Hlavní obsah

10 tipů, které levně promění váš byt!

Foto: THINKSTOCK

Zvolte barevnou výmalbu nebo tapety. Za pár hodin je pokoj jako novýFoto: THINKSTOCK

Reklama

Zdá se vám váš byt poněkud okoukaný a opotřebovaný, chcete jej proměnit, ale nemáte na nové vybavení? Poradíme vám pár osvědčených triků, které zaručeně zaberou.

Článek

Léto je kromě doby dovolených také čas na proměnu bytu. V hezkém počasí můžete téměř všechno vystěhovat ven a vzít úklid a reorganizaci pěkně od podlahy. I když se říká, že byt můžete proměnit za pár korun, doslova to neplatí – s několika tisíci musíte tak jako tak počítat.

Čím začnete vy?

Pokud si vystačíte bez řemeslníků, ušetříte podstatnou část nákladů. Co tedy udělat, aby váš byt prokoukl i bez výměny hlavního zařízení?

  • Vymalujte
  • Vytapetujte
  • Změňte textilie
  • Na pohovku pořiďte přehoz a nové povlaky na polštáře
  • Kupte si alespoň malý nový koberec
  • Natřete okna a dveře
  • Potapetujte nebo natřete nábytek
  • Kupte nové židle ke stolu
  • Barevně slaďte doplňky
  • Pořiďte si velkoplošnou reprodukci
Foto: obrazy na stěnu

Obraz na plátně s realisticky zobrazeným motivem ve vysoké kvalitě dostupný v různých rozměrech. Cena od 549 KčFoto: obrazy na stěnu

Foto: Calligaris

Barevné doplňky a nové židle promění interiér k nepoznáníFoto: Calligaris

Velké plochy udělají zázrak

Proměna je nejviditelnější, když změníte velké plochy. Toho dosáhnete výmalbou nebo vytapetováním. Pak stačí, když ke zvolené barvě nebo dekoru pořídíte doplňky. Velkou plochu tvoří také závěsy a záclony. Okna si po příchodu do místnosti všimnete okamžitě.

Foto: zoot

Někdy stačí k oživení fádního pokoje málo. Třeba 3D samolepky. Motiv O'deco Butterflies stojí 199 KčFoto: zoot

Foto: Primalex

Pokud zvolíte jednu stěnu výrazně barevnou, pořiďte do pokoje i několik doplňků nebo dekorací ve stejném odstínuFoto: Primalex

Foto: Top samolepky

Samolepicí hodiny na zeď jsou k mání ve dvou velikostech. Hodinový strojek není součástí této samolepky a je třeba jej objednat zvlášť. Velikost pro malé hodiny je 37 x 38 cm, větší 75 x 77 cm. Cena od 447 KčFoto: Top samolepky

Kouzlete s textilem

Snadný typ na proměnu radí designérka Leeda Abrtová ze společnosti Anglická sezóna: „Vyberte si látku se zajímavým vzorem, například s vyšíváním, a dejte z ní do oken udělat římskou roletku.“

Foto: Anglická sezóna

Bílý nábytek vynikne na barevné tapetě. Okno zdobí a stíní římské roletyFoto: Anglická sezóna

U nás je to stále málo používaný způsob zavěšení, a přitom horizontálně krásně vynikne celý vzor a spotřebujete méně látky než na klasický řasený závěs. „V podobném dekoru zvolte na jednu stěnu i tapetu, a za pár hodin je proměna za několik stovek hotová,“ dodává Leeda Abrtová. Zapracovat můžete i na kuchyni.Jak na to, si přečtěte zde.

Foto: Gant home

Na podzim a zimu vyměňte povlaky polštářů za hrubší a teplejší materiály a doplňte je plédemFoto: Gant home

Foto: Ikea

Výrazné barvy a dekory textilu i koberců promění interiér velmi rychle. Ukázka z letní kolekceFoto: Ikea

Foto: Ikea

Springkorn je látka s akrylovým povrchem. Lze snadno zkrátit na požadovanou délku bez lemování. Cena 199 Kč/mFoto: Ikea

Klasická výmalba jen pro konzervativce? Omyl

Ti, kdo mají raději klasickou výmalbu, mohou sáhnout po barevném hitu Arabská mocca nebo po dalších odvážnějších odstínech a byt ozvláštnit jejich prostřídáním. A jak jsou na tom vlastně Češi s oblibou barev?

Foto: Primalex

Na výběru barvy velmi záleží. Takto vyhlíží kuchyně s jídelnou v módní barvě Arabská moccaFoto: Primalex

Foto: Primalex

A takto se stejná místnost promění po výmalbě jedné stěny v sytém červeném odstínu FlamencoFoto: Primalex

„Při výběru odstínů se postupně posouvají od úzké škály konzervativnějších pastelových tónů na jedné straně a velmi sytých až „řvavých“ odstínů na straně druhé stále více ke středu, tedy ke středně sytým odstínům,“ říká Petr Kavalír ze společnosti Primalex.

Foto: Balakryl

Na chalupě nebo na chatě potáhněte nově křeslo, pomalujte barevně starou skříň a tmavou místnost prosvětlete bílým nátěrem dřevěných obkladů s barevnými akcentyFoto: Balakryl

Chybu neuděláte, když zvolíte umírněně intenzivní odstíny inspirované přírodou a podle nich zvolíte doplňky v kontrastních tónech.

Ale dost slov, máme pro vás inspiraci obrazem. Jaké další kroky podniknout? Přečtěte si článek Jak vylepšit byt, aby vám zvedl náladu.

Reklama

Načítám