Hlavní obsah

10 největších mýtů o sexu

Foto: Isifa

Mýtů kolem sexuálního života je víc než dostFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O sexu se toho říká hodně. Něco je pravda, něco totální nesmysl a něco platí jen tak nějak napůl. Vybrali jsme pro vás deset nejčastějších hlášek na téma sex a zjistili, jak to s nimi je. Je vážně sperma dobré na pleť? Skutečně nemají muži v hlavě nic jiného než sex? A co takhle muž znásilněný ženou? Je to mýtus, nebo se mají muži čeho bát?

Článek

Ne vše, co se říká, skutečně platí. Některé omyly vznikly nepřesnou interpretací, jiné jsou výsledkem přílišného zobecňování a jiné vznikly s jasným záměrem, jednoduše se někomu hodily do krámu. A tohle je deset nejčastějších tvrzení o sexu, která toho s pravdou příliš mnoho společného nemají.

1. Chuť spermatu lze ovlivnit tím, co muž jí

Bylo by to krásné! A možná by se mnohým mužům splnil jejich sen, protože jejich partnerky by neměly problém s chutí jejich spermatu. Stačilo by se domluvit a naservírovat k večeři to správné menu. Jenže tak jednoduché to není.

Říká se, že například brokolice či fakt, že je muž kuřák, způsobují hořkou pachuť semene. Opačný účinek má prý ovoce, především ananas či meloun. Ale žádný velký efekt nečekejte, ať muži jí cokoli, jejich sperma má víceméně pořád stejnou příchuť. „Tohle funguje skutečně velmi málo. Traduje se například, že po velkém množství ananasu se to ovoce v chuti trochu projeví. Já snědl celý a prý nic,“ říká k tomu sexuolog Ondřej Trojan.

2. Na velikosti nezáleží

I s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo. Neexistuje snad nikdo, kdo by tuhle hlášku neznal, ale je to vážně tak? Odborníci se shodují, že většinou na velikosti penisu až tak nezáleží, protože málokterá žena pozná rozdíl čítající pár centimetrů. „Navíc většina žen je dráždivá klitoridálně, takže tam o velikost penisu skutečně zas až tak nejde. Ale samozřejmě nesmí jít o extrém,“ tvrdí Ondřej Trojan.

Foto: Thinkstock

Polohy, pomůcky, rozměry, prostředí, chuť, vůně... to všechno je v mýtech o sexu zahrnutoFoto: Thinkstock

Tedy přesněji řečeno: Je asi vážně jedno, zda se muž pyšní dvanácti či patnácti centimetry, pokud by to ale bylo o dost méně, jistě to poznáte. A nadšené nejspíš nebudete.

Tip redakce: Vše má ale své řešení. Co si počít s nadměrně vybaveným partnerem, vám napoví článek Má ho velkého? Buďte vynalézavá!, pokud ovšem řešíte opačný problém, přečtěte si článek 7 tipů, jak si užít s malým penisem.

3. Sperma je dobré na pleť

Tak je asi jasné, kdo a proč tuhle větu vypustil. A je asi jasné, proč se tolik rozšířila. Žádný výzkum ovšem blahodárný vliv spermatu na pleť nepotvrdil! „Stejně tak ale sperma pleti samozřejmě neškodí,“ dodává Ondřej Trojan z TH kliniky s tím, že se není třeba bát jakéhokoli kontaktu se spermatem, ovšem stejně tak od něj nečekejte úbytek vrásek.

4. Masturbace je škodlivá

O masturbaci se toho tvrdilo v minulosti hodně. Kdo masturbuje, tomu narostou chlupy na ruce, nebude moct mít děti, nebude mít chuť na sex a nejspíš skončí v pekle. Ovšem nic z toho není pravda a díky bohu drtivá většina lidí to ví. „Tohle snad naposledy tvrdil pan Batista ve spisku o pohlavní zdravovědě z 19. století, je to samozřejmě čirý nesmysl,“ potvrzuje Ondřej Trojan.

