Hlavní obsah

Vysokánské podpatky? I ty mohou být pohodlné!

Foto: Thinkstock

Podpatky milované i zatracované. K jaké skupině patříte právě vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Podpatky stoupají už několik sezon do nebeských výšin, a přestože jsou hrdinky, které kráčejí na dvanácti centimetrech, jako by se nechumelilo, většina má z vysokánských bot respekt. Naštěstí se této skupiny ale návrhářům zželelo a vrátili se k podpatkům s platformou, ve kterých se nemusíte bát pádu na… ústa. Nevěříte? Zkuste je a uvidíte, že nebudete chtít jiné!

Článek

Vysoké podpatky (a teď nemluvíme o nějakých pěti centimetrech) nejsou zrovna tím nejpraktičtějším, co si můžete obout, ale kdo by odolal, když vypadají tak nádherně? O tom by mohly vyprávět naše redakční milovnice podpatků, které o nich dokonce napsaly knihu (tu najdete mezi našimi tipy na letní četbu). Nohy v nich zkrátka vypadají modelkovsky dlouhé, vy jste nejen vyšší, ale i štíhlejší a ten pocit, když v nich kráčíte! Už po pár hodinách ale přichází bolení nohou, bříška prstů pálí jako čert a vy nadáváte na špatné chodníky, kvůli kterým jste už několikrát zavrávoraly, nebo dokonce upadly. Vzdát se vysokých bot, nebo obětovat pohodlí? Letos už se nemusíte rozhodovat.

Foto: archiv firmy

Na foto: DiorFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: PradaFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: MarniFoto: archiv firmy

Proslavily je „Spajsky“

Podpatky zkombinované s platformami samozřejmě nejsou ničím novým, i když o nich nějakou dobu nebylo ani vidu, ani slechu. Největší rozmach zažily v sedmdesátých letech, kdy ale měly trošku jinou podobu. Přesně tu, ve které je proslavily „Spajsky“ v devadesátých letech. Pamatujete si na ta „kopyta“ s širokými podpatky a mega platformami (nápad pocházel od revolucionářky Vivienne Westwood)? Ale stejně, jako se všichni přesytili skupinou Spice Girls, utichl časem i tento trend. Platformy jako takové samozřejmě nezmizely, ale v kombinaci s podpatky se moc nevyskytovaly. Velký comeback slaví až během posledních sezon a vypadá to, že si vynahrazují ta léta, kdy byly v ústraní. Jsou totiž opravdu všude. Ale jak už to tak u návratů bývá, v trochu jiné podobě.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos, BaťaFoto: archiv firem

Boty už nejsou tak robustní

Boty už nezdobí žádné mohutné podpatky, naopak, platformy jsou i u lodiček s tenkým podpatkem. Podrážka může buď splývat s botou, takže je stěží vidět, nebo je úmyslně barevně odlišená. Co se týče trendů, vedou výrazné barvy a jejich kombinace (podívejte, jak se rozjeli u Diora), zelenou ale mají i lodičky v tělových odstínech (inspirovat se můžete značkou Marni). Chcete vědět více? Klikněte na náš článek Nové boty na jaro? Tyhle jsou in!.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Baťa, SchollFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Deichmann, HumanicFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Baťa, HumanicFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop, ZaraFoto: archiv firem

Nepoznáte, že máte podpatky

A co že je na nich tak úžasného, že je musíte mít i vy? Jsou neuvěřitelně pohodlné. I když zkoušíte na první pohled nenositelně vysoké boty, pokud mají platformu, stává se jejich nošení mnohem snesitelnější. Díky vyvýšení totiž stojíte výš a podpatek se tak o několik centimetrů zkracuje. Stačí sledovat sklon nohy. To ale není jediným důvodem. Jen zapátrejte v paměti – která část nohy vás v podpatcích začne bolet jako první? Většinou to jsou bříška. S tenkou podrážkou totiž cítíte každé šlápnutí. Nepřesvědčili jsme vás? Zajděte do nejbližší obuvi a vyzkoušejte je samy. Už po pár krocích ucítíte rozdíl, půjdete stabilněji a vůbec vám nepřijde, že máte na nohou takové „chůdy“.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos, ZaraFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Deichmann, ZaraFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Humanic, ZaraFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Baťa, DeichmannFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos, ZaraFoto: archiv firem

Chcete se naučit chodit na podpatcích nebo dovést vaši chůzi k dokonalosti? Sledujte našeinstruktážní video a nechte se vyškolit zkušenou modelkou.

Jak jste na tom s podpatky? Nosíte je, nebo se jim úspěšně vyhýbáte? Na kolik centimetrů si troufáte? Budeme se těšit na vaše názory.

Reklama

Související témata:

Načítám