Hlavní obsah

Zbavte se kruhů pod očima!

Foto: Isifa

Víte, proč máte kruhy pod očima?Foto: Isifa

Reklama

Kruhy pod očima! „Umí" vás udělat starší, než ve skutečnosti jste, vypadáte kvůli nim unaveně a nezdravě. S tím je třeba skoncovat! Přečtěte si, co všechno kruhy pod očima způsobuje a jak se jich konečně zbavíte.

Článek

Kůže v oblasti očních víček bývá hodně tenká a těsně pod jejím povrchem pak lehce prosvítají cévy, kterými proudí krev, což se navenek projeví tmavší kůží, takzvanými kruhy pod očima. Podívejme se, co je jejich příčinou.

Dědičnost: Pokud máte tmavé kruhy v rodině, budete k nim náchylnější.

Opalování: Během slunění se aktivuje kožní pigment i v oblasti kolem očí, a to může způsobit tmavnutí kůže. Pokud se navíc spálíte, pak narušená kůže bude ještě tenčí a vrásčitá.

Stárnutí:Jak vám přibývají roky, kůže pod očima se stává tenčí a drobné žilky jsou stále patrnější.

Spánek:Když ležíte, tekutina má tendenci shromažďovat se v dolních víčkách, čímž se tvoří otoky kolem očí, které působí jako tmavé kruhy. Nicméně i nedostatek spánku může způsobit, že žíly pod očima se více naplňují krví, a tím se kůže ztmaví.

Alergie:I chronická kožní onemocnění, jako je ekzém nebo kožní alergie, mohou být viníkem tmavých kruhů. Některé alergie způsobují svědění očních víček. Jejich mnutím a škrábáním si přivodíte ztmavení jemné pokožky. U lidí, kteří trpí sennou rýmou nebo potravinovými alergiemi, bývají kruhy dost patrné.

Výživa:Špatné stravovací návyky a nedostatek vitaminů povede ke vzniku tmavých kruhů, stejně tak jako dehydratace nebo nedostatek železa.

Těhotenství a menstruace:Kůže má tendenci stávat se bledší. Následkem toho se pak zřetelněji objevuje tmavší kůže pod očima.

Foto: Isifa

Možnou příčinou kruhů pod očima je i opalováníFoto: Isifa

Nedejte tmavým kruhům šanci!

  • Pijte hodně vody, aby byla vaše pleť dostatečně hydratovaná. Voda vám pročistí a současně i zvláční pokožku. Snažte se pít alespoň 8–10 sklenic vody denně. Vodu vylepšete šťávou z citronu, bude nejen chutnější, ale i bohatá na vitamin C, který pomáhá posilovat cévy.
  • Myslete na ochranu proti slunečnímu záření. Používejte opalovací krém s minimálně 30+ ochranným faktorem. Půjdete-li na slunce, nezapomeňte na sluneční brýle.
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny, jsou bohaté na antioxidanty, které odplavují škodlivé látky z těla. Zaměřte se třeba na brusinky, borůvky, černý rybíz, cibuli, petržel a luštěniny.
  • Snižte příjem kofeinu, omezte tedy pití černé kávy, kofeinových nápojů typu coca-coly a různých energetických nápojů.
  • Příliš nesolte, sůl pomáhá zadržovat vodu v těle.
  • Spěte alespoň 8 hodin, a to na zádech s hlavou mírně vyvýšenou, aby se nehromadila tekutina v dolních víčkách.
  • Pod očima se neškrábejte a oči nemněte. Už tak jemná pokožka tím dostává pořádně zabrat.
  • Jak jen to bude možné, relaxujte a meditujte.
  • Používejte pleťové krémy, které obsahují AHA kyseliny a vitaminy C a K. Mohou pomoci snížit viditelnost tmavých kruhů, protože pokožku zesvětlí, správně vyživí a celkově omladí vzhled. (Podrovnosti o AHA kyselinách najdete ve článku Zázrak pro vaši pleť? AHA kyseliny!).

Odborné odstranění tmavých kruhů

S tmavými kruhy pod očima si poradí i dermatologové v rámci estetické dermatologie. Pozor, zákroky ale provádějí pouze ženám starších 18 let.

MUDr. Andrea Cabrnochová doporučuje k odstranění kruhů pod očima různé způsoby: „Má-li klientka pod víčky velmi jemnou a slabou pokožku, je vhodná pouze kosmetická korekce. V některých případech jsou kruhy pod očima doprovázeny prohlubněmi, zde se může klientka rozhodnout pro aplikaci gelové výplně s obsahem kyseliny hyaluronové nebo k mezoterapii kyselinou hyaluronovou. Při tomto zákroku se mikro injekcemi aplikují do střední vrstvy pokožky takzvané mezodermy, tj. léčivé roztoky obsahující vysoké koncentrace vitaminů, aminokyselin a koenzymů. Ale je možné vybírat i z dalších metod pro omlazení pleti, jako je chemický peeling, fotorejuvenace pulzním světlem IPL nebo diamantová dermabraze s využitím ultrazvuku. Po každém zákroku je nutná důsledná ochrana proti slunečnímu záření.“

Zakrýt kruhy pod očima zvládnete i sama

Skvělé výrobky, které mohou pomoci tmavé kruhy zakrýt, jsou korektory. Jen je nutné vybrat si o stupeň světlejší, než je barva vaší pleti. Korektor v tenké vrstvě nanesete pod oči a prsty jej rozetřete do ztracena. Korektory se dají zakoupit v lékárnách, parfumeriích nebo i přímo v kosmetických salonech. Jejich cena se pohybuje různě, třeba Garnier oční roll-on stojí kolem 200 korun a z těch dražších například Chanel stojí 1750 korun.

Pokud máte zkušenosti s nějakou metodou na odstranění tmavých kruhů pod očima, zapojte se do diskuse, třeba tím pomůžete i ostatním.

Reklama

Související témata:

Načítám