5. Pohlavním stykem lze vyvolat porod

Snad každá těhotná žena, která nějakou dobu přenášela, tuto radu slyšela. Sex prý dokáže vyvolat porod. A světe div se, tahle informace je kupodivu pravdivá. „Skutečně tomu tak je. A stejně funguje i polykání spermatu. To totiž obsahuje celkem dost prostaglandinů, které mohou urychlit či spustit porod,“ radí Ondřej Trojan.

Foto: Thinkstock

Ananas chuť nezlepšíFoto: Thinkstock

6. Podle velikosti nohy poznáte, jak má muž velký penis

Takových pouček existuje celá řada. Říká se například „podle nosa poznáš kosa“, odhadnout velikost penisu lze prý i podle velikosti dlaně či chodidla. Ale sázet na to se rozhodně nevyplácí. Je to naprostý nesmysl, a kdo tomu věří, může se dočkat pořádného zklamání. „Jakkoli se na první pohled jeví, že je to blbost, vědci to ověřovali. A co zjistili? Že je to blbost!“ směje se Ondřej Trojan.

7. Muži myslí jen na sex

Tak tohle je velmi individuální, ale obecně platí, že muži rozhodně myslí na sex častěji než ženy. Existuje i řada výzkumů, a když se většinou neshodují v tom, zda na sex myslí každých pět, sedm či deset vteřin, vždy jde o větší frekvenci než u něžného pohlaví. Ovšem představa, že chlap má v hlavě jen a jen sex, je vždy připraven a nikdy neřekne ne, je mýtus. Ani muži občas nemají náladu, jsou unavení nebo jim zrovna v televizi běží důležitý fotbalový zápas. Tak to je, a rozhodně to neznamená, že by ho už jeho partnerka nepřitahovala.

8. Když má muž orgasmus, musí ejakulovat

Tak tohle je také mýtus, protože rozhodně se nedá stoprocentně říci, že při každém orgasmu musí muž ejakulovat. Stává se to sice výjimečně, ale nemožné to není. Příčin může být několik. Může se to stát ve chvíli, kdy má muž během krátkého časového úseku více orgasmů, při nichž svůj ejakulát jaksi vyplýtval a nový se mu ještě nestihl vytvořit. Může to být ale i sexuální dysfunkce, kterou je dobré řešit s lékařem. Stejně tak například muži po operaci prostaty dost často neejakulují. A v neposlední řadě toho lze docílit záměrně. „Existují východní tantrické techniky, které učí obě akce, tedy orgasmus a ejakulaci, oddělit,“ potvrzuje Ondřej Trojan.

9. Žena nemůže muže znásilnit

No tak tím by si muži neměli být tak jistí, protože všechno jde, když se chce. A muži mají smůlu v tom, že i když oni nechtějí, jejich penis může reagovat zcela opačně. A pak jsou tu samozřejmě i jiné možnosti. „Žena muže znásilnit může, a to například análně vibrátorem či jiným předmětem,“ varuje Ondřej Trojan. Koneckonců více se o tom dočtete v článku Může žena muže znásilnit?.

10. Partneři by měli mít společný orgasmus

Tak to je krásná představa, jejíž vznik lze nejspíš připsat mnoha milostným filmům, v nichž se objevuje. Dokonale krásní milenci si užívají vášnivých chvilek, které u obou vyvrcholí přesně ve stejný okamžik. Jenže praxe funguje zcela jinak, i když občas se to může povést. Je to ale spíš náhoda než nějaké pevné pravidlo. A buďte obezřetní, protože Romantické filmy nám ničí vztahy!.

V sexu se jednoduše nevyplatí věřit tomu, co se říká, ale tomu, co cítíte a prožíváte.

A jakou hloupost na téma sex jste slyšeli vy?

Reklama

Související témata:

Načítám