Hlavní obsah

Výtečné moučníky s kakaem: Tyhle musíte ihned vyzkoušet!

Foto: Greta Blumajerová

Tři parádní kakaové moučníky vás dostanou jednoduchou přípravou a lahodnou chutíFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Kakaovým moučníkem nic nezkazíte, má je rád každý. Krásně voní, na talíři vypadají úchvatně a kombinovat se dají snad se vším. Nevěříte? Zkuste tyhle tři, zamilujete si je!

Článek

Chladné počasí úplně vybízí k tomu, abyste si uvařili kávu nebo čaj, zalezli si pod deku a posilnili se lahodným moučníkem. A právě teď přišel čas na ty ořechové, kakaové nebo skořicové, které vás zahřejí na těle i na duši. V dnešním článku najdete tři jednoduché moučníky s kakaem, které mají vždy něco navíc – jednou pomeranč, jednou tvaroh a nakonec voňavý banán. Upečte si je a udělejte radost sobě i zbytku rodiny!

Muffinky s kakaem a pomerančem

Na 24 malých muffinů potřebujete: 1 velký pomeranč, 200 g polohrubé mouky, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 50 g hořké čokolády, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu, 3 lžíce oleje, ½ kypřicího prášku, 1 vajíčko, 3 lžíce mléka

Foto: Greta Blumajerová

Nahořklý pomeranč a kousky lahodné čokolády tvoří harmonickou souhru chutíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vůně pomeranče a čokolády připomíná vánoční atmosféru, nalaďte se na ní taky! Do misky prosejte mouku, přidejte cukr, kypřicí prášek, kakao a kůru z pomeranče. Vše promíchejte. Pak opatrně vmíchejte olej, celé vajíčko, med a šťávu z pomeranče. Kdyby vám těsto přišlo příliš husté, můžete přidat trochu mléka. Vše pomíchejte a nakonec přidejte čokoládu nasekanou na menší kousky. Plech na malé muffiny nebo malé formičky plňte do ¾ a pečte na 170 stupňů asi 12 minut.

Kakaový tvarohový koláč

Na těsto na 1 dortovou formu potřebujete:250 g hladké mouky, 3 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vajíčko, 150 g tuku na pečení, ½ hrnku cukru krupice, pečicí papír

Na náplň potřebujete: 1 sáček vanilkového pudinku, 400 g polotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 vajíčko, případně 3 lžíce mléka

Na drobenku: 75 g másla, 50 g kakaa, 150 g hladké mouky, 75 g cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Jemný tvarohový moučník zachutná každému, je akorát sladký a na jazyku se přímo rozplýváFoto: Greta Blumajerová

Postup:V misce smíchejte všechny ingredience na těsto. Míchejte dostatečně dlouho, aby v těstě nevznikly hrudky a všechny ingredience se krásně spojily. Hotové těsto dejte aspoň na 30 minut do lednice. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte 2/3 těsta. To dejte péct asi na 15 minut na 180 °C.

V další misce smíchejte tvaroh, vajíčko, pudink a cukr. Kdyby vám náplň připadala příliš hustá, přilejte trochu mléka. Z mouky, másla, cukru a kakaa připravte drobenku, stačí ingredience důkladně propracovat prsty tak, aby vznikla drobivá hmota.

Z poslední třetiny těsta vyválejte plát, dejte ho kolem dokola formy a naplňte tvarohovou náplní. Celý povrch hustě posypte drobenkou a na 180 °C pečte ještě 50 minut.

Banánový koláč

Na 1 koláčovou formu potřebujete: 80 g hrubé mouky, 120 g cukru krupice, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 3 větší vajíčka, 2 vyzrálé banány, 200 g hořké čokolády, 6 lžic oleje, pečicí papír

Foto: Greta Blumajerová

Tenhle koláč je díky banánu krásně vláčný, kdyby vám to ale nestačilo, přidejte k němu třeba šlehačku nebo zakysankuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Banán s čokoládou nebo kakaem funguje prostě vždycky (přesvědčit se můžete těmito muffiny nebo třemi super moučníky), proto tímto koláčem nikdy nic nezkazíte. Příprava je vážně jednoduchá! Cukr smíchaný s kakaem vyšlehejte se žloutky do pěny. Banány rozmačkejte nebo rozmixujte na kaši, přimíchejte je k pěně a vmíchejte kypřicí prášek a mouku.

Z bílků vyšlehejte tuhý pevný sníh a po částech ho opatrně vmíchejte do těsta. Vznikne řídké těsto. To nalejte do koláčové formy vyplněné pečicím papírem a dejte péct na 180 stupňů asi na 35 minut. Před vyndáním z trouby koláč zkontrolujte špejlí. Až koláč trochu vychladne, celý ho polejte polevou z rozpuštěné čokolády a oleje a nechte v chladu ztuhnout.

Jaké kakaové moučníky pečete doma vy? Dáváte přednost buchtám na plech nebo menším moučníkům, jako jsou koláčky a muffiny?

Reklama

Načítám