Hlavní obsah

10 rad, jak na žárlivce!

Foto: shutterstock.com

Máte pocit, že vás neustále pozorujeFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma chorobného žárlivce není nic příjemného. Neustálé prohlížení vašich SMS, nenápadné dívání se vám přes rameno, když píšete e-maily anebo si povídáte s kamarádkou po icq, šacování kapes a kabelek. Přečtěte si příběh Jany a nechte si poradit, jak lze podobné situace řešit!

Článek

„Jmenuji se Jana, je mi třicet let a již druhým rokem žiji se svým přítelem Milanem ve Zlíně. Oba jsme vysokoškolsky vzdělaní, máme pěknou práci a rádi bychom měli miminko.

Čte mi přes rameno

Ačkoli svého partnera miluji, vážím si ho a věřím, že je ideální muž pro založení rodiny, jednu věc mu neodpustím. Je přehnaně žárlivý! A to tak moc, že se nestydí prohlížet moje e-maily. Kolikrát přijde ke mně, když píšu, hladí mě po vlasech a přes rameno se dívá, co komu píši. Několikrát jsem se zmínila, že mi to vadí. On se ale vymlouvá tím, že jsme partneři a nic před sebou přece nebudeme tajit.

Prozradil se v opilosti

Podobně je tomu i s esemeskami. Dívá se mi na zprávy do mobilu, prohlíží si, kam jsem volala a jak dlouho. Dělá to většinou bez mého vědomí. A pak se jen tak náhodou zeptá: „Nemluvila jsi teď někdy s Pavlem?“ A přitom vím, že se podíval do mobilu a zjistil, že jsem s ním mluvila. Chce zkrátka všechno vědět. Prý proto, že ho to zajímá.

Ale já v tom vidím jeho chorobnou žárlivost. Jednou, když se lehce opil, totiž pronesl, že kdyby na mě sáhl jiný muž, nepřežil by to buď ten dotyčný, anebo Milan sám. A ještě dodal, že je hodně nesvůj pokaždé, když mám pracovní jednání s nějakým mužem. „Já vím, jak takové schůzky kolikrát dopadnou. Než se člověk naděje, leží v posteli s někým jiným,“ tvrdí!

Může za to jeho bývalka?

Vedle neustálých kontrol mého mobilu a mailů si však Milan neodpustí ani šacování mých kapes, kabelek či třeba peněženky. Hledá důkazy mé nevěry.

Jeho bývalá přítelkyně ho totiž podváděla s jeho nejlepším kamarádem. A tuto nevěru odhalil právě tehdy, když si šel pro papírový kapesník k ní do kabelky a narazil na kondom. Chápu, že tato zkušenost je velmi nepříjemná, ale není přece možné změnit se po jednom nepovedeném vztahu v poblázněného žárlivce? Snažím brát na něho ohledy a ujišťovat ho, že mu nevěrná rozhodně nejsem. Ale mám pocit, že čím více důkazů nabídnu, tím více mě podezírá.“

Foto: shutterstock.com

Žárlivec vidí za vším skrytý významFoto: shutterstock.com

Slovo psychologa

Jana by nerada svůj vztah ztratila. Ale se žárlivostí si neví rady. Zeptali jsme se psychologa Vojtěcha Bendy, který se na problémy v partnerství specializuje.

„Základy žárlivosti vznikají už v dětství. Pokud rodiče svým dětem příliš nevěřili anebo byl jedinec jako dítě často vystavován prostředí, kde si lidé lžou, přijde mu to jako běžná praxe. Takový člověk je v životě hodně podezíravý a nedůvěřivý. Získat důvěru žárlivého partnera znamená výrazně ho změnit. A to je velmi zdlouhavý proces, který navíc nemusí dopadnout dobře," míní doktor Benda. Než ale přistoupíte k zásadnímu rozhodnutí, zkuste naše desatero.

Desatero, jak na žárlivce:

  1. Hlavně mu nelžete! Jedna odhalená lež pro něho může znamenat naprostou ztrátu důvěry ve vás.
  2. Komunikace a vysvětlování – promluvte si s ním o tom, vysvětlete, že jeho žárlivost vás obtěžuje a že je zcela neodůvodněná.
  3. Berte ho do společnosti mezi své přátele. Když pozná lidi, se kterými trávíte čas, může se mu ulevit. Nejlépe, pokud se s nimi sám spřátelí.
  4. Nepřistupujte na jeho žárlivé hry, nenechte se zbytečně hlídat. Pokud vám na pracovní schůzku pětkrát volá a prověřuje si vás, nezvedejte mu telefon a ozvěte se později. Zvykne si.
  5. Nenechávejte se jím omezit. On se musí přizpůsobit a zvyknout si na další lidi kolem vás.
  6. Oplácení nepomůže. Tím, že ho budete i vy kontrolovat, ničemu nepomůžete a pouze to mezi vámi zvýší napětí.
  7. Odsuzujte nevěru ostatních – například stačí okomentovat situaci u vašich známých: „Ten Karel je ale hlupák, že Idu podvedl. To je vážně sprosté, to nesnáším.“
  8. Pomůže i dostatek sexu. Kvalitní sexuální život dokáže zažehnat mnoho černých myšlenek včetně těch žárlivých.
  9. Polichoťte mu – žárlí především muži s nízkým sebevědomím. Proto je dobré vašemu žárlivci občas zalichotit a sebevědomí mu zvednout.
  10. Pokud nic nezabírá, zkuste partnerskou poradnu. Chorobnou žárlivost je nutné řešit a rozhodně ji nepřecházet! Pokud nic nepomůže, vaší jedinou záchranou bude rozchod.

Také vám lezl do kapes, mobilu, počítače? Jak jste to vyřešila? Poraďme si, jak na chorobně žárlivé partnery. Napište na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám