Hlavní obsah
3,1
(264)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Také nedáte dopustit na papiňák? Proč? Protože v něm připravíte jak zdravá luštěninová jídla, tak poctivý vývar i dokonalý guláš. A to vše za zlomek času (a tím pádem i energie) než při klasickém vaření. Dneska si posvítíme, jak na to, aby vám guláš schválila i tchyně.

15 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • 750 ml piva
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Známá poučka, že cibule má být stejné množství jako masa, má něco do sebe: cibule dodá omáčce nejen chuť, ale také ji krásně zahustí, takže absolutně nebude potřeba mouka. Z masa je nejlepší hovězí kližka – po dobrém uvaření díky vysokému obsahu kolagenu krásně změkne a přitom zůstane šťavnatá.

Foto: Greta Blumajerová

Na guláš je nejlepší šťavnatá hovězí kližkaFoto: Greta Blumajerová

02.

Cibuli pokrájejte najemno a nechte ji přímo v tlakovém hrnci zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidejte maso nakrájené na dvoucentimetrové kostky a ještě asi deset minut zprudka restujte, až začne zlátnout – nejprve možná pustí vodu, ale ta se při vysoké teplotě po chvíli odpaří. Říká se, že guláši neškodí ani lehké připálení na počátku přípravy, ale k tomu vás samozřejmě navádět nechceme...

Foto: Greta Blumajerová

Maso nechte zatáhnout na změklé cibuliFoto: Greta Blumajerová

03.

Vmíchejte rajský protlak a papriku s kmínem, nechte jen pár vteřin rozvonět a poté ihned zalijte asi 750 ml tekutiny. Dejte pivo, ale použít můžete i vodu nebo pivo s vodou namíchat.

Foto: Greta Blumajerová

Po přidání protlaku, koření a piva nebo vody už za vás veškerou práci odvede tlakový hrnecFoto: Greta Blumajerová

04.

Přidejte pořádnou lžičku soli, hrnec uzavřete, přiveďte k varu a vařte hodinu. V tlakovém hrnci stačila opravdu hodina od chvíle, kdy se maso začalo vařit, aby bylo perfektně měkké. Při klasické přípravě počítejte s dvěma až třemi hodinami a kontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny.

Foto: Greta Blumajerová

Dnes už se vaření v papiňáku není třeba bát. Moderní hrnce disponují až pěti pojistnými funkcemi, a jsou tak naprosto bezpečné. Foto: Greta Blumajerová

05.

Kdyby byla omáčka příliš řídká, guláš bez poklice ještě chvíli zprudka povařte, aby se odpařila šťáva. Vmíchejte prolisovaný česnek a majoránku a podle chuti osolte a opepřete.

Foto: Greta Blumajerová

Díky cibuli je guláš parádně hustý i bez přidání moukyFoto: Greta Blumajerová

06.

Podávejte s domácím knedlíkem či pečivem a posypané čerstvou cibulkou.

Foto: Greta Blumajerová

S knedlíkem, nebo chlebem, ale vždy s čerstvou cibulkou pro svěží dech!Foto: Greta Blumajerová

Tip: Spolu se sladkou paprikou přidejte do guláše i lžičku pálivé nebo trochu chilli, dodá jídlu příjemný šmrnc.

V čem připravíte guláš téměř bez práce?

Foto: Archiv firem

Kvalitní nerezové hrnce vám vydrží léta. Hodí se na všechny typy sporáků včetně indukce, tyto modely mají i parní koš pro šetrné vaření v páře. Na foto (zleva): Tefal Clipso Minut Perfect (s elektronickou minutkou a pěti bezpečnostními pojistkami), objem 6 nebo 7,5 l, cena od 3699 Kč. Lamart, objem 4 l, cena 1549 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Sice to trvá déle, ale dobrý guláš uvaříte i v multifunkčním hrnci. Většina jich má kromě pomalého vaření hned několik dalších funkcí, třeba pečení. Na foto (zleva): Concept, včetně formy na bábovku, 2499 Kč. Gastroback, s výrobníkem jogurtu, 4999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Několikavrstvé sendvičové dno moderních tlakových hrnců zaručí dokonalé rozložení tepla i dlouholetou odolnost. Bezpečnost zajišťuje hned několik pojistek. Na foto (zleva): Tefal Secure5 Neo 6 nebo 8 l, s pěti pojistkami, cena od 1569 Kč. Profi Cook, s čtyřstupňovým bezpečnostním systémem, 1599 KčFoto: Archiv firem

Používáte doma papiňák nebo si raději počkáte, než se maso či luštěniny uvaří postaru?

Reklama

Související témata:

Načítám