Hlavní obsah

Víme, po jakých ženách muži touží!

Foto: Thinkstock

Po jaké ženě touží muži? Po samostatné se slibnou kariérou, nebo po něžné bezbranné víle?Foto: Thinkstock

Reklama

Jsou úspěšné, finančně nezávislé a sebevědomé. Jediné, co od muže potřebují, je láska. A pak jsou ženy, které musejí mít vedle sebe ochránce, živitele, toho, kdo se o vše postará. Které z nich mají u mužů větší šanci? Po kom pánové tvorstva touží? Po poraněné lani, která potřebuje zachránit a odvděčí se oddanou láskou, nebo po rovnocenném parťákovi?

Článek

Veškeré lidské vztahy jsou založeny na tom, že se daní dva lidé z nějakého důvodu potřebují, vzájemně si naplňují své touhy a přání. A samozřejmě nejvíc to platí pro vztahy partnerské. A přesně od toho se odvíjí i výběr partnera, tedy to, u jakých mužů bodují úspěšné a samostatné manažerky, a u kterých naopak ty hospodyňky, jež dovolí mužům „vládnout“.

Úspěšná a nezávislá? Bojím, bojím!

Muži jsou po staletí naprogramovaní na boj a na soupeření, téměř všichni to prostě mají v sobě. Proto mnohým z nich vyhovují ženy, na nichž je jednoznačně znát, že si život bez muže nedovedou představit. Že ho potřebují v podstatě stejně jako vzduch. A naopak ženy, které nic takového nepotřebují, v nich vyvolávají strach. „Muži byli v minulosti lovci a i v běžném životě potřebují bojovat. Cítí-li se ohroženi ženami; jsou-li ty ženy úspěšnější než oni, zažívají nelibé pocity. Žádný bojovník přece nepůjde do předem prohrané bitvy,“ vysvětluje psycholožka Lenka Čadová.

Foto: Thinkstock

Soběstačných, silných žen se někteří muži zaleknouFoto: Thinkstock

Navíc jsou muži po tisíciletíchnaučeni, že je ženy k přežití nutně potřebují. „Jsou zvyklí, že musí ženy živit, starat se o ně, zabezpečit rodinu a podobně. A vedle ženy, která tohle bez problémů zvládá sama, se nemohou tímto způsobem uplatnit,“ upřesňuje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Největší strach pak mají z toho, že vlastně nemají takové ženě co nabídnout. „Bohužel jim nedochází, že ona sice vede síť hotelů, ale že nejvíc ze všeho by ocenila, kdyby se měla večer ke komu vracet, kdyby mohla někomu skutečně důvěřovat. A diamantový náhrdelník si klidně koupí sama,“ dodává Katarína Lomská Filasová. Tyto ženy chtějí někoho, kdo je obejme, ke komu se po náročném pracovním dni přitulí a ony budou moci být samy sebou. Protože i tvrdé byznysmenky touží po lásce a po vědomí, že kdyby se cokoli dělo, mají se o koho opřít.

Chceme být potřební, ale už ne tak moc

To žen, z jejichž chování a postojů je jasné, že je pro ně muž důležitý nejen po stránce citové, ale i materiální, se muži bát rozhodně nemusí. Naopak dostávají to, po čem touží.„Vedle takové ženy se cítí potřební, důležití a nepostradatelní. A nemusí nijak složitě přemýšlet, jak takového postavení docílit, ten scénář je jasně daný,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová. Samozřejmě tu hrozí riziko, že po nějaké době se příliš závislá žena stane břemenem, zátěží, kteoru už muž nebude chtít nést. Ale pravdou je, že řada mužů to ráda podstoupí, protože je to nejsnazší způsob, jak se cítit mužně.

Foto: Thinkstock

Některé ženy hledají v muži oporu a ochranuFoto: Thinkstock

Časy se mění

Ale co tedy úspěšné a samostatné ženy? Mají u mužů smůlu, nebo mají šanci na lásku i ony? Díkybohu již neplatí, že si úspěšné manažerky u opačného pohlaví ani neškrtnou. Zaprvé se pomalu ale jistě tyto po staletí naučené archetypy chování mění. Koneckonců ještě celkem nedávno bylo v podstatě nemyslitelné, aby muži zůstávali s dětmi na mateřské, ale dnes to tak leckteré rodiny praktikují. A zadruhé jsou muži, kteří nemají problém podělit se o vůdčí postavení ve vztahu se ženou a učinit ze soužití rovnocenný partnerský vztah. Jde především o následující muže:

  • Muži, kteří nemají tendence si partnerku podmanit a vlastnit ji – tedy svobodomyslní, tolerantní muži, kteří netrpí sklony k machismu.
  • Úspěšní sebevědomí muži – ti, co nemají problém se sebedůvěrou. Nepotřebují si svou cenu dokazovat tím, že je na nich jejich partnerka závislá. „Schopné ženy imponují schopným mužům. Ti v ženě hledají rovnocenného partnera a dost často se vzájemně podporují v profesním a osobním růstu. Úspěchy jednoho jsou totiž úspěchy i toho druhého,“ říká Lenka Čadová.

Tip redakce:Vážně to funguje! Přesvědčí vás o tom článek Moje žena je generál. A mě to baví!.

Výsledek? Rozhodně nerozhodně!

Díky bohu neexistuje žádný univerzální muž (samozřejmě ani žena), a tak je to v tomto případě nerozhodně. „Je to stejné, jako když se některým mužům líbí štíhlé ženy, jiní vyhledávají partnerky plnějších tvarů. Někdo preferuje blondýny, jiný brunety. A i tady platí, že oba typy žen najdou své uplatnění, což je skvělé,“ říká Katarína Lomská Filasová.

Ta navíc připomíná, že člověk se mění a vyvíjí, takže leccos se může změnit. Nikde není psáno, že se z poraněné laně nestane ředitelka obří nadnárodní firmy, a naopak že dosavadní manažerka nepověsí kariéru na hřebík, pořídí si šest dětí a stane se z ní oddaná matka na plný úvazek. „Jednoduše všichni máme různé životní fáze a nikdo z nás není neměnný typ,“ zakončuje Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:K tomu, aby vás miloval, tedy není potřeba být ani extrémně úspěšná manažerka, ale ani zakřiknutá hospodyňka. Chcete být jeho osudová žena? Musíte mít tyhle vlastnosti!.

Jaký je váš názor? Skutečně se muži přestávají bát úspěšných žen?

Reklama

Související témata:

Načítám