených hub
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 300 ml světlého piva
Článek

Postup

01.

Připravte si velký hrnec, guláše je opravdu hodně a nají se celá rodina. Nejdříve si nachystejte všechny suroviny dopředu. Houby namočte nejméně jednu hodinu před vařením do studené vody, aby změkly. Dejte vařit vodu a spařte rajčata. Jak? Na špičce nařízněte ostrým nožem slupku do kříže a pomocí lžíce je ponořte na 30 vteřin do vroucí vody. Slupka se uvolní a bude se snadno loupat. Papriky zbavte jádřinců a zrníček, nakrájejte je na drobné kostičky, stejně tak i brambory, houby, cibuli a rajčata.

02.

Maso omyjte a nakrájejte na kostky, tuk zbytečně neodkrajujte, guláš tak bude mít lepší chuť. V hrnci rozpalte olej a zpěňte cibulku, až bude lehce chytat barvu, přidejte prolisovaný česnek. Nechte chvilku restovat, ale ne moc dlouho, aby nezhořkl. Přihoďte maso, ale hned nemíchejte, pustilo by šťávu a spíše by se vařilo. Nechte ho chvíli restovat, než se zatáhne, a pak promíchejte. Nesolte – opět ze stejného důvodu, maso by pustilo šťávu. Zprudka orestujte a zaprašte mletou sladkou i pálivou paprikou – každý podle své chuti. Nechejte vysmahnout šťávu a potom zalijte vývarem. Paprika by se neměla dlouho smažit, mohla by zhořknout.

03.

Do směsi přidejte připravené na kostičky nakrájené brambory, papriky, rajčata a zvlhlé houby. Zalijte pivem, osolte, opepřete, přidejte kmín a přiklopte pokličkou. Stáhněte plamen na mírný var a nechte vařit zhruba dvě a půl hodiny, aby bylo maso měkké. Ke konci varu přidejte asi tři lžíce majoránky, během vaření by ztratila chuť. Guláš zahušťovat nemusíte, zahustí ho brambory, které se v hrnci rozvaří.

04.

Krásně vypadá servírovaný ve vydlabaném bochníku čerstvého chleba. A je to přitom jednoduché. Postačí menší chleba, kterému skrojíte vršek a schováte na pozdější „pokličku“. Bochník vydlabejte a nechte asi dvoucentimetrové okraje, aby guláš neprosákl. Můžete ještě ozdobit kolečky cibule a těsně před servírováním přiklopte chlebovou „pokličkou“.

Foto: Petr Makovička

Vršek bochníku odkrojte a vnitřek vydlabejteFoto: Petr Makovička

Tip: Nejlepší je guláš druhý den, když se rozleží a všechny chutě a vůně se krásně propojí do sebe. Výborný je i jen tak bez ničeho. A k tomu samozřejmě dobře vychlazené pivo. To je pak jedna báseň.

Související témata:

Načítám