Hlavní obsah

Vyhlaste válku plísním

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spáry jsou živnou půdou pro plísněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš souboj s plísněmi znesnadňuje mnoho faktů. Málokdo ví, že umakartové panelákové koupelny vůbec nebyly - a pokud jsme je nezrekonstruovali včetně odvětrání, tak ani nejsou - vhodné k sušení prádla a umístění pračky, protože si neporadí se zvýšenou vlhkostí.

Článek

Přesto souboj s vlhkostí nemusí být tak těžký - stačí se podívat ke stropu a možná tam ještě objevíme mřížku od ventilátoru. Tudy potom vede cesta ke zdravějšímu klimatu. Pokud ho zprovozníme - cena se pohybuje kolem tisícikoruny a lze jej vyměnit bez jakýchkoli dodatečných úprav - a budeme pravidelně čistit mřížku od prachu, máme z poloviny vyhráno.

Druhá část boje probíhá s naší leností ohlídat, zda je odvětrání zapnuté. Vypnuté nám moc nepomůže. Ovšem pokud nedonutíme zbytek rodiny ho zapínat, máme i jiné možnosti. První je napojení odvětrání na osvětlení, tedy kdykoli rozsvítíme, zapne se větrák. Toto řešení má však jednu chybičku, a to tam, kde se suší v koupelně prádlo. Buď bychom museli mít pořád rozsvíceno, nebo se nám vlhkost nesníží. Pro tyto případy jsou potom určená čidla za několik stokorun, která neustále sledují vlhkost vzduchu v prostoru a jakmile překročí nastavenou hodnotu, sama zapnou odvětrání.

Podobné systémy řízené výměny vzduchu je možné si pořídit i do obytných místností. Jejich cena je však natolik vysoká, že je snad opravdu lepší překonat vlastní lenost a pravidelně větrat.

Ve znamení čistoty

Třetí podmínkou pro růst plísní je také „potrava". Co se stává vhodnými živinami pro plísně? Veškeré nečistoty a organické látky v bytě. Přičemž odstranit je také není zcela jednoduché, protože při jakékoli činnosti člověk po sobě zanechává prach, šupinky kůže, vlasy a další organické látky. Ty se stávají ideálním zdrojem živin pro plísně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mít v koupelně okno je výhodouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Většina z nás se snaží používat ekologické a k přírodě i k nám šetrné čisticí prostředky. A protože jsme přesvědčeni o jejich šetrnosti, pouze je běžně - na rozdíl třeba od sava - opláchneme. Zbytky čisticího prostředku zůstanou na povrchu i v různých spárách a potom představují pro bakterie bohatý zdroj živin. Proto ať už používáte k přírodě šetrné výrobky, nebo různé chemické „drasťáky", nezapomeňte vanu, umyvadlo, sprchový kout, obklady i dlažbu několikrát důkladně opláchnout čistou vodou.

Načítám