Hlavní obsah

Vypěstujte si bylinky i v paneláku

Foto: Thinkstock

Čerstvé bylinky jsou lepší než sušenéFoto: Thinkstock

V receptech se neustále píše „použijte čerstvý tymián, mátu, bazalku“. Kde ale tyhle bylinky pořád brát? Věřte, že na balkoně, nebo klidně i za oknem. A nepotřebujete k tomu nic než trochu zeminy, pár truhlíků, slunečné místo a sazeničky, které jsou již nyní v obchodech k dostání. Poradíme, jak na ně!

Článek

Čerstvé bylinky vám krásně provoní kuchyni, a i jídlo je s nimi chutnější než se sušenými. Já třeba každoročně (i když přiznávám, že loni jsem vynechala) pěstuji tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku, bazalku, a když se mi na terasu vejdou, tak i libeček a mátu (tu hlavně na mojito:-)). A není nic jednoduššího! Rozhodnutí o tom, které bylinky doma pěstovat, necháme na vás, minimálně inspirovat se ale můžete v tomto článku.

Světlo, teplo, voda

Většina bylinek je v podstatě nenáročných, jen potřebují dostatek světla a tepla. Rostlinka potřebuje minimálně šest hodin přímého světla denně, takže se vůbec nebojte jižní nebo západní strany bytu, bude jim tam jedině dobře. „Bylinky obecně potřebují hodně světla a bez přímého slunce se v podstatě neobejdou. Jinak rostou jen do výšky, nemají žádnou sílu a nejsou ani tak aromatické,“ říká Jakub Krulich ze zahradnictví Krulichovi v Praze. Na jižní straně ale nezapomeňte na stínění, aby je letní polední slunce nespálilo. Jednotlivé rostlinky můžete mít buď v jednotlivých květináčcích, nebo v truhlíku. Jen musím z vlastní zkušenosti doporučit bazalku dávat od ostatních bylinek zvlášť, potřebuje dostatečnou zálivku a zároveň je háklivá na přemokření.

Foto: Thinkstock

Majoránka, šalvěj, tymiánFoto: Thinkstock

Co nakoupit?

Nejprve si zajděte do zahradnictví a nakupte si vše potřebné: drenáž, kvalitní zeminu s přídavkem rašeliny, hnojivo pro zelené rostliny a saláty, květináče (krásně působí klasické hliněné) a misky pod ně nebo truhlíky, lopatičku, kolík na sázení a samozřejmě sazeničky. Na pěstování ze semínek už je totiž koncem března na spoustu bylinek pozdě – vyžadovaly by předpěstování ve fóliovníku: finančně se to nevyplatí, a navíc je s tím dost práce. „Doporučujeme nejen začátečníkům kupovat rovnou sazeničky. Snadno se stane, že se rostlinky po výsevu na okně vytáhnou a pak hned popadají, “ vysvětluje Jakub Krulich záludnosti pěstování ze semínek.

Pokud máte balkon nebo terasu, neváhejte a pořiďte si tzv. jahodové nebo terasové květináče. Bylinky můžete efektně rozmístit po celém prostoru, pověsit je na zeď a z obyčejného panelákového balkonu udělat domácí voňavé zahradnictví. A ještě jedna rada: ty bylinky, které budete používat nejčastěji, si dejte hned vedle dveří, ať je máte opravdu po ruce!

Foto: Thinkstock

Pažitka, rozmarýn, bazalkaFoto: Thinkstock

Vyberte si zdravé rostlinky

Pozor musíte dávat hlavně při výběru sazeniček. Dbejte na to, aby rostlinka vypadala zdravě, ale uhnívající spodní list nemusí nutně znamenat, že je rostlina nemocná. Dobré zahradnictví nepoznáte jen podle toho, že vám prodavačka ochotně se vším poradí, ale hlavně podle optimálně zalitých rostlin – měly by růst v mírně navlhlé půdě. Pokud si nejste jisti, zeptejte se známých, kam pro podobné věci chodí oni, a uvidíte, že vám určitě někdo poradí.

Jak postupovat?

Sazeničky nejprve vyndejte z květináčků, ve kterých jste je koupili, a odstraňte nadbytečnou zeminu. Dávejte ale pozor, abyste nepotrhali kořínky! Rostlinky pak přikryjte vlhkým hadrem, aby kořeny nezaschly, a připravte si květináče. Na dno květináče je potřeba dát tzv. drenážní vrstvu. Použít můžete například hliněné střepy nebo kamínky. Drenáž slouží k odvádění přebytečné vlhkosti, a zabraňuje tak uhnívaní kořínků rostlinek. Pak květináč vyplňte kvalitní zeminou. Do té udělejte sázecím kolíkem důlek, vložte rostlinku, zasypte ještě trochou zeminy, kterou zatlačíte podél stonku, a je hotovo.

Foto: Thinkstock

Rostlinkám dělá dobře pravidelné zkracováníFoto: Thinkstock

Jak velké rozestupy mezi rostlinkami dělat?

Samozřejmě záleží na tom, jak velkou bylinku sázíte. Třeba majoránka je malý keřík, kterému stačí rozestup kolem 5–7 centimetrů. Velké rostliny, jako třeba rozmarýn nebo levandule, je vhodné sázet do samostatných květináčů. Působí i jako krásná ozdoba na stole:-). U každé bylinky si zjistěte, z jaké země pochází, a podle toho je k sobě seskupujte do truhlíků. Bylinkám z rašelinišť se nikdy nebude dařit ve stejném truhlíku s těmi z horkých a suchých oblastí. Sušší půda nijak neškodí např. rozmarýnu, tymiánu, levanduli, meduňce nebo šalvěji, naopak pravidelnou zálivku potřebují např. majoránka, máta nebo libeček.

Jak o rostlinky pečovat?

Bylinky samozřejmě musíte také pravidelně zalévat. Půda by nikdy neměla být příliš mokrá, ale dbejte, aby ani úplně nevyschla – špatně pak do sebe vsakuje vodu. Zhruba jednou za 6–8 týdnů rostlinky trochu přihnojte. I když žádné koření zrovna nepotřebujete, musíte rostlinky pravidelně zaštipovat, aby byly košaté a nerostly jenom do výšky. To, co nespotřebujete, můžete nasušit. V mnoha zahradnictvích koupíte sazeničky už teď, na přelomu března a dubna, do třech zmrzlých (12.–14. května) je ale mějte v bytě za oknem nebo je dovnitř ukládejte aspoň na noc, aby vám je nespálil případný ranní mrazík. „Jsou trvalky, jako třeba tymián, saturejka, oregano nebo máta, kterým nevadí ani chladné počasí, přezimují i venku na zahradě. Jednoleté bylinky jako třeba bazalka už jsou ale na teplotu náchylné a jakmile klesne pod deset stupňů, rostlinka to nemusí přežít, “ dodává Jakub Krulich.

Jaké máte zkušenosti s pěstováním bylinek doma vy? Jak dlouho vám vydrží? Pěstujete rostliny ze semínek, nebo kupujete až sazeničky? A kam pro ně chodíte? Svoje rady a tipy nám pište do diskuse pod článkem nebo na jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata: