Hlavní obsah

Naučíme vás chodit na podpatcích!

Foto: Ondřej Kroutil

Vysoké podpatky působí velmi ženskyFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Jsou krásné, zeštíhlují, zkvalitňují milostný život a muži i ženy na celém světě je milují! O čem je řeč? O botách na podpatku. Že si na ně netroufnete? Nevadí. Dnes vás to hodláme naučit. Brzy v nich budete ladně plout na plese nebo se procházet v podzimních ulicích tak, že vás nikdo nepřehlédne. Kurz chůze na vysokých podpatcích právě začíná!

Článek

O botách na vysokém podpatku se říká, že jsou to boty koketní. Aby ne, když nám dodají nejen pár chybějících centimetrů navíc, ale také zeštíhlí naše nohy, posílí svaly na nohou, vytvarují krásná lýtka a zvednou sebevědomí. Italští vědci dokonce přišli na to, že ženy, které nosí alespoň pěticentimetrové podpatky, mívají uspokojivý sexuální život.

Jak to s tím souvisí? Držení těla, kterého s podpatky docílíme, posiluje svaly pánevního dna, které hrají, jak víme, v sexuálním životě velmi významnou roli. Ještě váháte? Pokud vaše obavy pramení z toho, že na nich neumíte chodit, naučte se to podle našeho videa zde:

1. lekce: Začínáme zkoušením a nazouváním!

Pokud s botami na podpatku začínáte, zvolte raději pevnější typy. Ideálně pokud mají pásky kolem kotníku, zkrátka boty, které dobře drží na noze, a také nižší podpatek (cca do 8 centimetrů). Pro začátek se vyvarujte koupě pantoflíčků nebo subtilnějších podpatků s jedním páskem kolem kotníku, to až si budete jisté.

Ideální je zkoušet boty naboso. To vám ovšem v obchodech většinou nedovolí, takže se budete muset spokojit s punčoškami. Obejít se to dá i punčochami s oky. Lodičky se všeobecně nosí lépe naboso, protože kůže je v přímém styku s botou, a tak i díky potu lépe přilne, to se ovšem v zimě nedá. Když máte punčochy, stejného efektu dosáhnete, pokud si malinko navlhčíte chodidlo. Zkoušení bot nechte na dobu, kdy je budete nosit. Noha během dne natéká.

Propněte špičku a vklouzněte do boty. Musíte se v ní cítit pohodlně, nikde nesmí nic tlačit. Noha musí být jako v pokojíčku. Nejsou boty jako boty a nepohodlí nebývá otázkou velikosti podpatku, nýbrž ušití boty. Projděte se v nich několikrát tam a sem. Zkoušejte v nich i přenášet váhu a pohupovat se. Pokud je všechno v pohodě, můžete si své vysněné střevíčky koupit a doma je trochu rozchodit.

Foto: Ondřej Kroutil

Ani zimní móda se bez vysokých podpatků neobejdeFoto: Ondřej Kroutil

2. lekce: Jak se správně pohybovat

Úspěch přeje připraveným. Nejlepší trénink je v domácím prostředí. Nové boty potřebují tak jako tak prošlápnout. Pohyby by měly být plynulé. „Hlavu držte vzhůru, ramena dolů. Vyrovnejte páteř, jako byste v sobě měly pravítko,“ radí zkušená modelka Markéta Vlachová, která se chůzí po molech živí už od svých 3 let. Nohy pokládejte přirozeně před sebe, jako byste chtěla chodit po rovné čáře. Modelky na molech nohy extrémně kříží, což je pro chůzi v terénu neúnosné. Zrcadlo vám pomůže zkoordinovat ladnost pohybu. Při chůzi propínejte prsty u nohou a přenášejte váhu postupně ze špičky na polštářek (bříško) chodidla a poté na patu.

Druhá noha se mezitím připravuje na svůj krok. Odlepte ji, přeneste váhu na polštářek (tím předejdete ukopnutí podpatku) a vysuňte ji vpřed. První noha už pěkně pevně stojí celou vahou na zemi. Snažte se dělat menší kroky, ty lépe zvládnete a také chůze bude pomalejší a sexy. Kotník vypadá líp, když špičky při chůzi stáčíte směrem ven. Čím nižší máte podpatek, tím více byste měly držet váhu vzadu na patě. Co se týče boků, nechte je volně dělat, co se jim zachce. Boty vás přinutí jimi kroutit samy. Pokud to přeci jen chcete vylepšit, představujte si, že opisují osmičky a nechte je předbíhat vaše tělo. Trénovat se dá i na chodícím páse. Až si budete trochu jistější, vyrazte do podzimních ulic.

