Hlavní obsah

Kruhy pod očima: Jak se jich zbavit nadobro?

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Řešíte často ráno, že jste se opět probudily s kruhy pod očima a vypadá to, že jste nespaly přinejmenším měsíc? Je načase s tím skoncovat. Co na ně pomáhá nejlépe a co všechno za ně může? A opravdu to není jen nedostatek spánku!

Článek

Možná vás zklameme, ale za kruhy pod očima může ve většině případů genetika. Někomu se neudělají, ani když probdí celou noc, dalšímu nestačí ani deset hodin spánku, aby vymizely. Naštěstí tady máme božský dar – kosmetiku. Které produkty vám pomůžou vypadat jako dorůžova vyspalá princezna?

Za kruhy pod očima mohou toxiny, které se tam nahromadily a jejichž příčinou je nedostatečná cirkulace lymfatického systému. Nejčastějším důvodem je nedostatek spánku, psychická zátěž – stres nebo to, že jste večer před tím vypily o dvě deci vína víc, než jste měly. Druhým extrémem je spánku až přespříliš. Neví se, proč tomu tak je, ale nadbytek spánku tělu prokazatelně škodí stejně jako jeho nedostatek. Mezi možné příčiny se řadí i genetické predispozice nebo dehydratace pokožky.

Kůže v očním okolí je několikanásobně tenčí než na zbytku obličeje. Už jen kvůli tomu by si zasloužila větší péči, ale místo toho ji každodenně zatěžujete odličováním, kdy si ji doslova „dřete“. (Pokud to neděláte, máte plusový bod!). Kvůli tomu může být kůže v očním okolí pigmentovanější a vytvářet tmavé kruhy.

Někdo trpí „jen“ na tmavé kruhy, někoho k tomu trápí i otoky. V každém případě – tvář vám dělají starší a unavenější a je načase s nimi zatočit.

Vitamin C pro rozjasnění

„Nejdůležitější je hydratace a používání speciálního očního krému. Klasický pleťový krém je pod oči příliš málo,“ říká vizážistka Daniela Kremláčková. Jak si vybrat ten pravý? Řiďte se tím, co je konkrétně váš problém. Na příčinu hyperpigmentace nebo kruhy způsobené ne úplně zdravým životním stylem může dobře fungovat krém s obsahem vitaminu C. Je hitem, protože dokáže pleť nabudit a zároveň projasnit.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Energizující oční krém proti vráskám Q10 Plus C, Nivea, 315 Kč; Oční krém s kofeinem a vitaminem C, 100% Pure, 670 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Rozjasňující krém Lavera, 329 Kč; Hydratační a rozjasňující krém Esprit Clair K, Le Chaton, 479 KčFoto: Archiv firem

Pryč s otoky i vráskami

Na oteklé oči pomůžou oční masky, které mají přesně tvar, který pasuje pod oko do půl měsíce a jsou ve světě kosmetiky poslední dobou velkým hitem. „Pokud hledáte rychlou pomoc například ráno nebo před večírkem, můžete sáhnout po chladicích maskách,“ radí vizážistka Soňa Šajdáková. Na otoky skvěle fungují i kovové roll-ony, které mají ve složení krému kofein. Můžete je skladovat v ledničce – ráno vám po prohýřené noci přijdou vhod! Totéž platí i o klasickém pleťovém krému. Trpíte-li ráno na oteklý obličej, tento tip je přesně pro vás!

Kůže okolo očí se přirozeně ztenčuje i s přibývajícím věkem, takže pokud je vaše pleť zralá, sáhněte po krémech určených vyloženě na vrásky. A nejlépe, aby obsahoval kolagen, protože ten dokáže pleť nakopnout a zpevnit.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Povzbuzující oční maska se šťávou z pomeranče a kyselinou hyaluronovou, Garnier, 59 Kč; Textilní maska na oči Sephora Collection, 100 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Uklidňující oční maska Mary Kay, 540 Kč; Oční gel-krém Sensibio Eye, Bioderma, 252 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Roll-on na oční okolí, Yves Rocher, 559 Kč; Intenzivní omlazující krém na oči a rty Collagen Plus, Dermacol, 149 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Intenzivní oční péče Ushuaya, 1020 Kč; Liftingový krém proti vráskám Black Pine, Korres, 1250 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Oční krém proti otokům a tmavým kruhům All About Eyes, Clinique, 929 Kč; Regenerační oční péče Youth Dose Eye Treatment, Kiehl’s, 980 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Intenzivní oční krém Essenté, 780 Kč; Oční krém The Look, Natinuel, 1150 KčFoto: Archiv firem

Růžová kamufláž

Než tedy vyrazíte do obchodů shánět zachránce očního okolí, zamyslete, se nad tím, jakou příčinu mohou vaše „kruhy“ mít. V dnešní době ale většina krémů obsahuje účinnou kombinaci kofeinu, vitaminu C a kyseliny hyaluronové, takže jsou tím vlastně univerzální.

Nicméně, nejlépe tmavým kruhům pod očima předejdete zdravým životním stylem s dostatkem spánku, tekutin a vyváženou stravou. Zní to jako nuda, ale jedině tohle funguje, a nejen proti tmavým kruhům.

A když už všechno selže, ještě tady existují korektory. Mezi nimi hledejte čistě ty, které jsou určeny na oční okolí. Bývají většinou nejsvětlejší. Nebo se porozhlédněte po těch do žluta nebo růžova, které fialovo-modrou barvu kruhů zneutralizují. Jak si s barevnými korektory poradit, jsme vám ukázaly ve videu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Korektor pod oči Mary Kay, 390 Kč; Korektor na tmavé kruhy pod očima, NYX, 219 KčFoto: Archiv firem

Používáte oční krémy? Jaké jsou vaše osvědčené?

Reklama

Související témata:

Načítám