Tip Marilyn Monroe: Kroutila úžasně zadečkem. Víte proč? Protože si nechala na jedné botě podpatek o centimetr zkrátit. Tak měla jistotu, že se její boky pohnou při každém kroku. Centimetr je ovšem příliš. Chcete-li to zkusit, požádejte svého ševce, aby vám na jedné botě zkrátil podpatek o 3 až 5 milimetrů. Uvidíte ten rozdíl.

Foto: Ondřej Kroutil

Mnoho žen se podpatků vzdá, protože si myslí, že by na nich neuměly choditFoto: Ondřej Kroutil

3. lekce: Chodíme v terénu

Než se vydáte do terénu, měly byste vědět, že...

  • ...po asfaltu se dá chodit pouze v zimě. V létě se mu raději vyhněte, promění se v lepivou past, ze které vás dostane snad jen svalnatý zachránce.
  • ...po mramoru se musí chodit velmi opatrně. Stačí jediná chyba a skončíte na zemi. Pokud se na něj dostanete, držte se blízko budov, abyste se měly případně čeho chytit. Vychytávkou je zbrousit si podrážky lehce smirkovým papírem. Pokud nechcete boty ničit, zkuste podrážky potřít kalafunou (destilační zbytek z pryskyřice borovic, který se využívá například v hudebním průmyslu a koupíte ho v drogeriích).
  • ...kočičí hlavy jsou horor a noční můra i modelek, jak potvrzuje Markéta Vlachová. Jedinou radou je vyhnout se jim. Ať jsou mokré, suché nebo zmrzlé, není možné na nich držet rovnováhu. Raději než tudy jděte po silnici.
  • ...eskalátory jsou v pohodě, pokud jedete nahoru. Stůjte na bříškách a držte se postranních madel. Když pojedete dolů, snažte se držet rovnováhu a opět stát na špičkách, aby se vám podpatek nezasekl ve škvírkách.
  • ...kanálové mřížky jsou nebezpečné samy o sobě. Čím užší jsou mezery mezi mřížkami, tím je to horší. Našlapujte opět po špičkách a doufejte, že budete brzy pryč!

Foto: Ondřej KroutilV botě se musíte cítit dobře bez ohledu na podpatekJaké boty pro jakou příležitost?

Stále se bavíme o botách na podpatku! Pro volbu správné výšky podpatku je důležité vědět, jak dlouho v nich budete a kde se budete pohybovat.

  • Subtilní podpatky s tenkým páskem vzadu jsou skvělé třeba na večeři.
  • Na taneční parket jsou vhodnější pevnější boty s více pásky a podpatek klidně i vyšší (cca 8 centimetrů).
  • Boty s ovinovacím páskem, které jsou příliš sexy, si raději neberte na schůzku s rodinou vašeho drahého.
  • Výběrem bot také můžete vyzdvihnout nebo naopak zakamuflovat vaše společenské postavení. Pravidlo zní: Čím tenčí podpatek a vyšší klenba, tím vyšší společenské postavení a finanční situace. Alespoň v zahraničí se to tak bere!
  • Nejideálnější pro optické prodloužení těla a ztenčení stehen jsou boty na vysokém a širokém podpatku. Je třeba ovšem volit vkusně.
  • Řídíte-li se trendy, tak vězte, že i v nastávající sezoně se máte na co těšit. „Co se týče barev, tak převládá tradiční černá, ale i přírodní barvy jako hnědá a béžová. Novinkou jsou kovové odstíny šedé, modré a hnědé a všechno, co je lesklé. Výška podpatků záleží na vás, většina žen v zimním období sahá spíše po střední výšce podpatku než klasických jehlách,“ vysvětluje Petra Bartáková, oblastní manažerka firmy Mixer.

Marilyn Monroe jednou prohlásila: „Nevím, kdo vymyslel podpatky, ale ať už to byl kdokoli, všechny mu hodně dlužíme.“ Tak ať se vám na nich dobře chodí!

Děkujeme firmě Mixer za poskytnutí prostor k natáčení.

Zdroj: Jak chodit na vysokých podpatcích, Camilla Mortonová

Reklama

Související témata:

Načítám